Loading...

Никола Стоянов: До 0,70 лв. ще бъде отстъпката за горивата, ако предложението ни се приеме

Никола Стоянов: До 0,70 лв. ще бъде отстъпката за горивата, ако предложението ни се приеме

Водещ: Независимо че температурите красноречиво ни показват, че все още е есен, няма да пропуснем зимата. С какви сметки обаче ще я посрещнем, какви ще бъдат цените на дървения материал, дървата за огрев, ще ги има ли въобще на пазара, какви ще бъдат компенсациите за бизнеса и какво се случва на пазара на горивата? Част от темите, които засягаме сега в разговор със служебния министър на икономиката Никола Стоянов, добро утро.

Никола Стоянов: Добро утро.

Водещ: Да започнем с много важната тема с дървения материал. При положение, че земеделският министър Явор Гечев се хвали с рекорден добив на дърва за огрев, реалността показа дефицит на дърва и високи крайни цени, как е възможно?

Никола Стоянов: Когато стъпихме в длъжност служебното правителство основна цел ни беше да се справим с високата инфлация и растящите цени. Първият ни фокус беше върху енергоизточниците, където постигнахме смятам добри резултати. Вече и официалната статистика за октомври показва, че тенденцията се обръща и инфлацията спада. Сега обаче се опитваме да затвърдим тези резултати, обръщайки внимание и на други сектори. Един от тях е сектора на дървата и дървения материал, където от една страна виждаме покачване, говори се, че двойно са скочили цените за дървата за огрев за населението. В допълнение към това получих и доста сигнали от компании от дървопреработващата промишленост, които казват, че нямат достатъчно суровини да работят, като големи чуждестранни инвеститори обмислят изтегляне от България заради това. Именно заради тези сигнали и ситуацията с дървата за огрев вчера направих една кръгла маса при мен, като поканих всички участници в сектора. Благодаря за подкрепата, Министерство на земеделието, Министерство на околната среда и водите бяха представени на много високо равнище….

Водещ: Освен, че си поговорихте, решихте ли някакви мерки, министър Стоянов?

Никола Стоянов: Все пак, като министър на икономиката, аз не решавам тези мерки, тъй като не са в моя сектор, но стигнахме до идеи за някои мерки, които ще обсъдя с министър Гечев в следващите дни.

Водещ: Представете ги сега?

Никола Стоянов: По време на разговорите установихме две неща. От една страна намалено предлагане, тъй като има заповед от преди година и половина, с която се намалява с 30 процента дърводобива на стари гори.

Водещ: Чия заповед, кой я е разписал тази заповед?

Никола Стоянов: Служебен министър на земеделието.

Водещ: Вие знаете ли кой е този човек и защо?

Никола Стоянов: Мисля, че казаха Христо Бозуков, извинявам се, ако не цитирам името правилно. След тази заповед количествата, които се добиват в България са спаднали с един милион кубика през 2021 година – от 7 млн. на 6 млн. куб. метра годишно. Същевременно абсолютен факт е, че има повишено търсене, казаха два-три пъти е повишено търсенето, специално при дървата за огрев. Може би това е нормално във връзка и с енергийната криза, в цяла Европа не само в България е повишено търсенето. Хората се запасяват, тъй като цените на енергоизточниците са доста високи.

Водещ: Не тичаме ли обаче след събитията, и защо вие казвате заповед от преди година и половина дава ефект сега и защо не са взети превантивни мерки? За да не се стигне до там в началото на сезона хората в България да се завиват с дебели одеяла и да не знаят кога ще има дървен материал. Имаше едни котелски села, ние ги показахме. Какво ще им кажете?

Никола Стоянов: Истината е, че тези мерки е трябвало да бъдат предприети по-рано, сега вече зимата е на прага ни. Сега сме стигнали до тази информация и сега взимаме мерки.

Водещ: Да добавим ли един елемент – износа на дървен материал от България, той какъв фактор е, изнася ли България и колко изнася?

Никола Стоянов: Според данните, които вчера ми казаха, процентът на износа е много малък, не е сериозен фактор. Специално при дървата за огрев знаем, че има повишен износ. На база целия дърводобив в България процентът не е голям.

Водещ: И все пак имаше забрана на земеделския министър Явор Гечев, за три месеца България забрани износа на дървен материал, необработен такъв. Вчера обаче тази забрана изтече, ще бъде ли подновена, вие какво знаете?

Никола Стоянов: По тази тема не мога да коментирам, не съм запознат, трябва с министър Гечев да говорите. Това, което аз разбрах е, че от една страна е намален дърводобива с такава заповед, от друга страна обаче, може би по-сериозния елемент е, че както във всички останали сектори липсват кадри, няма достатъчно дървосекачи. А България е изостанала, позволявам си да цитирам някои чуждестранни инвеститори в България, които казаха, че нивото е от преди Втората световна война в сектора на дърводобива в България. Не е разрешена механизирана сеч или има нужди от промени в законодателството. Казаха, че във всички развити държави това е разрешено, има доста специализирани машини, които щадят почвите, за да няма ерозия, когато навлизат в гората, и въобще, че сме доста изостанали там. Това е, което…

Водещ: Има много несвършена работа сигурно последователно от различни правителства. Кажете ми сега обаче, служебното правителство ще бъде ли гарант в това, че хората ще имат дърва за огрев през зимата, зимата чука на вратата?

Никола Стоянов: Както и министър Гечев вече имаше възможност да каже, в момента се правят усилия, увеличили са максимално добива, специално на дърва за огрев за отопление на населението. За мен, като министър на икономиката, също е много важно обаче и дървообработващата промишленост да има суровина, тъй като секторът е много сериозен, отговаря в момента за около 3 процента от брутния вътрешен продукт, много работни места. Точно в този момент, когато все пак ние се опитваме да завземаме нови пазари, когато други излизат от бизнеса, да нямаме суровина е наистина жалко.

Водещ: Преди повее от месец бяха разпоредени проверки на Комисията за защита на потребителите при търговците на дърва, пелети и въглища. Месец по-късно има ли резултати от тези проверки?

Никола Стоянов: Месец по-късно няма още резултат, който да ми е представен в цялост. Правят се проверки постоянно.

Водещ: Да не би да станат ясни резултатите на края на сезона, когато вече ще е безсмислено?

Никола Стоянов: Не искам към този етап да се ангажирам, тъй като не са окончателни резултатите. Към момента обаче трябва да сме наясно със следното нещо, тъй като имаше такива въпроси по отношение на спекулата и Комисията за защита на потребителите дали проверява за спекула. Комисията за защита на потребителите няма правомощия и няма как да провери спекула. Това, което те проверяват е дали цените са правилно представени пред хората, дали промоциите продължават повече от 30 дни, колкото е законовия срок.

Водещ: Имате ли данни поне за съмнителни ценови практики с дървата, пелетите и въглищата?

Никола Стоянов: Не, нямам конкретни данни за този сектор.

Водещ: Кога очаквате тези резултати да станат ясни? Аз съм изумен от това, че един месец няма резултати от проверките, започнали…

Никола Стоянов: Съжалявам и аз, но буквално ги нямам още.

Водещ: Важно е сега да кажем какво се случва с пазара на горивата. Кога изтича държавната отстъпка от 25 стотинки за масовите бензин и дизел?

Никола Стоянов: Тя не е фиксирана към конкретна дата, тя е фиксирана когато свърши сумата. Доколкото знам сумата е към края си и предполагам, че още до края на ноември парите ще бъдат изчерпани, или до средата на декември, зависи от потреблението, не мога да ви кажа.

Водещ: А ще има ли някакъв вид алтернатива на тази компенсация, какво се обмисля?

Никола Стоянов: Това, което служебното правителство предложи и като законови промени е една алтернатива, при която да се върви в посока да не се дават пари от бюджета, а да се изземват свръхпечалбите на компаниите от сектор „Горива“, с които да се финансира помощ на литър, и за фирмите и гражданите. Разбира се, в крайна сметка е важно народните представители какво ще приемат, ние можем само да предлагаме. Но това е алтернативата, която ние предлагаме.

Водещ: Вие разчетохте ли положителни сигнали и добри идеи в предложенията, и от ГЕРБ от една страна имаше предложение, и от „Продължаваме промяната“, то пък беше да се забрани износа на нефтопродукти от рафинерията. Това може ли да доведе до по-ниски цени на пазара?

Никола Стоянов: За съжаление еднозначното мнение на експертите е, че ако се забрани износа на продукти на рафинерията от България, рафинерията или трябва да спре да работи, или цените трябва да станат двойни в България.

Водещ: Политическо ли е изказването на представители на ГЕРБ, че цените могат да бъдат с един лев по-ниски на пазара?

Никола Стоянов: Не бих се ангажирал с оценки към партиите, има различни предложения, оценяваме всички тях, има много хубави предложения. За мен единственият минус в това предложение, че ако е фиксирано един лев, а не е процентно, няма как да се отразят флуктоациите в цените на пазара.

Водещ: Ако се приеме предложението на служебното правителство, което вече така или иначе е внесено в народното събрание, с колко ще поевтинеят горивата?

Никола Стоянов: Според мен, ако се приеме, ще е възможно два до три пъти да се увеличи тази помощ от 25 стотинки.

Водещ: Тоест, помощ от колко, в размер от 50 до 70 стотинки, това ли е?

Никола Стоянов: Да, според мен би било възможно. Разбира се това са само прогнози, тъй като много зависи от резултатите на компаниите в сектора и как точно ще бъде прието изземването на тази свръхпечалба.

Водещ: Друг един нюанс, който във вчерашния ден откриха, той идва по линия на Петролната и газова асоциация. От там сигнализират, че въведената търговия с квоти и емисии по отношение на транспортните горива ще доведе до сериозно поскъпване на горивата нагоре със 70-80 стотинки. Вие знаете ли за това и ще има ли такава тенденция?

Никола Стоянов: Не съм информиран по тази тема, съжалявам и не мога да я коментирам.

Водещ: Като цяло какви са прогнозите, защото през декември хората започват да пътуват повече, по празници, знаем винаги има, това е зимен транспортен пик когато хората започват да пътуват. Очаквате ли тогава поскъпване на горивата?

Никола Стоянов: Не, както знаете водим постоянно преговори с „Лукойл“, които доведоха до там, че горивата дори спаднаха малко и сега се държат стабилно на ценово равнище и под 3 лева мисля, така че не очаквам покачване. Работим в момента по този механизъм за компенсации, който да направи цената реално още по-ниска за българските фирми и граждани.

Водещ: Към края на календарната година винаги е период на равносметки, баланс счетоводен, който трябва да се направи на всяка една държава. Кажете ни, колко е спечелила през 2022 година България от износ на оръжие, министър Стоянов?

Никола Стоянов: За 2022 година времето за равносметка ще е някъде през март-април 2023 година…

Водещ: И все пак…

Никола Стоянов: Нямам към момента статистика и затова не мога да ви кажа. Със сигурност, това което мога да ви кажа е, че интересът към продукцията на българския военнопромишлен комплекс е много висок. Явно поради цялостната нестабилност в света много от държавите качват бюджетите си за отбрана сериозно, което разбира се за нашия сектор със 70 хиляди заети в него са добри новини, тъй като всички компании работят на предела на възможностите си.

Водещ: Аз ви питам, защото имаше доклад и анализ на Българска стопанска камара за първото шестмесечие, идеята е какво се случва след шести месец от годината и месеците, в които служебният кабинет е начело на изпълнителната власт?

Никола Стоянов: Едва ли нещата са се променили много, видях този анализ, но там е и тази точка, параграф 93-ти, който е за оръжие, и според него някъде на десето място е отрасъла в България. Не са така нещата, както се представят, че добрите данни за износ са на база именно този сектор.

Водещ: В същата точка, която вие споменавате казва, че 90 процента от износа на България е към Полша. И ви питам сега, това ли е държавата, с която България най-много търгува по отношение на оръжие?

Никола Стоянов: Както ви казах, нямам данни за 2022 година. Първото шестмесечие знам, че имаше страшно много износ за Полша, мисля, че второто шестмесечие няма да е такъв висок процента.

Водещ: Знаете ли кои са държавите все пак, към които България изнася оръжие, само от ЕС ли…?

Никола Стоянов: Не, напротив, към страшно много, около 50 държави са, на комисия когато заседаваме. През 20 дни правим комисия, виждам постоянно преписките, има за къде ли не по света.

Водещ: В моментна всички очакват, включително и политическите представители на партиите, онези, които взеха решение държавата ни да осигури военна подкрепа на Украйна, какво ще покаже в крайна сметка анализът на служебния кабинет и какво ще изпратим към Украйна? Готови ли са, аз ви питам, оръжейните предприятия също да се включат и да заработят с по-голям капацитет, за да изпращаме нова продукция, не само онова, което залежава в нашите складове и в резерва?

Никола Стоянов: Много правилно и във въпроса си разграничавате, има два аспекта. Помощта ще е на база на резервите, които има Министерство на отбраната, това ще е помощта, която може България да отпусне и каквото всъщност е и решението на народното събрание. Военната индустрия е нещо съвсем друго, това са частни компании или държавни такива, но компании, това че са държавни, няма значение, това са дружества, които се стремят към печалба. Всички те са обезпечени в момента с договори за две-три години напред. Ако няма някакво специално решение на парламента те да прекратят всички останали договори, за да работят за Украйна, няма как в момента реално те да започнат да произвеждат нещо, което веднага да почне да се изнася, тъй като си има ред и трябва да се изпълняват договорите.

Водещ: Нека само да го доизясним. Дори и в момента МС да каже, че има как българската оръжейна индустрия да изнася за Украйна, вие казвате, че те са натоварени с други поръчки и няма как да произвеждат…

Никола Стоянов: Абсолютно, търговската логика, има си срокове по договорите, има съответно неустойки и т.н. Това би било някакъв абсолютен форсмажор, ако народното събрание каже – спирате всички договори и почвате да произвеждате за Украйна.

Водещ: Интересно и важно е всичко, което обсъждаме. Освен оръжие България изнася и ток, колко и къде?

Никола Стоянов: България е третият най-голям износител на ток в ЕС. Аз не съм специалист в този сектор, така че за кои държави не мога да ви кажа, но това, което знам е, че около 2000 мегават часа месечно изнасяме.

Водещ: А възможно ли е страната ни от износител, вие казахте един от най-големите, да се превърне във вносител на ток, заради поети ангажименти по Плана за възстановяване и устойчивост?

Никола Стоянов: Моята прогноза е, че ще се превърне в още по-голям износител. Специално заради тези ангажименти производството в България ще намалее разбира се много, но това което аз виждам като министър на икономиката, е че инвестиционните намерения са много сериозни, за много големи проекти в България за производство на електричество. Имаме в момента и немски инвеститор, с който вече ще подписваме меморандум за инвестиция за над един милиард евро. Такава единична инвестиция в България не е имало в последните 30 години. Вече имаме индикиран интерес за подобни съоръжения и от Франция, и от китайски инвеститори, интересът е много голям. Смятам, че ще може да се заместват във времето тези мощности, но те са базови мощности и трябва да се прави много голяма разлика. Едно е фотоволтаици, друго е базови мощности. По тази тема по-добре с министъра на енергетиката да говорите, защото той е специалист.

Водещ: Със сигурност, кажете ни обаче вие от това, което разбрахте, пък и следите дебата и процесите по финализиране на Плана за възстановяване, България поемала ли е ангажимент да спре част от капацитета на вътрешните си централи 2025 година?

Никола Стоянов: Наистина не съм запознат с тази тема. Аз по Плана за възстановяване се интересувам единствено от частта за индустриалните зони, където са предвидени средства за развитие на индустриалните зони, по другите теми не мога да коментирам.

Водещ: След малко ще минем и към тази зона и едно ваше предложение в тази връзка, но искам да ви питам. За първи път националната статистика отчете спад на инфлацията, започва ли обратната тенденция или говорим само за един месец?

Никола Стоянов: Със сигурност няма да е само един месец. Само преди месец и половина ви казах, че пикът преминава и септември ще е последния месец. Разбира се няма как да не съм щастлив сега като виждам, че прогнозата ми се оправдава. Още по-радостно е, че тогава известни финансисти, уважавани финансисти казаха, че има различни сценарии. Единият сценарий беше пикът на инфлацията да е чак през лятото на 2023 година. Хубавото е, че успяхме всъщност да постигнем най-благоприятният сценарий, още сега да преминем пика. Сега обаче е нужно работата да продължи. До момента бяха овладени цените на горива, на газ, което доведе и до тези резултати. Сега продължаваме работата по храни, по дървен материал, други сектори един по един, където виждаме ръстове евентуално, които може и да са спекулативни.

Водещ: Тоест, да очакваме следващите месеци поевтиняване на основни храни или стоки, това ли ни казвате?

Никола Стоянов: Очаквайте от нас работа по тези теми.

Водещ: А как ще го направите, как държавата се меси на свободен пазар?

Никола Стоянов: Както неведнъж съм казвал, аз съм противник на твърдата държавна намеса, виждаме в други държави дори се слагат тавани на цени на хранителни стоки и т.н. Аз съм противник на тези мерки. Напротив, в диалог със сектора, в търсене на възможности, виждате, че това носи добри резултати що се отнася до енергийния сектор и сега трябва да го пренесем и в останалите сектори.

Водещ: Една прогноза за следващата година, първите месеци, кога ще спре инфлацията да бъде двуцифрена, министър Стоянов?

Никола Стоянов: Това е много сложна прогноза. Аз лично се надявам, че ще спре да бъде двуцифрена в късната пролет.

Водещ: И едно предложение, тъй като споменахте и за тези индустриални зони. Предлагате в България компаниите, които искат да идват тука и да инвестират да им се дават бази под наем временно, докато те изградят собствени такива. Каква е логиката, има ли интерес към това предложение?

Никола Стоянов: Постоянно правя срещи с чуждестранни инвеститори. Вчера имахме и с испанските инвеститори в България. Еднозначно от всички тези срещи и от срещи с потенциални такива, които идват, е, че чуждестранните компании се притесняват от бавните процедури с разрешителните за строеж в България. Бягат от строеж, искат готови халета, в които да почнат да работят. В тази посока две са ни идеите. Едната е повече да наблегнем на развитието на индустриални зони, където в момента работим и по промени законови, които да дадат възможност, ако индустриалната зона има едно глобално строително разрешително, в което вече да са дадени параметрите, по които може да се строи в тази зона. Когато за конкретния парцел се подадат документи много бързо да се получава разрешително. И вторият аспект е да има готови халета построени, които да могат да се взимат под наем, да започва да се работи докато компаниите строят собствена сграда и после да се местят в собствената си сграда и следващата компания да ги взима под наем.

Водещ: Благодаря ви. Министърът на икономиката Никола Стоянов, гост на „Тази сутрин“. След няколко минути, след кратко прекъсвате ще видите тук на живо как изглежда сирене с високо съдържание на вода. Защо след толкова законодателни промени ситуацията остава същата? Разговор след минути в студиото.

Споделете