Loading...

Никола Стоянов: Българската икономика е в много добро състояние в момента

Никола Стоянов: Българската икономика е в много добро състояние в момента

Водещ: Първият ни събеседник е Никола Стоянов, служебен министър на икономиката и индустрията. Здравейте.

Никола Стоянов: Здравейте.

Водещ: Да започнем с новината от МВФ днес – намалиха двойно очакванията си за ръст на българската икономика за 2023 г. Икономиката ще нарасне, според МВФ, с 1,4% тази година, за 2022 г. ръстът бе 3,4%. Колко лошо е положението?

Никола Стоянов: Положението в момента въобще не е лошо. Така, тази прогноза почива на това как се развива ситуацията в Европа, която е наш, все пак наш основен пазар за нашите компании, и когато най-големият ти клиент не върви добре, нормално е очакванията и към твоята икономика да са такива. Това, което мен обаче ме радва е, че не само миналата година България е с най-висок ръст в износа. Знаете, че близо 70% от износа ни е към Европейския съюз. Но и тази година данните и за януари, и февруари продължават да се с много висок – около 20% ръст в износа. Което само по себе си показва, че въпреки лошите очаквания, тъй като основният ни клиент, така, тяхната икономика спада сериозно, българските компании успяват да крадат пазарен дял реално, щом износът им се повишава при спадащ пазар. Тъй, че силно се надявам така да продължат нещата, и ако продължи така българският износ да се представя добре, аз съм уверен, че числата ще са по-високи, отколкото Международния валутен фонд предвижда в момента.

Водещ: Значи евентуалният ви наследник, ако има сформиран кабинет, не би трябвало да се притеснява или Вие сте със съзнанието, че Вие ще си останете на поста?

Никола Стоянов: О, не, в никакъв случай. Готов съм и още утре да сдам и наистина най-хубаво би било един редовен, редовно избран министър да седне на моето място.

Водещ: Добре, понеже много се спекулираше и по време на кампанията, и сега с тези прогнози ще започнат различни икономисти да ги интерпретират. Нека в едно изречение кажем – какво е състоянието на българската икономика?

Никола Стоянов: Българската икономика е в много добро състояние в момента, въпреки всички, така, прогнози или говоренето за негативизъм. В крайна сметка тя се представи отлично миналата година, продължава да се представя в момента добре и вътрешното потребление не е спаднало, въпреки инфлацията и очакванията то да спадне, и експортът расте много добре. Българската икономика в момента има проблеми, разбира се, най-вече по отношение на кадрите. Там е нещо, което може да се направи, да се облекчи вноса.

Водещ: Има някакъв парадокс. Не знам как ще го коментирате. Вие казвате ето сега няма кадри, от друга страна обаче пазарът на труда не е с високи стойности. Липсата на безработица, как да кажа общо не е високи стойности, а в същото време се оплакват от липса на кадри.

Никола Стоянов: Точно така. Много малко са безработните – под 4% и около 4% стои безработицата. В моите контакти с компании, аз всеки ден се виждам с доста български компании, при разговорите ми с тях всички ми казват, или масово, разбира се, има и единици, които са в друго състояние, но масово ми казват – имаме много поръчки, дайте ни хора…

Водещ: Няма хора.

Никола Стоянов: Дайте ни хора. Няма хора. Това е основният проблем в момента.

Водещ: Добре, тогава за каква зелена и кръгова икономика говорите днес?

Никола Стоянов: Когато започнем днес да говорим, резултатите, разбира се, няма да са утре. При тези разговори за мен беше много интересно с експертите, че още от сега трябва да заложим и в образованието дори на децата, за да се промени мисленето на хората. В момента те ми споделиха, че е изключително трудно мениджъри на компании, които примерно преди 20, 30 г. са стартирали, да им обяснят, че тези отпадъци, което за тях е отпадък, всъщност е възможност за още печалба.

Водещ: Суровина.

Никола Стоянов: Суровина. Включително се оказа, че има нужда и от законодателни промени в тази посока, защото едно нещо веднъж станало отпадък после край, необратимо е отпадък. Има доста какво да се поработи, както краткосрочни мерки, така и дългосрочни в образованието на децата. Хубавото е, и примерите, които ми дадоха, че през образованието на децата и родителите им, които заедно с тях участват в различни проекти, почват повече да се замислят. В крайна сметка най-важното за българския бизнес е да разбере и зеленият преход, и кръговата икономика не е някакви разходи, които някои ги принуждава да направят, това е възможност.

Водещ: Но това е разговор за бъдещето в крайна сметка, нали?

Никола Стоянов: То е и настоящето. Трябва да започне още днес. Разбира се, резултатите ще дойдат бъдеще.

Водещ: Добре, утре обаче, да погледне малко по в близкото бъдеще, утре е първият ден на новия парламент. Ще внесе ли служебният кабинет предложението си за бюджет?

Никола Стоянов: Служебният кабинет ще внесе предложение за бюджет. Вече парламентът, разбира се, ще реши как да действа. Служебния кабинет ще внесе бюджет с 3% дефицит, на база на повишена събираемост, около 20% се е повишила събираемостта спрямо миналата година, въпреки този висок износ,който реално води до това, че по-малко ДДС влиза в бюджета, въпреки това 20% събираемост. Но на база на решенията на парламентите от миналата година 30% по-големи разходи. Правим всичко възможно спрямо сивия сектор на първо място, така че да увеличим събираемостта. Също много внимателна и консервативна политика по отношение на разходите на държавната администрация. Така че в крайна сметка и това ни позволява да успеем от 1 юли да вдигнем пенсиите с 12%, да повишим учителските заплати.

Водещ: С колко?

Никола Стоянов: Учителските заплати все още не е решено точно с колко. Но за администрацията също, която миналата година, цяла година не е получавала увеличение, само за тези администрации ще има 10% увеличение.

Водещ: Значи, да повторим. Предлагате увеличение на пенсиите.

Никола Стоянов: 12% на пенсиите, 10% за администрациите, които минавалата година, подчертавам, не са получавали. И учителските заплати ще получат поредното увеличение, както то е предвидено, там е вече програма за по-дълъг период от време.

Водещ: А бизнесът какво да очаква?

Никола Стоянов: Бизнесът се надявам най-накрая, малко да постигнем няколко охлаждане на пазара на труда. Защото виждаме, че просто разходите за труд растат много по-бързо, отколкото производителността в крайна сметка в България. И това няма да доведе до добра ситуация. Работим по въпроса, има и така работна група, създадена и към вицепремиера Демерджиев да облекчим процедурите за внос на работна ръка от трети държави. Тъй като реално краткосрочното решение е именно това – да, ние в Министерство на икономиката и след Национални икономически съвет, на който това ни беше възложено, в момента работим по-сериозни и поемаме инициативата по отношение на професионалното обучение или дуалното обучение, каквото то е известно. Тъй като компаниите искат от нас това, защото едно е, че няма кадри, но друго е, че много от компаниите се оплакват от качеството на кадрите и на образованието, което те получават в средното образование основно.

Водещ: Смятате ли, че бъдещото мнозинство ще приеме бюджета?

Никола Стоянов: Не мога да прогнозирам такова нещо. За мен лично е много важно да има мнозинство, и тогава да бъде приет бюджета. Неслучайно и есента не внесохме бюджет. Видяхме, че е страшно миналата миналата година, когато няма ясно изразено мнозинство, когато изведнъж разговорите по бюджета се превръщат в предизборно наддаване. Именно заради това и днес разходите на държавата са увеличени с 30% процента за една година, което не знам кой бюджет може да го издържи.

Водещ: Добре. А спряхте ли инфлацията, спряхте ли ръст на цените?

Никола Стоянов: Ръстът на цените бих се похвалил, че го спряхме, но не сме постигнали да тръгнат надолу. Инфлацията пети месец вече.

Водещ: Как я спряхте? С коя мярка?

Никола Стоянов: Ами, няма една мярка, която да може сама по-себе си да подейства, но с комплекс от мерки. Бих казал и това, което наблюдаваме, вече четвърта седмица падат цените на едро, цените на дребно не се повишават вече…

Водещ: Да, защото това щях да ви питам. Чувам как вие казвате от няколко седмици, че има на цените на едро промяна. Но на дребно още не са тръгнали…

Никола Стоянов: … не го виждаме на рафта в магазина. Това, което в момента виждаме е, че не растат цените и че има много промоции. Но нас това не ни задоволява. Ние искаме трайно намаление на цените. Инструментите, които използваме са, както разбира се информационния инструмент, през сайта…

Водещ: Тоест какво помогна, извинявайте, г-н Стоянов.

Никола Стоянов: Той помогна страшно много.

Водещ: Това, че знам цените тук и там, на мен с какво ми помагате като потребител. В магазина, тук е друго.

Никола Стоянов: Сайтът не е само за потребителите. Първо, най-важно, за всички, всеки един търговец е какво мислят неговите клиенти. И клиентите, тоест всички потребители и граждани, когато виждат, че цената на суровината пада, цената на едро пада и цената на дребно продължава да не пада. Със сигурност променят отношението си към търговците, които им продават. Държавните институции. Беше изключително важно, тъй като за първи път цялата информация държавните институции събират, е на едно място. За първи път може да се направи тази съпоставка. Преди отделни – митниците, НАП, Стокови борси и тържища, всеки е събирал информация, но не всеки е имал само една част от пъзела. Сега всичко е на едно място. Вече имаме и две вериги, които от миналата седмица обявяват цените си. интересното е, че за момента другите още изчакват. Тоест дори и това може би е някакъв сигнал, че сайтът има значение.

Водещ: Възпитателна мярка, така ли?

Никола Стоянов: Ами, възможно е. И регулаторна, и информационна.

Водещ: Добре, предлагате закон, с който да се задържат търговците да подържат наличност на продуктите в магазините с надценка до 10%. Ако не го направят са предвидени солени глоби.

Никола Стоянов: Точно така.

Водещ: Какво ще постигнете?

Никола Стоянов: Две неща.

Водещ: Ако бъде приет този закон.

Никола Стоянов: Ако бъде приет, разбира се. Както казах, няма една капка, която да реши проблема. От една страна и сайта, и информацията и т.н. Второто ни е разбира се законодателни инициативи, промени в различни закони.

Водещ: Кога ще го внесете, само соки, закона?

Никола Стоянов: Законът за таван на надценките в момента е на обществено обсъждане, процедурата, с която служебният кабинет разполага е 30 дена обществено обсъждане, след това ще се приеме на МС и тогава се внася в парламента.

Водещ: Давайте да изясним и да уточним тази логика, която стои зад …

Никола Стоянов: Логиката е следната – от една страна ние виждаме, въпреки спадащи суровини и спадащи цени на едро, че цените на едро не спадат, само промоции, които нас не ни задоволяват. Те са временни, 30 дни е максимума за промоция и т.н. Ние искаме да гарантираме на гражданите, че от всяка продуктова група, наистина първа необходимост, които в случая стават 17 продуктови групи, за тях става дума, че ще има по един продукт, който да е наистина на носовима цена и който всеки български гражданин ще може да си позволи – ще може да си позволи да си купи кашкавал, сирене, масло, хляб, ориз, брашно, олио и т.н. Това е много важно за нас. От друга страна ние съзнаваме, че това е непазарен механизъм. Именно заради това…

Водещ: Именно това е един от големите упреци всъщност, че е непазарен този механизъм.

Никола Стоянов: Сами виждате, че и упрекът не е толкова голям. И аз мисля, че и търговците на дребно съзнават, че …

Водещ: Може би, защото не смятат, че този закон ще мине в НС.

Никола Стоянов: Не, по-скоро, защото виждат каква е идеята зад него. Първо, че той ще важи само шест месеца, това е идеята. Наистина това е една екстремална мярка в екстремални условия, и второ, че се отнася за по един артикул от продуктова група в 17 продуктови групи. Имайте предвид, че повечето или тези търговци, за които се отнася с над 30 млн. годишен оборот, те имат десетки продукти в една продуктова група. Примерно, за кисело мляко ми казаха дори стига до 80%. Един от тях, че ще поддържате надценка, макксимална 10%, няма в такава степен да изкриви пазара и да навреди на търговците.

Водещ: Добре. Но има и други въпроси – например, вие знаете ли колко средно е брутният марж при основните храни и дали с това задължение всъщност не предлагате да се продава на загуба?

Никола Стоянов: Не, със сигурност няма как да продаваш на загуба, когато един продукт само намалиш от продуктова група. Те ще са свободни, надценките за останалите продуктови групи, за останалите артикули в продуктовата група да са такива…

Водещ: Защо 10%, защо 10%. Говореше се за 20. Защо решихте 10 и кой и как ще определя вида на продуктите с тази надценка от предложените 17 вида храни.

Никола Стоянов: Ние сме предложили продуктовите групи. Всеки търговец сам ще трябва да ин информира. Тази продуктова група между продуктите, които са обаче с най-ниски цени в нея – кой продукт той ще избере? От него ще е длъжен да поддържа наличност или ако се изчерпа, тъй като е възможно в отделни магазини и т.н. да свърши. Веднага да бъде заместен от друг продукт със също близка или ниска цена от 10%. Това е идеята. В крайна сметка идеята зад това е да има стоки на поносими цени, по един артикул от група, но и минимално да се изкривява пазарът. Защото съзнаваме, че това е изкривяване на пазара.

Водещ: Защо мярката се отнася само за големите хранителни вериги и как ще гарантираме поносими цени в малките магазинчета в квартала?

Никола Стоянов: Първо, големите и много често се спекулира, че те само 30 и няколко процента от пазара, това са 10-те най-големи вериги в България с 33-34% от пазара на хранителни стоки, казват. Тук при таван, при така линия от 30 млн. оборот, говорим за около 30 субекта. Тоест 30-те най-големи търговци на дребно. Нашите оценки са, че около 50% от пазара е в тях, на хранителни стоки. Разбира се, всички останали се влияят от тях и по цените, които са при тях, от една страна. От втора страна би било много трудно за малките търговци наистина да отговарят на критериите, да информират държавата за всяка смяна. А и при тях цените по друг начин се калкулират. Съвсем различна е идеята при тях. Квартален магазин, близко до дома. Там е нещо, което човек е забравил, трябва му в момента и си го купува. Не е толкова критична цената при тях.

Водещ: Но може би, г-н Стоянов, да отречете, че не държите именно големите вериги на мушката си. Че това всъщност не изхождате от презумпцията, че големите вериги са виновни до доказване на противното.

Никола Стоянов: Не. Ние, ако изхождахме от това, щяхме да кажем шестте най-големи, защото шест са реално мисля, че големите вериги, да насочим към тях. Можеше, разбира се, да сме много по-рестриктивни. Напротив, аз и като министър на икономиката и индустрията винаги защитавам и бизнеса, но когато видим ситуация, наистина на необяснимо повишение на цени на дребно спрямо суровини, спрямо суровини на едро. Горивата са на рекордно ниво нива – газ, електричество, всичко.

Водещ: Само че, казвате горивата на рекордно ниски нива. В скоби само да кажа, че и днес има информация, че да не очакваме по колонките на бензиностанциите намалява.е

Никола Стоянов: То намаляването е там. Не знам какво трябва да очакваме.

Водещ: Коментари имаше и днес такива. Финал на този разговор. Спомням си, че при предшно гостуване бяхте голям оптимист за външни и чуждестранни инвестиции. А пък тези дни стана ясно, че ще има нова индустриална зона в Доброславци. Вие бяхте официално на това откриване. Колко интересна е България?

Никола Стоянов: България е много интересна за инвеститорите, България не е достатъчно подготвена Обаче, за да ги приемем.

Водещ: Защо, кое ни липсва и така свършваме?

Никола Стоянов: Липсват ни подготвени терени, които да имат довеждаща инфраструктура, всичко, което на инвеститорите им трябва. Това е, което липсва на България.

Водещ: И кадри. С това започнахме.

Никола Стоянов: Кадрите също, да, това са двете неща, които липсват.

Водещ: Никола Стоянов, служебен министър на икономиката и индустрията. Секунда, дали пък, ако ви предложат да останете, бихте продължили на този пост, дали като служебен министър? И друго, Бойко Борисов беше отворил опцията дори към министри от, към Радев. Вие съгласен ли сте на такъв вариант?

Никола Стоянов: Въобще не мисля по такъв вариант. Аз в момента си изпълнявам длъжността, за която съм назначен. И с удоволствие наистина ще отстъпя на един редовно избран министър да встъпи и се радвам да има…

Водещ: А в редовен кабинет бихте ли приели покана?

Никола Стоянов: … приемственост.

Водещ: И не бихте приели покана за редовен кабинет?

Никола Стоянов: Не съм мислил въобще по въпроса и не мога да коментирам.

Водещ: Добре, така подаваме към следваща тема. Благодаря ви за това участие.

Споделете