Loading...

Никола Стоянов: Днес сме с най-евтините горива в Европа. Инфлацията за март е с 2% надолу

Никола Стоянов: Днес сме с най-евтините горива в Европа. Инфлацията за март е с 2% надолу

Водещ: Време за отговори е със служебния министър на икономиката Никола Стоянов, добър вечер господин Стоянов.

Никола Стоянов: Добър вечер.

Водещ: При предложен бюджет с дефицит 6.6% и предложения за теглене на 13 милиарда нови заеми реалистично ли е да очакваме спад на цените на каквото и да било?

Никола Стоянов: По отношение на бюджета това е само една рамка, която служебното правителство предлага. Вие знаете бяхме планирали с 3% да внесем бюджет, но тъй като това не може да стане от само себе си, трябва някакви мерки да има в този бюджет, които да доведат до това начало…

Водещ: Вие се опитвате в момента да подтикнете партиите да го направят?

Никола Стоянов: Партиите за момента се изказаха негативно по инструментите, които ние бяхме предложили, за да достигнем 3% затова им предлагаме бюджет такъв, какъвто е на база на политиките гласувани от 44-то до 48-то Народно събрание с разходите социални, които са заложени там и реално без нови политики. Това е рамката, от тук нататък е в техните ръце разбира се да решат какъв бюджет искат да имат.

Водещ: Вие сте икономист, кажете ми според вас възможно ли е 3% дефицит да бъде постигнат без увеличение на данъци или премахването на намалените ДДС ставки?

Никола Стоянов: Аз съм юрист, не съм икономист…

Водещ: Без отпадането на енергийните помощи?

Никола Стоянов: Имаше вариант, който беше разработен от служебното правителство, в който сме на 3% дефицит. Там обаче имаше вдигане на някои ставки, най-вече връщане на ставки, които бяха намалени, отново повече фокус върху сивия сектор разбира се, но и покачване еднократно, всъщност еднократен данък върху свръх печалбите на компаниите като крайна мярка. Разбира се в ситуация, в която разходите са много сериозни, наистина много сериозно увеличени, отнякъде трябва да дойдат приходи, за да бъде намален този дефицит. Възможността е през покачване на инвестициите и по-голям ръст. И днес чух коментари, че прогнозите са между 0.4-1.4 от експерти…

Водещ: Те идват от Световната банка тези прогнози, от МВФ…

Никола Стоянов: В бюджета е заложено 1.8 ръст, моята лична прогноза, на края на годината с удоволствие бих я обсъдил с вас, е че ние ще постигнем тази година ръст над 2%, това е моята лична прогноза от това, което виждам до момента. Това минава през привличане на инвестиции, нещо много важно за служебното правителство, тай като без доверието на инвеститорите, без отваряне на нови работни места, разкриване на нови производства няма как да поддържаме и този ръст от миналата година.

Водещ: Накратко, в целия този политически хаос, който се породи в последните две години, чухме многократно новини за отлив на инвеститори. Има ли нови, има ли…

Никола Стоянов: Това са, които бих ги нарекъл „фалшиви новини“ буквално…

Водещ: Фалшиви новини? Това показва статистиката, че има отлив на инвестиции?

Никола Стоянов: Напротив, статистиката на БНБ показва 85% ръст на инвестициите за 2022 година…

Водещ: Спрямо коя година?

Никола Стоянов: Спрямо 2021 година, а статистиката на Агенцията за инвестиции, понеже я имам, мога да ви кажа откакто е започнало служебното правителство август месец до края на миналия месец са издадени 17 сертификата за инвестиции. Предишните осем месеца по време на редовното правителство са издадени 10. Тоест, има 70% ръст на издадените сертификати.

Водещ: В кои сфери, дайте един пример за голям инвеститор?

Никола Стоянов: Защо е необходимо да е голям, всички се фокусират върху един огромен, ние също, с отварянето на Индустриалната зона в Доброславци целим също така привличане на стратегически инвеститор, но за мен са много важни също много по-малки инвестиции. Миналата седмица бях на откриване в Плевен на инвестиция за 50 и няколко милиона евро, само последните четири месеца бях на три инвестиции само в Божурище откриване. Инвестиции постоянно има, факт е, че политическата стабилност не допринася. Но, това което чуваме в крайна сметка от инвеститорите е това, че екипът на служебното правителство наистина работим в екип всичките министри, виждат разбиране, виждат добра връзка. В крайна сметка успяваме за момента да компенсираме тази политическа нестабилност.

Водещ: Обаче е нужна предсказуемост и стабилност…

Никола Стоянов: Разбира се, това е със сигурност минус за България.

Водещ: Ако вие действате с идеални подбуди, да кажем, вие сте служебно правителство и е нужен и парламент, и кабинет. КНСБ на този фон презентира данни през седмицата, според които 25% е инфлацията при стоките от първа необходимост, хлябът е с 9% нагоре въпреки по-ниското ДДС и енергийните помощи. Как си го обяснявате?

Никола Стоянов: Има много неща в цените, които не си ги обясняваме, или обяснението не е добро, именно заради това фокусът на служебното правителство сега във втория му мандат особено бяха след като се справихме с цените на енергийните източници, което беше първата стъпка, всъщност цялата или голямата част от инфлацията дойде от там, от ток, газ, горива… Днес сме с най-евтините горива в Европа..

Водещ: Затова помогна и падането на горивата на международната борса.

Никола Стоянов: Разбира се, но все пак най-евтините и аз се радвам щом никой не говори за горива, значи наистина са евтини, защото преди се правеха справки с други държави, къде как е, сега никой не прави.

Водещ: Горивата падат но цените не, това е проблема?

Никола Стоянов: Цените, цените на храните специално падат на някои, от началото на март мога да ви кажа статистика, до момента примерно олиото 8% надолу, маслото 6%, киселото мляко между 7 и 9%, повечето се задържат плюс-минус 1% – мляко, захар, брашно. Не е това резултатът, към който се стремим, ние не сме очаквали, че за месец и половина ще успеем да повлияем трайно. Това, което на мен ми харесва е производствените цени, през февруари падат с 5.9%, огромен спад има на производствените цени февруари, март месец инфлацията е 2% надолу. Шести месец поред пада но толкова голям спад не е имало, преди това е средно по 0.5% на месец. Има всички данни наистина април, май сега все повече да виждаме намаление в стоките…

Водещ: А закъсняват ли с намаляването на цените?

Никола Стоянов: Със сигурност, да.

Водещ: А как си го обяснявате?

Никола Стоянов: Това е, че виждаме че при покачването става мигновено, а при намалението трябва да минат няколко месеца спад на едро, пета-шеста седмица падат цените, на дребно не е същата ситуация. Обяснявам си го с недостатъчната конкуренция. За мен, когато един пазар не реагира по правилните начини няма достатъчно конкуренция, това е категорично.

Водещ: Или реагира картелно, това е другия отговор.

Никола Стоянов: Това е една от вероятностите да няма конкуренция, вие го казахте, но това е ресора на Комисията за защита на конкуренцията и аз там не искам да се бъркам. Ние правим всичко възможно, от една страна през сайта, който направихме, информираност на гражданите, но и регулаторна функция за това органите да могат да следят всички .- и КЗП и БАБХ да следят какви са тенденциите, покачва ли се, пада ли на дребно, как реагират цените на едро и т.н. От втора страна законодателните инициативи, които предприехме, най-вече сега и с общественото обсъждане на Закона за тавана на надценките. От друга страна също ползваме някои чисто пазарни принципи, като работата на „Ел Би Булгарикум“, на държавната компания фактически, където на конкурентен принцип се конкурираме и показваме…

Водещ: Вие обърнахте много внимание на „Ел Би Булгарикум“, там имаше и големи драми с ръководството, но аз през цялото време не разбрах колко е пазарния дял на „Ел Би Булгарикум“, за да може цените на „Ел Би Булгарикум“ да повлияят на останалите играчи на пазара.

Никола Стоянов: Пазарният дял, който заварихме миналата година „Ел Би Булгарикум“ е 2% от пазара, сами разбирате несъществен. Но, нещата се променят коренно последните седмици, откакто е новото ръководство вече преди месец и нещо встъпи в сила, в магазините на „Ел Би“ се зарежда по два пъти на ден, има опашки отпред. И благодарение на споразумението с ЦКС, което успяха да сключат, до все повече граждани стигат, вече са 75 магазините в страната, които зарежда „Ел Би“ със собствена продукция – Пловдивска област, Пернишко, Ловеч…

Водещ: А влияе ли на цените на останалите?

Никола Стоянов: Фактът е, че млечните продукти са едни от тези, които показват спад. Ние разбира се ще продължим в тази посока. Миналата седмица „Ел Би“ излязоха от една от търговските, от най-големите търговски вериги, защото за нас е непонятно, при положение, че доставяме на същите цени, а там крайната цена е съвсем друга.

Водещ: Но сиренето все още е много скъпо?

Никола Стоянов: Сиренето в „Ел Би“ е 12.90 на килограм, има опашки и хората си го купуват от българска суровина…

Водещ: Вие сте рекламно лице на „Ел Би Булгарикум“…

Никола Стоянов: Ако трябва, да…

Водещ: Ако трябва да ви сложат плакат на магазините…млад човек сте…

Никола Стоянов: Това е факт, наистина цените са добри, от българска продукция, само българско мляко, най-качественото, по стандартите, които се използват и показваме че може да се случи това и всеки печели по веригата.

Водещ: Държавата си има „Ел Би Булгарикум“, но държавата си няма компания, която да произвежда например хляб, зърно и т.н. Затова ви питам. Стигаме до забраната за внос на украинско зърно по примера на Полша, Чехия, Словакия. На това Брюксел отговори, че може да компенсира тези държави и да забрани вноса на ниво Европейска комисия, ако ние забраним забраната. Ще забраняваме ли забраната сега, за да може да дойде нова забрана от Брюксел?

Никола Стоянов: Ежедневно сме в преговори с тях. Аз самия, сега в понеделник отново има с еврокомисаря по търговията среща с министрите на търговията и министрите на земеделието участват. Фокусът там е, да го кажа ясно, тъй като по доста медии беше цитирано грешно. Първо, фокусът не е, че някой ще наказва някой…защото се започна веднага – ще има ли наказателни процедури? Никой не мисли за това. Второ, фокусът е наистина да се разреши проблема по европейски път. Това, с което ни изненадаха в крайна сметка и Полша, веднага след тях Унгария, Словакия, едностранни мерки, ние бяхме длъжни също да ги предприемем, защото иначе цялата продукция щеше да дойде при нас, което беше още по-огромен риск. Европейската комисия разбира вече ситуацията, въпреки че от няколко месеца говорим, някак си на тях не им беше станало ясно колко сериозен е проблема. За България най-сериозен е проблема със слънчогледа, за други държави е с пшеницата. Ние сме се обединили от един списък, който засяга всички държави, някои продукти по-малко, някои повече.

Водещ: Да поясним на нашите зрители. Ако украинското зърно е толкова по-евтино от българското, чухме опасения преди малко в това студио, че ако бъде забранен вноса тогава цената на хляба ще тръгне нагоре?

Никола Стоянов: Категорично казвам, и с вицепремиера по икономическите въпроси Христо Алексиев твърдо сме го решили. В момент, в който видим някоя от тези стоки, които евентуално ще бъдат забранени с решенето на Европейската комисия или нашето, да тръгва нагоре на едро, веднага ще освободим отново вноса. Ние наблюдаваме, виждаме различни интереси, от една страна са българските производители, които са много важни. Ние не може да ги оставим да загинат, защото тази година заради войната и предишната са различни. Дай Боже съвсем скоро да има мир, следващата година няма да има внос и ние ако нямаме собствено производство какво правим? От друга страна обаче са интересите на преработвателите, които казват – ние имаме повече обеми, или искаме да купуваме по-евтино… И накрая и на потребителите.. Балансът е крехък, в диалог сме с всички групи, така да го кажа, или всички заинтересовани страни и с Европейската комисия. Дори и в момента както е тяхното предложение – четири продукта да бъде спрян вноса за тези пригранични държави…

Водещ: Кое е спряно – зърно, слънчоглед…

Никола Стоянов: Пшеница, слънчоглед, царевица и соя, това е първото предложение на Европейската комисия, върху което още дискутираме. Но всяка държава ще може веднага едностранно да каже – вече не искам да е спряно…

Водещ: А вижте нещо, една статия от специализирано европейско издание, която ни информира, че България се е превърнала в най-големия вносител на украински слънчоглед. Значи тук влиза слънчогледа, правят олио, образно казано, и го изнасят за Европейския съюз.

Никола Стоянов: Точно така.

Водещ: Слънчогледът е евтин от Украйна, да кажем те правят едни добри печалби в момента. Ако те заплашат, че ще вдигнат олиото, ако спрем вноса на украински слънчоглед?

Никола Стоянов: Първо на заплахи не се поддаваме и такива думи не трябва да се използват…

Водещ: Добре де, ако кажат ще се вдигне олиото?

Никола Стоянов: Ако наистина тръгне да се вдига ние ще разрешим. Но имайте предвид следното нещо, слънчогледът не може да бъде складиран толкова дълго време, складовете в момента са пълни и с български слънчоглед. Сигурно и българските производители искат да постигнат по-високи цени, сигурно преработвателите искат да купуват по-евтино разбира се, ние трябва да защитим и двете групи. България това, че тази година е внесла вместо 30 и няколко хиляди тона над 810 хиляди тона, при слънчогледа просто ръстът е в десетки пъти буквално. Няма как нашата преработвателна индустрия да преработи толкова много и съответно би трябвало българската суровина залежаваща по складовете да загине, което не може да допуснем.

Водещ: Да завършим с вашето лично усещане или желание, не знам. Чакате ли моментът, в който ще има редовен кабинет?

Никола Стоянов: С нетърпение бих казал, защото виждам колко е важно да има наистина редовен кабинет и аз с най-голямо удоволствие ще предам щафетата на следващия колега. От моя страна каквото има нужда за приемственост ще го гарантирам и ще отделя необходимото време. Тъй като, каквото и да си говорим наистина служебното правителство прави много усилия в тази сложна ситуация да овладее нещата. Но едно редовно правителство има друг хоризонт, и по отношение на разговори, ако щете, и с инвеститори, но и по отношение на бюджета, където трябва тригодишна рамка напред. Как може служебно правителство да прави бюджет за три години напред, просто не е реално.

Водещ: А като гледате как се развива политическата ситуация, отношенията между партиите, оптимист ли сте или по-скоро песимист?

Никола Стоянов: Да ви призная честно, нямам време дори да гледам, максимално съм се фокусирал в моята работа и до там, колкото мога повече.

Водещ: Отговор на дипломат. Благодаря ви, за участието.

Никола Стоянов: Благодаря и аз.

Водещ: Дами и господа, министърът на икономиката, гост в „120 минути“.

Споделете