Loading...

Никола Стоянов: Въвеждането на мито е възможност за решаване на проблема с украинското зърно

Никола Стоянов: Въвеждането на мито е възможност за решаване на проблема с украинското зърно

Водещ: Българското правителство очаква мярката по забраната на вноса на украинските стоки да е валидна само няколко часа. Това съобщи в интервю пред „Говори сега“ министърът на икономиката Никола Стоянов. По неговите думи още във вторник идната седмица ще има общоевропейско решение по темата, което вероятно ще се обедини около налагането на мито на стоките, които влизат в държавите в близост до Украйна. Продуктите ще са различни за всяка страна в зависимост от структурата на нейното производство. По този начин България ще се окаже, че е наложила забраната само за няколко часа, чухте вече и коментара на земеделските производители. Има ли измами с ДДС и печелят ли търговците от евтиното украинско зърно? Разговаряхме с министъра на икономиката Никола Стоянов през вчерашния ден.

Водещ: Министър Стоянов, добре дошли при нас.

Никола Стоянов: Добре заварили.

Водещ: Хубаво е в началото на разговора да направим обобщение на всички тези мерки, които предприехме по отношение на забраната за внос на украинско зърно. Към днешна дата каква е ситуацията? Ще ни санкционират ли от Европейската комисия за това, че въвеждаме тази забрана и какво ще спечелят производителите с въвеждането на забраната?

Никола Стоянов: Ако мога да обобщя ситуацията е следната. От една страна имаме протест на производителите, които се оплакват реално от…да го кажем нелоялна конкуренция чрез вноса на продукция от Украйна. От друга страна ние сме в постоянен диалог и с Европейската комисия по този въпрос. Не само ние, няколко държави са предимно пограничните държави, където проблемите са най-сериозни. Акцентът и в разговорите, които са ежедневни, въобще не е върху глоби от страна на Комисията, наказателни процедури и т.н….

Водещ: Защо, веднага казаха – всички въвели забраната за внос на украинско зърно ще бъдат санкционирани, ще им спрем субсидиите… Това поне разбрахме ние от Брюксел като послание.

Никола Стоянов: Разговорите, които имахме през седмицата това въобще не беше фокуса на нещата, мога да го потвърдя абсолютно отговорно. Фокусът е, че са разбрали че проблем има и заедно ще намерим общоевропейско решение. Бяха предложени някои варианти, преговаря се още върху тях. Амбицията е във вторник да бъде взето трайно решение на срещата на министрите на земеделието. Но, фокусът е наистина върху решение, което да помогне и да реши проблема, а не върху санкциите.

Водещ: Какви са възможните решения, отново забраната за внос сред тях ли е? Целият Европейски съюз да забрани вноса, да разреши само транзита на украински стоки…

Никола Стоянов: Транзитът е важен за приграничните държави, защото в солидарността си с Украйна идеята беше това да са коридори на солидарността, тоест Украйна да може да изнася продукцията, което е много важно за нея и за нейната икономика, но от друга страна тази продукция или огромна част от нея остана в четири-пет пригранични държави, а не отиде към останалите. И даже и това коментирахме, в момента държави от ЕС внасят същите стоки от Южна Америка, а тук пазарът е засипан със стока, така да го кажем. Тоест, от една страна логистиката не сработи добре, идеята на тези коридори не сработи добре. Ще се работи върху това по-добре да функционират транзитно, а не стоката да остава само в приграничните държави, така че да отиде при държавите, които имат нужда от нея.

Водещ: Добре, но тя остава в приграничните защото е евтина, евтино е в тяхното жито – то си остава тука, евтина е царевицата, слънчогледа – и то остава тук. Може ли да направим така, че да не е толкова евтина, за да остава тук, тоест да въведем мито? Това решение ли е на проблема, тези държави да въвеждат мито?

Никола Стоянов: Това е една от възможностите, но ако това се вземе като решение на европейско ниво и се разреши на тези държави за конкретни продукти. Трябва да имате предвид, че и продуктите, които са важни или проблематични за приграничните държави са различни, не са еднакви за Полша, за България, за Словакия, във връзка със спецификите, всяка държава в кое е силна в производство… Различна е ситуацията малко по отношение на продуктите. Едно от решенията би било такова, разбира се. Имайте предвид, че повечето от тези стоки са борсови, и цената е борсова в крайна сметка. Да, украинските производители не спазват същите изисквания, които се изискват на европейско ниво. Не казвам техните са по-лоши или не, но не спазват същите, което им дава определени предимства. Примерно полският колега изтъкна, че въобще структурата в Украйна е огромни стопанства, там да огромни концерни, които произвеждат. Примерно в Полша са предимно малки и дребни производители, те не могат ценово да се конкурират.

Водещ: Това сега си го припомням, знаете големите амбиции Украйна да стане част от ЕС. Преди години имаше същият дебат, че житницата, каквато е Украйна, ще залее цяла Европа и европейските производители ще бъдат унищожени. Ето, сега го виждаме, но по другия начин.

Никола Стоянов: Няма да бъдат унищожени с тези мерки, които направихме. И само за да разберете, на общоевропейско ниво проблем няма, почти толкова колкото пшеница е изнесена през 2021 година за ЕС от Украйна, почти толкова е изнесена и за 2022 година, но разпределението е различно, неравномерно.

Водещ: Очевидно е неравномерно и ние страдаме доста, нашите зърнопроизводители. Ако решението бъде свързано с налагането на подобни мита…/…/ да въведем забраната само за няколко часа?

Никола Стоянов: Възможно е да се случи, но дори и тази забрана въобще да не започне да работи тя ще изиграе своята роля и като част от преговорите в крайна сметка с Европейската комисия.

Водещ: България ще се откаже ли от тази забрана, ако във вторник не се стигне до общоевропейско решение?

Никола Стоянов: Не, ние искаме общоевропейско решение, не само ние, а и останалите четири държави, пет държави сме общо. Проблемът е сериозен. Имайте предвид, като казахте страдаме ние, тук също трябва да направим малки разлики – страдат българските земеделски производители със сигурност. Знаете, че правителството последните месеци много сериозни усилия влага в това цените да станат по-ниски на хранителните стоки. Все пак този внос донякъде повлиява и на това, цените да се стабилизират и дори да тръгнат надолу…

Водещ: Боже, на хляба наистина ли, или на олиото…недейте така…

Никола Стоянов: Олиото спрямо миналата година лятото е продуктът, който е спаднал най-много между другото…

Водещ: Това не се дължи обаче на внос от Украйна, нали?

Никола Стоянов: Не мога да кажа, това обаче, което категорично обсъждахме на МС, че ако видим суровини, които ние сме спрели вноса, видим покачване на цените на едро, на продуктите, които се произвеждат от тях, ние също това би било причина веднага да разрешим отново вноса на тези продукти. Казвам го към всички производител, ако тази забрана остане, ако няма общоевропейско решение или по някакъв друг начин не се вземе друго решение а остане забраната, да не мислят, че се отваря…

Водещ: Какъв срок им давате?

Никола Стоянов: Вторник реално е срокът, който сме се разбрали с Европейската комисия, че дотогава ще има общоевропейско решение. И от разговорите, които водим аз съм оптимист, че ще има такова, тъй като и нещата, които те предлагат са доста близо до нуждите на тези пет държави, включително и България, така че аз съм оптимист, че още във вторник ще има решение.

Водещ: Как ще реагират зърнопроизводителите обаче, ако се разминат само с едно мито, а не с цялостна забрана за внос? И не само те между другото, вие спряхте и меда, и млякото…

Никола Стоянов: Да, млечни продукти, сухо мляко, мед, доста неща са. Но конкретно те интересуват България, някои други държави не толкова… яйца също, слънчогледовото семе най-сериозен проблем се изтъква за България за момента. Дали ще е мито или ще е забрана за тях не би трябвало да има толкова голямо значение. В крайна сметка тава, от което се оплакват българските производители е, че те са неконкурентоспособни като цена спрямо украинските продукти и от там един вид не могат да реализират продукцията си, складовете са пълни а новата жътва идва.

Водещ: А случва ли се така, че български производители да реализират украинска продукция като я продават за българска? Неслучайно ви питам, защото данните на пазара показват, че само три процента на украинското зърно, което е минало през нашата територия, е влязло на пазара, което звучи несериозно. Никой няма да прави протест за три процента предполагам? Не ги набеждаваме за измама, измамници има във всеки един бранш, има хора, които обичат бързата печалба… Случва ли се така?

Никола Стоянов: Нямам такива данни, не мога да коментирам, но ще кажа, че има и друга гледна точка на преработвателите в България, а тяхната гледна точка е точно обратната. Те искат вноса да продължи, казват че имат нужда от тези суровини и вчера имаха разговори, в които те ми казват – напротив, ние сме готови да купуваме българската продукция, но българските фермери искат много по-високи цени от борсовите.

Водещ: Какви са правилата по отношение на ДДС-по при покупката на украинско зърно? Има ли някакви вратички, с които…

Никола Стоянов: Дали има вратички не мога да коментирам, правилата иначе са ясни, не се различават от вноса на която и да е трета държава. Ако ние поставим под въпрос правилата за ДДС-то от Украйна това значи да поставим под въпрос правилата за внос от…, може би 30-40 процента от вноса в България от трети държави.

Водещ: Така или иначе печалбите очевидно са значителни…. Дават ли резултат мерките, които предприехте по отношение на високите цени на храните в магазините, вие доволни ли сте?

Никола Стоянов: Аз съм винаги недоволен когато гоня някоя задача, искам винаги повече…трябва да си призная. Но за момента реалистично ако погледнем на нещата, отговаря на очакванията, които имахме. Успяхме да спрем ръста на цените, с това мога да се похваля. В отделни категории вече виждаме при млечнви продукти започва постепенно много лек спад. Статистиката показва един процент при прясното мляко. Статистиката, която сега получаваме е за март месец. Аз се надявам, силно се надявам, че април месец вече ще видим по-сериозен спад на хранителните стоки. Но, мисля, че категорично покачването е спряно, изключвам продукти сезонни, които е въпрос на седмици, но има още работа да се свърши. Имайте предвид, че все пак това изкривяване на цените, което се получи в България, да, въз основа на външни фактори, но то е и на база структурни проблеми, които са трупани с много години в българското земеделие, във веригите на доставки въобще, проследяемостта на продуктите, след като влязат на българска територия. Има серия от проблеми, които много се надявам следващо редовно правителство наистина също да си постави фокус върху тази тема и вече могат да се решат и със законодателни промени.

Водещ: Въпросът е, че от всичко това се възползват търговците, а го плащаме всички ние като потребители.

Никола Стоянов: Търговците, но искам да подчертая, не категорично търговците на дребно, не сочим тях като виновни. Много е възможно и по веригата от доставчици много хора да са се опитали да спечелят повече.

Водещ: Инфлацията, както отбелязахте, бележи годишен спад спрямо миналата година с 2 процента, обаче както пак отбелязахте, ръст имаме за март с прямо февруари с 0.5 процента.

Никола Стоянов: На месечна база… За последните пет месеца средно е спадала с по 0.5 процента на годишна база. За пръв път сега март месец вече е 2 процента, което е по-сериозно осезаемо. Инфлацията спрямо миналата година е 14 процента. Това е страхотно, което се случва. Защото аз помня много добре, когато постъпих на този пост и септември беше рекордна инфлацията от 98-ма, стигна до 18.7 процента. Тогава експертите предвещаваха, че пикът на инфлацията ще е средата на 2023 година. От октомври месец до сега вече шест месеца подред инфлацията спада, дори и през зимните месеци, дори и декември когато повече се пазарува, качват цените, тогава се задържа… Това е страшно позитивно, на база на спада на енергийните ресурси, горивата, транспорта спада седми месец подред отново и през март месец… Всичко постепенно почва да се отразява и аз съм оптимист. Преди две-три седмици казах в едно от студията, че очаквам 2 процента за март и съм лично щастлив, че познах. Но за април се надявам, въпреки великденските празници спадът да продължи да е сериозен, надявам се 1.7-1.8… така че, май най-късно юни инфлацията в България да стане едноцифрена и постепенно да постеле пътят към еврозоната за България.

Водещ: Но постепенно, не сте оптимист, че бързо ще се случи и ще влезем в рамките…

Никола Стоянов: Не мога да очаквам за един месец да спадне с 4-5 процента, това не е реалистично. Все пак има и много външни фактори, които влияят. Тя няма да изчезна инфлацията от само себе си, но вървим наистина смело мога да кажа, по най-оптимистичния от всичките сценарий, които есента се чертаеха.

Водещ: Добре, защото инфлацията е един от критериите, каква е прогнозата ви до края на годината ще стане ли едноцифрена?

Никола Стоянов: Моята прогноза е, че още юни месец ще е едноцифрена инфлацията в България, това е моята прогноза.

Водещ: Много сте смел.

Никола Стоянов: Смел съм, но до момента познавам, още от есента…

Водещ: Малко по-късно в предаването говорим за реакцията на Германия да затвори ядрените си централи, откъдето се очаква още по-голям ръст на цените на тока. Нещо, което видяхме миналата година при първия скок на инфлацията в Европа. Ще продължите ли да сте оптимист?

Никола Стоянов: Да, въпреки това решение на Германия аз съм оптимист, България в енергийната сфера стои изключително стабилно в момента. Вие знаете, ние сме третият най-голям износител на електричество в Европа…

Водещ: Токът се търгува на борсите, така че какво значение има когато има недостиг в Европа, а ние колко добре стоим на пазара… Недейте…

Никола Стоянов: Обезпечени сме вече, това, което мен ме радва, с много ниски цени на газа, имаме дългосрочни договори, 2023 година накрая трябва да се открие и в „Александруполис“…терминала…

Водещ: Ние ток от газ не правим….

Никола Стоянов: Електричеството наистина мисля, че нещата са под контрол и се развиват много добре. А има и много интереси за инвестиции. Вие знаете зелена енергия, преговорите по Плана за възстановяване и устойчивост, предоговарянето вървят добре…

Водещ: Какво означава „добре“? Президентът каза по време на консултациите, че очаква до края на април да стане ясно дали ще бъдат удовлетворени нашите искания за предоговаряне, особено по отношение на затварянето на „Марици-те“, нещо, което е изцяло във вашия сектор и може да се окаже, ако останете на поста си, че ще има едни недоволни хора, на които трябва да обясните дали ще ги затворим след две години или не. Какво очаквате като решение от Европейската комисия?

Никола Стоянов: Аз лично очаквам и виждам тяхното разбиране за проблема. От друга страна и България може да направи повече и това, което и с колегата министъра на енергетиката сме коментирали. Така че, очаквам един компромис и от двете страни, който да е добър и за двете страни…

Водещ: Какво означава, кажете ми вие как го виждате?

Никола Стоянов: …ние ще достигнем, най-вероятно ще мое все пак да покрием критериите, които сме обещали, без обаче да затваряме толкова рано „Марици-те“.

Водещ: Това ли са преговорите, в тази посока я водим, как ще ги достигнем?

Никола Стоянов: Преговорите ги води Министерство на енергетиката и аз не искам да навлизам в техния сектор, тъй като не съм запознат и с подробностите. Това, което аз знам, че се търсят алтернативни варианти, така че горе-долу уж обещаното, което е заявено, да бъде достигнато, но и да не се затворят „Марици-те“…да вървим в тази посока.

Водещ: 2026 година 40 процента да намалим въглеродните емисии без да затваряме „Марици-те“, не знам как точно…

Никола Стоянов: Има начини, скоро ще разберете. Ние, като Министерство на икономиката и индустрията по-скоро работим по алтернативата за тези хора, защото постепенно разбира се някои мощности във времето ще отпадат, а това е неминуемо. Ние работим по това да дадем алтернатива за тях, така че има предвидени пари по плана, който е за тези региони, около „Марици-те“, Перник, Кюстендил, където евентуално се очаква да бъдат освободени хора. Работим и с Националната компания „Индустриални зони“ и с Държавната консолидационна компания именно по проекти, за които скоро ще сме готови да обявим, за даване на алтернативна заетост на тези хора.

Водещ: Колко време ще бъде нужно за реализирането на тези проекции, ако работите с максимално съкратени срокове…

Никола Стоянов: Две години.

Водещ: 2026 година ще влезете?

Никола Стоянов: Още преди това 5ще сме готови.

Водещ: Производство в каква посока, това е важно?

Никола Стоянов: Важно е, разбира се първото, което ще се цели, подобно на способностите в крайна сметка на тези хора. Разбира се, въпреки че мерките, които се предлагат, са съчетани с преобразоване, подготовка на хората за друг вид дейности и т.н.

Водещ: Какви са основните посоки, в които…. Хубаво е да го кажем, защото някои от живеещите и учещите в този регион сега завършват, така че по-бързичко да им кажете ще имат време да се ориентират и те какво могат да направят.

Никола Стоянов: По-скоро идеята ни, специално по отношение на „Марици-те, тъй като там става дума за повече хора, идеята ми за района на Стара Загора е наистина за развитие на възможности за привличане на доста повече инвестиции…

Водещ: Кой сектор?

Никола Стоянов: …от всичко, както от възобновяеми енергийни източници, електротехника… Разбира се, ще се стремим да използваме познанията, които хората вече имат, но не само. Тъй като ние не може да управляваме до такава степен интересът на чуждите инвеститори, по-скоро ще създадем много добри условия в тези райони за чужди инвестиции. Интересът, както съм имал възможност да спомена, и без това е много висок, липсва ни инфраструктура, която да предложим на инвеститорите и ние ще може да я създадем в рамките на две години.

Водещ: Няма министър на икономиката, който да не каже, че е много голям интереса от страна на чуждестранните инвеститори и те все намаляват, намаляват, намаляват, докато не се стигне до ниво, което…

Никола Стоянов: Не, не намаляват, имате грешна информация.

Водещ: Данните показват такта.

Никола Стоянов: За миналата година ръстът…, предварителните данни на БНБ, за миналата година ръстът на чуждестранните инвестиции е 85 процента.

Водещ: В сравнение с кога?

Никола Стоянов: С по-миналата година…

Водещ: С Ковидните години, в които беше ясно, че инвестиции няма все пак.

Никола Стоянов: Тези, които са за миналата година, така както са предварителните данни, ще бъдат 2.7 процента от брутния вътрешен продукт, което е нормалното, изключвам пиковете около 2006, 2007, 2008 година, когато икономиката вървеше…и когато в крайна сметка на хартия инвестициите бяха огромни, но огромната част бяха в недвижими имоти. Нас ни интересуват инвестициите в производства.

Водещ: Точно така, и създаване на реална работна ръка.

Никола Стоянов: Истината е, че България трябва да се стреми повече. В момента между 2.5 и 3 е нормалното като процент от БВП, което привличаме, това сме успели за 2022 година, трябва да се стремим към повече, категорично.

Водещ: Добре, не го подценяваме, само отбелязваме, че все пак не е хубаво да се радваме на толкова малки постижения.

Никола Стоянов: Да, разбира се, аз затова не го афиширам толкова много…

Водещ: Друго афиширайте, свързано с „Ел Би Булгарикум“, държавната фирма, която е производител на млечни продукти, изключителен успех бележи тя на пазара. Казвам го не защото това е някакъв вид реклама, а защото ние всички се зарадвахме, че една държавна фирма може да промени цените на всички останали. Вярно, в големите вериги това не се случи, обаче, предвиждате ли повишаване на производството на „Ел Би Булгарикум“ и разпространението на марката в повече магазини в страната?

Никола Стоянов: По-важното е, не че една държавна фирма успя, а една фирма, която тръгва от 2 процента пазарен дял и въпреки това успява да промени пазара…

Водещ: Държавна е ключово, защото ние не вярваме в държавата, и много дълго време не вярвахме изобщо, че държавата може да е…

Никола Стоянов: Показахме, че може. Вдигат в момента, обяви са пуснати за наемане на повече хора във Видин, където е производствената база на компанията. Има представена вече инвестиционна програма, като машини и т.н. какво е необходимо, за да се вдигне производството и правят всичко възможно да го вдигнат, на две смени и т.н. Другото важно нещо обаче е, оцениха се и търговските им отношения или се преоцениха по-скоро, миналата седмица се взе решение вече от една от големите търговски вериги „Ел Би“ излиза, именно за да пренасочи част от продукцията си към собствените магазини…

Водещ: Дайте да кажем защо, защото в собствените си магазини цената е 10-12 лева, в големите вериги е 20 и няколко…

Никола Стоянов: Не заради това, проблемът е в друго. Че в собствените магазини и тези на ЦКС, с които те сключиха договори, цената е много по-ниска – 12.90 сиренето, 15.90 кашкавал и при тази цена „Ел Би“ печели, а в търговската верига, конкретно от която напуснаха, цената е по-висока и „Ел Би“ е на половин милион лева загуба за миналата година от това, че присъства в тази конкретна верига. В момента се прави оценка и в отношенията с останалите търговски вериги от големите, в които „Ел Би“…ще се действа договор по договор, където е изгодно те ще останат вътре. В крайна сметка въпреки държавно това е едно търговско дружество и то е направено, за да печели пари. Аз съм много щастлив, че показахме, че може с качествена българска суровина, качествен продукт на поносими цени. И това е възможно в България.

Водещ: В големите градове обаче, там, където тези магазини ги има и за хората е достъпно, лошото е, че в матките населени места за съжаление няма…

Никола Стоянов: До момента успяха тръгвайки от 10 собствени магазина в София в момента са и в 61 магазина вече на ЦКС, Пловдивска област 40 магазина, Етрополе, Ловеч, Пернишка област сега започва зареждане. Така че, постепенно ще се разширява, ЦКС имат огромна… трудно ще е едновременно, но се правят усилия на все повече места продуктите на „Ел Би“ да са налични и хората да мога да стигнат до тях. Тука в София буквално зареждат по два-три пъти на ден и има опашки пред магазините.

Водещ: На финала на разговора, тъй като ще говорим и за бюджет в предаването, какво застъпи Министерството на икономиката в бюджета, който служебното правителство вече представи, какво застъпихте вие като искания, от които няма да отстъпите?

Никола Стоянов: Имайте предвид следното нещо. Бюджетът така, както е направен се съобразява с решенията от миналата година, тоест разходната част реално трудно може да се пипа в нея, въпросът разбира се е по отношение на приходите. Като Министерство на икономиката, това което за нас е важно, първо да се види максимума от сивия сектор, включително и от държавната администрация какво може да спести и чак тогава бизнесът да бъде натоварен с нови разходи.

Водещ: Какво застъпихте вие обаче като искания, какво ще искате, увеличаване на минималната работна заплата…?

Никола Стоянов: Това, което е възможно, а не което ние искаме и това ще предложим – увеличаване на пенсиите с 12 процента, увеличаване с 10 процента на администрациите, които обаче през миналата година не са вдигани заплатите, единствено на тях и учителските заплати да продължи вдигането на учителските заплати, тъй като министър на икономиката мога да кажа – най-важното за България е образованието в средно и дългосрочен план

Водещ: Уморихте ли се, вие да бъдете служебен министър на икономиката?

Никола Стоянов: Не мога да си позволя да се уморявам. Разбира се когато поех поста ставаше дума за два-три месеца, вече са девет месеца. Но докато съм на този пост с удоволствие чакам да го предам на един редовен министър, но докато съм на него ще влагам цялата си енергия.

Водещ: Ако ви бъде предложено бихте ли поели същия пост в редовен кабинет?

Никола Стоянов: Въобще не мисля за никакви такива неща, поел съм да бъда служебен министър, давам всичко и се надявам, че изпълнявам задачите добре. Чакам с удоволствие да предам, наистина много е важно да има редовно правителство. Трябва да го кажа, и в разговорите с чуждестранните ни партньори, с инвеститори, огромният проблем пред България е тази политическа криза.

Водещ: Добре, след малко ще чуем и какво мислят политическите партии. Благодаря ви, министър Николай Стоянов при нас в студиото.

Никола Стоянов: И аз благодаря.

Споделете