Loading...

Министър Стоянов: Стартират инвестиционни проекти на германски компании за близо 100 млн. евро.

Министър Стоянов: Стартират инвестиционни проекти на германски компании за близо 100 млн. евро.

Водещ: Добро утро, здравейте уважаеми зрители. Ще продължим разговора, който започнахме преди малко до доходите, но в контекста на икономиката на страната и то икономика в кризите, инвестиции или спасяване на бизнеси, какви цени на горивата и на основните хранителни продукти да очакваме. Тук вече е министъра на икономиката Никола Стоянов, здравейте.

Никола Стоянов: Добро утро.

Водещ: Нека да започнем именно с това, защото покай всички проблеми, реформи и кризи, за които говорим в последно време някак си инвестициите остават малко на заден план. Време ли е изобщо да мислим за това, господин Стоянов, тогава, когато трябва някои хора да си спасяват бизнесите?

Никола Стоянов: Аз имах вече възможност да кажа, че времената на криза са всъщност и времена на възможности и точно по това работим в Министерство на икономиката. Истината е, че напротив, очакваме сериозно развитие на инвестициите точно в момента. Снощи се прибрах и от Бавария, имах много гъста програма, за което искам да благодаря и на търговското ни аташе там Стефан Йонков, много добра програма беше направил. Интересът е огромен. Именно заради ситуацията, именно заради проблемите, които настъпиха с пандемията във веригите на доставки, именно и покрай войната в Украйна и цялостното притеснение в Европа по енергийните теми…

Водещ: Само да кажа на зрителите, че виждат снимки от това ваше посещение.

Никола Стоянов: Да. Така че, следят с много сериозен интерес, знаят и за интерконектора и за цялото развитие в България. В случая в тази ситуация на проблеми аз смея да заявя, че ние стоим по-стабилно отколкото те, имат така много сериозни проблеми и компаниите им съответно търсят възможности да скъсат веригите на доставки и да се приберат обратно в Европа и България представлява много сериозен интерес за тях. По време на разговорите, които имах, смело мога да заявя, че очаквам тук буквално до край на следващия месец наистина да има потвърждение за нови инвестиции за близо 100 милиона евро, 90 и няколко милиона евро .

Водещ: В кои сектори?

Никола Стоянов: Става дума, едната компания е много голям спортен концерн, нямам право още да казвам имената. Те искат да инвестират в технологичен център в България, който да обслужва целия им международен бизнес.

Водещ: Какво, тук ще има някакво производство?

Никола Стоянов: Не, не става дума за производство на спортни стоки, не, напротив, става дума за високо платени работни места, IT център, в който да прехвърлят някои от услугите, които ползват всичките им звена по целия свят.

Водещ: Къде ще бъде базиран?

Никола Стоянов: Аз им предложих, между друго им разказах доста и за Тех Парка, проявиха сериозен интерес. Така че, поканил съм ги в края на октомври, ще бъдат тук на място и тогава ще може вече да кажем името на фирмата съм убеден. Все пак от 18 години се занимавам именно с такава дейност – привличане на инвестиции и разкриване на нови пазари и имам известен опит и смятам, че успяхме да затворим сделката по време на тази среща.

Водещ: Но това е сигурно, не само намерение?

Никола Стоянов: Не.

Водещ: Питам ви, защото ние в последно време чухме за какви ли не инвеститори, какви ли не инвестиции, какво ли не трябваше вече да бъде задвижено като заводи и производство, но нищо кой знае какво не е станало.

Никола Стоянов: Ако сте забелязали аз съм доста предпазлив по тези теми именно защото имам доста опит в сектора и това, че днес го казвам това не е случайно, наистина съм убеден за тях…

Водещ: За колко години може да стане?

Никола Стоянов: То ще стане буквално до два-три месеца, ще започнат според мен, и това са плановете им. Хубавото, което е разбира се, че и те, както и другата инвестиция, за която става дума в автомобилния сектор, са избирали разбира се между пет-шест държави от района и при двете компании…

Водещ: Имаме и при автомобилния сектор, така ли?

Никола Стоянов: Да, втората инвестиция, която очаквам до края на годината да се случи е в автомобилния сектор. Въобще интересни компании. Имах среща и с инвеститор, който вече е в България. Страхотното, което от тях разбрах, те са глобална компания, служителите им тук са най-доволните от целия свят, българите от работата си в тази компания. Те имат планове да се разширяват сериозно, доволни са. Разбира се, обсъдихме и някои проблеми, но и на разговорите на официално ниво с федералния министър. Разбира се обаче симпатията е много сериозна, от една страна дори това, че сме завършили в един университет с него разбира се помогна на срещата сериозно, това, че си говорим на един език. Но хората наистина в крайна сметка и това беше, което аз им казах, дълги години наблюдавам, че немските компании знаят по-добре какви са условията за правене на бизнес в Китай, отколкото в държави в България, които са пред дома им.

Водещ: Но вие как рекламирате правенето на бизнес в България тогава, когато в Европа все още ни сочат като най-корумпираната в Европейския съюз страна и някак си, пък в последно време са заговори дори и за въпросните данъчни облекчения, които привличаха по един или друг начин инвеститорите, дали пък са редни в момент на криза?

Никола Стоянов: Разбира се и темата с корупцията беше повдигната и това, върху което се обединихме е следното. Тази тема беше използвана в България във вътрешнополитически план много сериозно, за което наистина политиците ни трябва да се срамуват според мен, защото това говорене страшно много пречи за развитието на икономиката на държавата. Всяка държава има проблеми с корупцията, така има и България. Борбата с нея е един процес, тя не може да стане от днес за утре. Трябва систематично и упорито да се борим с нея, да затваряме вратичките една по една, и в законодателство, и в процедурите, така че да ставаме по-добри. Това е, което обсъдихме, което е и цел на министерството наистина да бъдем по-добри и да се подготвим за тази вълна от инвестиции, която очакваме от държави от Западна Европа предимно. А именно целта ни там е наистина с парите и по Плана за възстановяване и устойчивост да инвестираме повече в подготовка на индустриалните ни зони. Те да са в такъв вид, в който западните инвеститори очакват да ги видят. Именно по този начин ще избегнем и част от проблема с корупцията, тъй като вие знаете, в Министерство на икономиката е Националната компания Индустриални зони. Когато е все пак минава цялото нещо през една държавна компания могат да се избегнат много от процесите, които евентуално биха дали възможност за корупция. Това ни е и целта, ще работим върху промени в законодателството, така че да има възможност именно в такива индустриални зони много по-бързо да стават разрешителните за строеж, тъй като това е, което компаниите особено ги интересува. И в днешните динамични времена още повече, когато решат да се релокират някъде да могат максимално бързо да стартират производството си.

Водещ: А данъчната политика интересува ли ги?

Никола Стоянов: Разбира се, че данъчната политика ги интересува, но България в това отношение е абсолютно стабилна, показала е толкова години подред, че предоставяме страхотни условия. И отново го повтарям, всяка от тези компании, с които говорих, са избирали между пет-шест държави и в крайна сметка са избрали България заради условията, но подчертаха много силно най-вече и заради нашите таланти. Заради което, искам да поздравя и висшите ни учебни заведения, които явно все по-добре работят.

Водещ: Дали не ни предпочитат заради това, че все повече казваме, че ще се справим с кризата, дори с газа и енергийната такава?

Никола Стоянов: Определено, има го и този момент.

Водещ: Да поговорим и за това. Наистина ли вече нещата не са толкова страшни, плашещи, каквито бяха тогава, когато служебният кабинет влезе във власт?

Никола Стоянов: Както знаете, аз съм министър на икономиката, подпомагам в някои процеси колегата ми министъра на енергетиката и благодаря не неговата много сериозна работа. Днес съм твърде убеден от цялата информация, която имам, че ще успеем да задържим и цената на микса на газта в рамките, които бизнесът ни постави, нещо, което преди два месеца ми изглеждаше доста далеч от реалността, меко казано, количествата са осигурени. Поздравявам и министър Шишков с Акт 16 на интерконектора, разбрах, че имаме вчера. Следяха го, знаеха, всички бяха запознати в Германия, с които говорих между другото и с тази тема и ни поздравиха. Те си мислеха, че много далновидно как навреме сме успели. Истината аз им спестих, че ние просто закъсняхме с откриването на този интерконектор известно време, но фактите са, че той идва в правилния момент и ги поздравявам, че успяха колегите. Цялото правителство помогна, дори аз самия имаше моменти, в които успях да съдействам. Така че, наистина поздравления за регионалния министър. Много е важно това. Те в момента изпитват и наистина там и настроенията са сериозни сред бизнеса, дори и след визитата на господин Шолц в Катар, количествата, които Германия има необходимост на практика няма как да бъдат доставени.

Водещ: Но успокоиха ли се тук работодатели, тук фирми? С вас предишния път когато ни гостувахте говорихме за това колко от предприятията, които са на газ и които имат своите притеснения. Сега какво им казвате с днешна дата?

Никола Стоянов: Ние работим по всички възможности, така че нещата да са абсолютно сигурни. Някои от предприятията разбира се ще минат на други алтернативни горива просто защото това ще им бъде по-изгодно в момента. Постоянно говорим с бизнеса, но газ ще има и тя ще е на добра цена в крайна сметка, на цена, която бизнесът да оцелее, да може да е конкурентен и на цена, която ще привлича инвеститори.

Водещ: Трябва ли да се мисли за таван на цената?

Никола Стоянов: Мисля, че няма да има нужда. Аз съм много щастлив, тъй като имах възможност няколко пъти да заявя, че съм като цяло против непазарни мерки, такива както и таван на цената. И всъщност благодарение на страхотната работа, която колегата Христов свърши, няма да се наложи според мен, тъй като ние ще влезем в този, така да го кажа, предварително определен таван от бизнеса.

Водещ: Като казах таван на цената, а що се отнася до хранителните продукти, основните хранителни продукти, които също беше тема неведнъж повдигана, трябва ли да се мисли за това в растящата инфлация, в кризата с доходите на хората?

Никола Стоянов: Отново ще кажа, аз съм против такива мерки. Много по-добре е да успеем, както успяваме в момента да овладеем и цените на горивата, на енергоносителите като цяло. Да разбира се, ще продължи подпомагането за електричеството. Аз лично съм за това да има поне законова рамка и за подпомагане за газта, въпреки че тя няма да е необходима на практика при тези цени. Сигурен съм, че това ще се отрази успокояващо и при цените на хранителни продукти и на всичко друго, и въобще на ръста на инфлацията. Разбира се в тази динамична обстановка около нас с войната в Украйна нищо не се знае какво ще стане утре. Всеки ден наблюдаваме ситуацията, но така, както са в момента нещата, ако няма някакво рязко изостряне на конфликта аз очаквам успокояване.

Водещ: Има едни механизми държавата да поиска производители и търговци на горива да задържат цените, ако не и да ги намалят?

Никола Стоянов: Държавата има механизми и то не в разговорите си с конкретна фирма. Има механизми как да влияе в крайна сметка на пазара на горива на едро.

Водещ: Как?

Никола Стоянов: Много са механизмите. Както съм имал възможност да го кажа няма да влизам в детайли, тъй като те са предмет на разговори с фирми от сектора. Разбира се, там най-интересната тема за зрителите са винаги разговорите с „Лукойл“, но не са само „Лукойл“ в България, въпреки че разбира се те са единствения производител, само те имат рафинерия и имат централна роля. Сами виждате, че има успокоение на цените, има тръгване надолу. Надяваме се наистина то да се задълбочи, разговорите не спират в тази посока.

Водещ: Господин Стоянов, тогава така ще ви попитам – сигурен ли сте, че рафинерията в Бургас продава на пазарни цени, и как така, след среща при президента те все пак намалиха цената, макар и с малко?

Никола Стоянов: Пазарна цена е нещо много разтегливо. Ако има кой да купува техните продукти значи цената е пазарна. Ако вие видите навън по улицата дали има малко коли или много и какви са задръстванията, бих казал цената е пазарна. От друга страна разбира се, цените се повишиха много в последно време. Знам, че има много коментари колко се е вдигнал петрола, суровия петрол, какви са цените… От друга страна, ако погледнете обаче всичките ни съседи наоколо цените са по-високи, има го и този момент. Тоест, ние наистина се опитваме без да се месим в бизнес модела на която и да е компания да създадем условията те сами да разберат, че е по-добре да бъдат намалени цените, разбира се, както им създадем условия за това.

Водещ: Продължават разговорите на тази основа, доколкото разбирам?

Никола Стоянов: Да.

Водещ: Но като говорите преди малко и за подпомагането на бизнеса, имате идея да има един различен подход в това подпомагане на бизнесите и в крайна сметка да не е за всички еднакво. До къде стигна разработването на тези мерки?

Никола Стоянов: Имах даже, точно преди да замина за Германия, отново разговори с една от работодателските организации, имаме вече различни варианти, обсъждаме ги. Това е разговор, който в крайна сметка ще бъде пренесен в парламента разбира се, тъй като не е наше решението. Имаме вече различни разиграни вариантни готови. Ще се види предвид и наистина реалната ситуация, тъй като отново казвам виждате с газта как нещата вървят добре, може би там на практика няма да се наложи. Ще бъдат обсъждани, но вече имаме готовност да предложим на парламента различни варианти.

Водещ: Но срещу поети ангажименти от страна на фирмите на бизнеса или нещо, което каза енергийният министър в нашето студио преди няколко дни, не е без условие подкрепа?

Никола Стоянов: Това е един процес, в който се опитваме взаимно да си помогнем институциите и бизнеса. Аз не искам да се меся, все пак са теми на колегата и не искам да навлизам повече в тази тема, но разбира се, отстъпките са и от двете страни.

Водещ: Да каже няколко думи и за един също интересен сюжет във ВМЗ Сопот последните дни. Оказа се, че има около 60 процента заложена печалба в строителните договори, които са били възложени на това предприятия. Обяснете за какво става въпрос?

Никола Стоянов: Да, аз съжалявам, че пак такива теми трябва да коментирам…

Водещ: За финал ще си ги кажем тези неща.

Никола Стоянов: Да, няма да си ги спестим, разбирам. За какво става дума. Аз имах вече възможност да кажа. На 2 август решават, че ще строят, на 3 август намират фирмите, на 4 август подписват договори с тях, на 7 август им плащат 50 процента аванс, на 17 август уточняват какво точно ще строят. В началото дори не е било ясно точно какво ще се строи. Не коментирам въобще… Поздравявам новото ръководство наистина, дали са на Университета по архитектура, на специалисти доказани, просто да проверят договора. Докладът меко казано е много тежък, нито са залагани изисквания какви материали, какво ще се прави точно, по никакъв начин не е защитен интереса на инвеститора ВМЗ в този случай… Много лоша практика…

Водещ: Дори няма гаранции, които обезпечава тези авансови плащания, четем в този доклад?

Никола Стоянов: Да, нещо което…аз съм имал възможност и преди това в институции да работя, винаги аванси се дават или срещу банкова гаранция, държавните пари винаги трябва да бъдат защитени… Тук въобще абсолютно безстопанственост…

Водещ: Предвидени ли са някакви неустойки при неизпълнение на договорите?

Никола Стоянов: Не, по-скоро доколкото разбрах от доклада, правата са за сметка на изпълнителите повече, реално възложителят почти няма права. Много лоша практика, наистина Съветът на директорите на ВМЗ Сопот ще си решат какво да правят, аз не искам да им се меся, но такива практики според мен заслужават вниманието на прокуратурата. Не може, най-накрая трябва хората да разберат когато става дума все пек за държавно предприятие, за обществен ресурс, това не са парите вашите във вашия джоб и вие да решавате какво ще правите с тях.

Водещ: Правилно ли ви разбрах, ще дадете тази проверка на прокуратурата или говорим за морален казус тука?

Никола Стоянов: Аз не мога да го реша това нещо, Съветът на директорите на ВМЗ ще си го решат. Аз като цяло политиката ми е да давам възможност отделните предприятия сами да си решават как да се управляват, аз искам от тях резултати и спазване на закона обаче.

Водещ: На финала, разбираме, че още когато се състави следващият парламент служебните министри ще бъдете изправени пред народното събрание на различни изслушвания, задаване на въпроси и прочие. Готови ли сте да ревизират сега и вашата работа така, както направихте с предишните?

Никола Стоянов: Готов съм и от първия ден се готвя за това, така че да няма за какво да ме попитат, за което аз да не мога да отговоря наистина с високо вдигнато чело.

Водещ: А ще останете ли във властта под някаква форма, готвите ли се и в следващ кабинет?

Никола Стоянов: Не се готвя по никакъв начин, силно се надявам да има редовен кабинет и истината е, че и при разговорите ми в чужбина това е единственият проблем който има – политическата нестабилност. Силно се надявам политиците да се разберат. Аз, разбира се, съм готов каквото трябва да свърша от моя страна.

Водещ: Благодаря ви много за този разговор. Той е с продължение надявам се в следващите дни.

Никола Стоянов: И аз благодаря.

Споделете