Loading...

Министър Стоянов: В България ще има много големи инвестиции

Министър Стоянов: В България ще има много големи инвестиции

Водещ: Както разбрахте от новините от Нова година „Лукойл“ спира да изнася печалбата си и прехвърля всички свои приходи у нас, върху които ще плаща и данък. Чуйте, и следва разговор с министъра на икономиката Никола Стоянов.

Христо Алексиев: От 1 януари 2023 година те да прехвърлят цялата си икономическа дейност в България. Тоест, цялото производство, всички приходи, всички данъци от тяхната дейност да бъдат показани, да бъдат плащани в България. Може да разчитаме тази година на приходи.

Илшат Шарафутдинов: Необходимо е да се отмени забраната за износ на преработени руски нефтени продукти, защото тя има директна връзка с нашата технологична схема. В противен случай заводът ще бъде неработоспособен.

Водещ: Министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов, здравейте.

Никола Стоянов: Здравейте.

Водещ: Новината е, че „Лукойл“ прехвърля всичките си активи и ще плаща данъци само у нас.

Никола Стоянов: Точно така.

Водещ: Какво означава това за страната ни?

Никола Стоянов: Ако ми позволите, ще започна така. Още от първия ден на встъпването ни се опитахме с най-наболелите теми за обществото да се борим като служебно правителство. Реализирахме междувременно някои успехи, намаляване цената на газта, октомври месец успяхме най-накрая да пречупим тенденцията с увеличаващата се инфлация и за пръв път от 20 месеца тя да намалява. Това смятам, че това е третият много сериозен успех, този път по отношение на горивата. Това означава, както и представителите на „Лукойл“ се ангажираха, при положение, че бъде приет и промените в Закона за корпоративно подоходно облагане, които сме внесли като служебно правителство в парламента, още тази година те да внесат 100 милиона в бюджета и при сегашните параметри на разлика между сорта „Урал“ , „Спрент“ и други пазарни параметри, които съществуват, при сегашните изчисленията са, че горе-долу догодина 700 милиона лева повече ще бъдат в бюджета вкарани.

Водещ: Това нещо, за което се говори отдавна и звучи като чудесна новина.

Никола Стоянов: И е чудесна новина.

Водещ: Обаче чух сега представителите на „Лукойл“, който казва, това залог ли е, това сигурно ли е, че прехвърлят активите си, и това условие, ако може „Лукойл“ да изнася, защото това е другия спор?

Никола Стоянов: Не е условие, веднага ще ви кажа защо не е условие ако може да изнася, тъй като категорично спрямо регламента санкциите и дерогацията, която е за България, няма никакъв проблем и в момента да се изнася, тоест няма нужда нещо да се променя, не е условието. Да, на пресконференцията и по време на нашите разговори това беше ясно заявено от тях и горе-долу това беше другият сценарий, ако те не могат да изнасят от България по някаква причина примерно българското правителство реши, тъй като дерогацията го позволява категорично, българското правителство примерно решава – не, забраняваме износа, те тогава е безсмислено да работят и ще трябва да затворят рафинерията. Това беше категорично казано от тях. Доколкото разбрах, аз не съм специалист, причината е следната – рафинерията има твърди сериозни разходи и ако работи на по-ниски нива, ако работи само за българския пазар, те ни обясниха, че петролът когато се преработва се получава една кошница от продукти, щат не щат има набор от продукти. Голяма част от тях въобще в България не се продават, така че те е безсмислено да работят, ако не могат да ги изнасят. За пример беше дадено на пресконференцията авиационното гориво. Всеки самолет, който те заредят, това се води за износ, ако не могат, казаха мисля 400 хиляди тона годишно произвеждат, няма къде да го съхраняват дори в България, а то се получава.

Водещ: Да, това са важни теми. Кога ще бъдат прехвърлени тези активи, има ли срок?

Никола Стоянов: Това, за което се споразумяхме по време на тези около над два месеца преговори е, от 1 януари те прехвърлят дейността си, цялата си икономическа дейност тук…

Водещ: Това ще се случи в рамките на месец?

Никола Стоянов: Да, сега сме края на ноември…

Водещ: Сега го правят и вече от 1 януари те са така?

Никола Стоянов: Да, точно така, от 1 януари това вече ще е факт.

Водещ: Ще бъде факт?

Никола Стоянов: Да.

Водещ: И второто е, ако обаче им бъде забранено да изнасят продукция, затварят завода? Това ли са двете новини…?

Никола Стоянов: Имайте предвид, че по време на тези преговори в крайна сметка правителството ние нямаме някакви лостове да налагаме на икономически субекти какво да правят. Идеята беше да ги убедим в икономическата целесъобразност на това решение. За тях, ако няма износ от България икономическата целесъобразност е те по-добре да затворят от тук и от други техни рафинерии да снабдяват българския пазар, да внасят, което даже вече съм имал възможност да го коментирам, би довело до качване на цените, които в момента са поне с 30 процента нагоре.

Водещ: Ние в момента имаме дерогация, но ако след два месеца Европейската комисия с оглед ескалацията на войната, с оглед на нещата, които се случват, каже – тази дерогация вече няма да я имате, те затварят?

Никола Стоянов: Разбира се, ние твърдо спазваме абсолютно всички международни документи и регламенти..

Водещ: Ние спираме да им разрешаваме да изнасят, но те твърдо си затварят завода?

Никола Стоянов: Това, което те казаха, че да, при този вариант твърдо ще го затворят. Алтернативата би била да ни продават гориво по 10 лева, едва ли ще има кой да го купува.

Водещ: Каква част от продукцията си изнася в момента „Лукойл“?

Никола Стоянов: На пресконференцията те казаха, че над 50 процента се изнася, 50 до 55 процента се изнася. Именно поради това, че има много продукти, които в България не се продават. Не става дума, не си представяйте от бензина 50 процента се изнася и 50 остава, просто както авиационното гориво, явно и други има продукти, които въобще в България не се продават. Те всичките се изнасят.

Водещ: За цените на горивата и бензина как ще се отрази това или то няма отношение?

Никола Стоянов: Ще има отношение, не конкретно за цените, а по-скоро за помощите евентуално, които ще се получават. Първата новина е, решението на правителството да продължи мярката с 25-те стотинки така известни, до края на годината за моментна, тъй като както ви казах това решение, и тяхното преместване от 1 януари. Междувременно с това, че се изземват печалбите по регламента, отново от 33 процента от печалбата, има си формула как се смята, с това, че ще може тази година 100 милиона, за догодина около 700 милиона при тези параметри, тези пари ще се пълнят във фонд, както в регламента има ясно разписано, може да се използват за различни цели. Със сигурност първата цел и първата мярка, която ние мислим, да се обърнем към най-затруднените, със сигурност ще е на подоходен приход, така че наистина най-затруднените членове на нашето общество…

Водещ: Ще има ли най-после дефиниция за енергийна бедност?

Никола Стоянов: Не мога да се ангажирам дали това ще е в рамките на цяла такава дефиниция, но специално за помощта за горива тя ще бъде разширена за транспорт, най-вероятно, тъй като именно от социално-слабите, много има, които нямат коли и тях това дали горивата ще им бъдат подкрепяни, няма да им помогне. Със сигурност първата мярка е в тази посока. Като се види как се развиват нещата, какви пари се събират в този фонд, ще се мисли за други мерки. Отново подчертавам, стриктно спазвайки регламента, който е на ЕК.

Водещ: В тази икономическа криза, в която се намираме, изобщо в тази ценова криза, в тази инфлация, България ще има ли някакви чуждестранни инвестиции, които да дадат живот?

Никола Стоянов: Ще има и то много големи, интересът е много сериозен.

Водещ: Големи?

Никола Стоянов: Да. Първо очаквам буквално, ние от наша страна доизчистваме малко документите, но буквално до две три седмици би трябвало да подпишем меморандум за разбирателство с пъвия голям немски инвеститор, за който говоря от известно време. То би било най-голямата еднократна инвестиция в България, над един милиард евро. Ще бъде във Северозападна България, във възобновяеми енергийни източници. Вече имаме за подобни проекти интерес и от Франция, и от Китай. Така че, това ще е една нова ниша, която в момента отваряме. Същевременно обаче, продължава много висок интерес и от сектори, които така да ги нарека вече традиционно, автомобилния сектор, производство на части. Да ви кажа, почти всеки ден имам среща с инвеститори, в момента най-големия проблем, който те срещат е, че те искат бърза да могат веднага да си преместят машините и да почнат да работят, за което са им необходими готови халета. За готови халета има недостиг…

Водещ: Готови халета, това им пречи?

Никола Стоянов: Буквално, в момента…

Водещ: Хората сега ще почнат да строят халета, щом това е проблема за инвестициите и ще карат германците да ги вземат… това е шега, но…

Никола Стоянов: Истината е, че в момента сме изправени пред много сериозни проблеми и в Западна Европа и решенията им трябват много бързо. Именно заради това ние пуснахме и към общините запитване през Националното сдружение, за готови парцели за индустриални зони, които вече са УПИ, имат довеждаща инфраструктура и т.н., където е необходимо да се инвестира във вътрешната инфраструктура, само така, че наистина да може много бързо да отговорим на това търсене.

Водещ: А защо е този интерес изведнъж, като само халетата пречат да не се осъществи? Какъв е този бум на интерес към България?

Никола Стоянов: По няколко причини. Едната е, че кризата от Ковид-19 показа на всички, че имаш само това, което имаш вкъщи и това, че имаш страхотни завод в Китай и сега с тази политика за нулев Ковид, всички видяха, че не им помага, търсят решение да са по-близко до дома. Подчертавам, че за всички компании от Западна Европа Европейският съюз е дома, а именно България също е техния дом. Така че, от една страна те търсят приближаване към техния дом, от втора страна енергийната криза породена от войната в Украйна, разбира се. Там проблемите са много сериозни и ние тук и благодарение на работата на служебното правителство мога да кажа, че сме обезпечени с енергоизточници, благодарение на това, че България е традиционно много голям производител на електричество разбира се. Но ние сме обезпечени за зимата, други не са определено и цели бизнеси се притесняват, има вече и доста заводи в Западна Европа, които затварят, но те се притесняват за оцеляването си енергийно тази зима, буквално.

Водещ: А ние, а при нас?

Никола Стоянов: При нас, енергия има, ще има, и то на добри цени, така че те буквално искат да местят машини от там тук и веднага да почват да работят.

Водещ: Тези меморандуми, които се подписват, защото сега това е една много модерна тема, вие чухте Бостанджиев преди това за меморандума с „Джемкорп“, какво ще се различава този меморандум, който вие с германците ще разпишете от този, който предната власт е подписала с „Джемкорп“?

Никола Стоянов: Аз не познавам меморандума с „Джемкорп“ и не мога да се ангажирам с тази тема, чух сега, че това е тема. По принцип меморандум за разбирателство се подписва в началото на всеки един такъв процес. Не мога да коментирам какво е било залегнало там.

Водещ: Кажете, ако сте подписвали, ако сте гледали, има ли клауза за арбитраж в такъв меморандум?

Никола Стоянов: Не мога да го коментирам. Може да има, в един меморандум може да има всякакви клаузи, меморандумът за това се казва за разбирателство, това е какво се уговорят двете страни. Именно за това аз не искам да коментирам, защото от меморандум до меморандум разликите са големи. Аз съм подписвал много меморандуми, и между България с други държави, и преди това като съм бил в Агенция за малки и средни предприятия с подобни такива агенции. По принцип в такива меморандуми се стремят да са по-скоро общи и необвързващи клаузи, но може да има всякакви клаузи.

Водещ: Финален въпрос. Хората обаче се страхуват от обедняването, инфлацията ги тревожи, мъчи, за някои е огромен проблем. Какво прави икономическото министерство и вашето правителство, което сега разбирам, че може и до март, и до април да остане, ако имаме предсрочни избори?

Никола Стоянов: Аз тази новина не я знаех…

Водещ: Президентът каза, че ако не се състави правителство ще има избори през март.

Никола Стоянов: Аз лично имам надежда, че ще се състави правителство, определено. Ще ви кажа какво правим. Именно това е, първо се насочихме към енергийните източници, които бяха в най-голяма степен виновни за тази инфлация, газта е овладяна, електричеството и през решението на парламента, сега с тази новина от днес смятам, че и горивата и помощта за най-засегнатите също вече е стабилизирана. Сега ще се насочим вече и към други сектори, имах вече възможност да коментирам и дървата за огрев, хранителните стоки много ни притесняват, че много поскъпват. Един по един ще преглеждаме всички сектори и ще борим спекулата.

Водещ: Благодаря, за разговора.

Никола Стоянов: И аз благодаря.

Споделете