Loading...

Никола Стоянов: Инфлацията за май със сигурност ще бъде под 10%

Никола Стоянов: Инфлацията за май със сигурност ще бъде под 10%

Водещ: Какво се случва с България на фона на политическите сблъсъци, компромати, проектокабинет и инфлация. За един отиващ си мандат, вероятно, на фокус е министърът на икономиката в служебното правителство Никола Стоянов, здравейте.

Никола Стоянов: Здравейте.

Водещ: Да започнем от там, събрахте ли багажа от министерството или още не е сигурно какво ще се случва?

Никола Стоянов: Докато не мине гласуването нищо не е сигурно, шансовете остават поравно и в двете посоки. Багаж, аз не съм се настанявал и много, тъй като започнахме беше за два-три месеца и все не се знаеше колко ще останем, така че ми е много лесно да се изнеса.

Водещ: Останахте в същия режим?

Никола Стоянов: Абсолютно, да, през цялото време.

Водещ: Споделяте ли критиките на президента в момента за този мандат, който утре ще бъде върнат изпълнен с проектокабинет?

Никола Стоянов: Аз, като част от служебното правителство през цялото време съм се въздържал да коментирам политическите партии, така че, по-скоро така и ще продължа. Факт е, че се вижда в момента нещо, което на мен ми прави впечатление. Бих си позволил единствено да коментирам обикновено назад във времето когато е достигне до идея за коалиция има повече ентусиазъм в самите партии когато го правят…

Водещ: А сега не виждате ли?

Никола Стоянов: Сега някак си, още когато се съставя изглежда всички са неуверени, това ми изглежда по-различното от обикновено.

Водещ: Липсата на доверие как я тълкувате вие в момента?

Никола Стоянов: Те си знаят най-добре, това не искам да коментирам наистина, не съм и в нещата.

Водещ: Виждате ли експертност в този проектокабинет?

Никола Стоянов: Аз познавам мисля, че трима или четирима от предложените министри. Тези хора, които аз познавам определено са експерти, да.

Водещ: Ваш наследник на поста ще бъде, ако се реализира мандата, Богдан Богданов, с когото работите и в момента. Той е шеф на Агенцията за инвестиции.

Никола Стоянов: Точно така, той в момента е част от екипа на служебното правителство.

Водещ: Имате ли впечатления от него?

Никола Стоянов: Да, работим постоянно, той е част от Министерството на иновациите и растежа, но тъй като инвестициите са и в двете министерства постоянно работим заедно. Даже за мен това е положителен сигнал, че е човек от екипа на служебното правителство. Защото се надявам да има приемственост, тъй като в бизнеса и в икономиката най-важното нещо за фирмите е предвидимостта. Ако има една нормална приемственост, така че да продължат същите политики, които са добри, дай боже да се надгради, да се добавят и други, няма по-хубаво от това нещо.

Водещ: Вие казвате, той е на практика част от служебния кабинет?

Никола Стоянов: От екипа, да…като началник на Агенцията за инвестиции.

Водещ: От екипа, тогава това няма ли да се счита за предателство от страна на президента, който не одобрява този проектокабинет и реализацията на този мандат?

Никола Стоянов: Това трябва него да попитате, аз не съм в отношенията между тях. Аз това, което мога да кажа е, че си работим добре и се надявам наистина. Тъй като успяхме за тези месеци, които бях в министерството, това което заварих угнетени хора, незаконни уволнения, разпокъсаност, стрес…по малко по-цивилизован начин, прозрачни конкурси, няма уволнения, гонения, в момента министерството е готово. Добре си работят хората, спокойни са, мисля че с удоволствие идват на работа.

Водещ: Считате ли, че той ще продължи тази линия, която вие сте утвърдили, в която вярвате?

Никола Стоянов: Надявам се да е така, тъй като и до момента комуникацията в съвместната ни работа виждам, че и той държи на същите неща, на които и аз, работа по инвестициите. За тези месеци успяхме много добра комуникация и с чуждестранния бизнес примерно, инициативата „Закуска с инвеститори“, която стартирахме, надявам се да я продължи. Пряк канал направихме за първи път с министъра на икономиката за компаниите, наистина по конкретни каузи, даже и първите успехи. Все неща, които дълги, дълги години не са се случвали за някои компании успяхме да помогнем да се случат. Наистина се надявам в тази посока, тъй като това му е и фокуса до момента, цяла година е работил именно за привличане на инвестиции.

Водещ: Ще стане почти година, откакто дойдохте на власт, очаквахте ли толкова дълго време да продължите работа?

Никола Стоянов: Не, категорично не. Аз и когато ми предложиха и приех, всички планове бяха до края са октомври, плановете ни, програмата ни беше такава. Това е и най-трудното фактически в работата, която имахме, наистина тази липса на предвидимост за нас, а ние трябваше да дадем предвидимост на бизнеса. В крайно сметка, връщайки назад, ако има редовен кабинет, аз съм доволен от нещата, които се случиха. Защото успяхме, когато започнахме беше криза, притесняваха се зимата как ще мине, рекордна инфлация, осемнадесет месеца подред близо 19 процента беше стигнала. Сега на практика за тези месеци успяхме двойно да намалим инфлацията, за май месец още данните не са излезли, но сигурно ще бъде под 10 процента…

Водещ: Спомням си тогава, че говорителят на служебния кабинет дори говореше за това, че ще има смъртни случаи през зимата на хора, които не могат да си платят…

Никола Стоянов: Такива бяха очакванията, страшно беше поскъпнало, газ нямаше и т.н. Тогава говоренето беше в тази посока, то дори говоренето беше, че ще се опитаме да възраждаме с Русия примерно икономическите отношения. Фактите видя се съвсем други и в крайна сметка успяхме прозрачни търгове да проведат за газ, осигури се газ, неруска газ, цените на горивата за една година паднаха над 30 процента, мисля че тогава бяха едни от най-скъпите в Европа заедно с Франция, с Германия. На база на цялото това нещо, аз помня даже във ваше предаване преми мен експерти говореха, че пикът на инфлацията ще е лятото на 2023 година…

Водещ: Това считате ли го за ваш успех?

Никола Стоянов: Считам го за успех на служебното правителство, тъй като икономиката е изключително хоризонтален сектор и аз няма нещо, по което да не съм работил с някои от колегите. Разбира се най-сериозните успехи бяха за сектор Енергетика, но и в преговорите с „Лукойл“, това че те преместиха икономическата си дейност тук. Данъците до момента, които вече към 180 милиона внесоха в бюджета са все успехи, които в крайна сметка мисля, че не могат да бъдат отречени.

Водещ: Тъй като живеем в доста размирно време откъм публично говорене, президентът меси ли се в работата ви и до колко?

Никола Стоянов: Аз мога това абсолютно да го заявя, че в работата ми не е имало намеса и аз не съм позволявал. Още от началото никога не е ставало дума за това нещо, разбира се, част от служебното правителство всички заедно, отборно, екипна работа. Имало е където едно министерство е трябвало да даде да кажем приоритет на интересите на друго министерство по конкретни казуси, но по-скоро с цел да се постигнат наистина добри резултати.

Водещ: Опитахте се и заговорихте за това да овладеете инфлацията, включително като предложите един таван над надценката на някои стоки. Очаквате ли депутатите в следващото народно събрание… Първо, извинявайте, смятате ли, че ще се реализира и че ще имаме правителство сега редовно?

Никола Стоянов: Възможно е, заявките са такива. Аз съм немски възпитаник и винаги играя до 90-ата минута и малко след това, така че докато няма гласуване нямаме редовен кабинет. Изпълнявам си задачите всеки ден с максимално усърдие и ако има наистина това ще бъде хубаво за България.

Водещ: Очаквате ли тогава депутатите да приемат законопроекта ви, този таван над надценката на някои стоки?

Никола Стоянов: Надявам се, бих ги призовал. На 10 юни изтича общественото обсъждане, те ще имат готов закон. Това също е и нещо от нещата, с които честно казано трябва да се гордеем служебното правителство. Най-лесно беше да кажем и за храните, има си свободен пазар, те ще се оправят, но не, беше ни приоритет, доста неща направихме…

Водещ: Имаше обаче критики в тази посока, че лъха на социализъм това решение….

Никола Стоянов: Конкретно този закон за тавана на надценките, да, аз съм го признавал винаги, не е лъхал на социализъм, но е една административна мярка, непазарен инструмент със сигурност.

Водещ: Който гони инвеститори, защото не могат да реализират печалби…

Никола Стоянов: Не, имайте предвид следното нещо и ние наистина мисля, че е много премерен този инструмент. Тука става дума само за 17 продуктови категории по един артикул от тях. На практика 17 продукта в един магазин от хиляди продукти ще бъдат с максимална надценка от 10 процента, това наистина е много малко.

Водещ: Въпросът посланието какво е, че България регулираме цените, това имам предвид послание, което даваме?

Никола Стоянов: Не, именно това, за което някои призоваваха таван на цените в България не се случи, би било абсолютно погрешно. Не, посланието е следното – в тези високи цени трябва да осигурим на хората, които нямат възможност все пак да могат от тези най-важни 17 продуктови групи по един продукт да си купят на поносими цени, това е посланието.

Водещ: И тука пример, който е любопитен, донякъде жесток. Млякото в магазина е 3 лева, а се изкупува за 50 стотинки. Вие разбрахте ли къде е веригата на това оскъпяване и какво се случва?

Никола Стоянов: През сайта, който направихме, доста от нещата се изясниха, това може да се види и последните седмици точно млякото, което казвате, само за последния месец и половина е спаднало с 12 процента като суровина на цената му още…,а в магазина не го виждаме. Истината е, е това, което се показа и цялата информация, която и държавните институции събрахме на едно място в този сайт красноречиво показа къде са проблемите – именно, суровините падат, цените на едро падат, а на дребно – не, за съжалени.

Водещ: Тоест, това е спекула?

Никола Стоянов: Спекула не бих нарекъл, в крайна сметка бизнес се прави за да печелиш повече. Но някои в тази част от веригата вместо цени на едро и цени на дребно е ревизирал свръхпечалби, щом пазарът му го е позволил… Интересното тук е, че пазарът не пада, потреблението продължаваше въпреки тези високи цени. Реално всеки би могъл да каже – свободен пазар, щом клиентите купуват…

Водещ: В този ред на мисли обаче, в 90-ата минута, както казвате на мача, ще си позволите ли да се съобразите с искането на млекопроизводителите минималните изкупни цени да са поне 1.50 лева?

Никола Стоянов: Аз не съм специалист в сектор земеделие, но заради млечната компания „Ел Би“, която е в Министерство на икономиката трябваше да навляза по-сериозно в тази сфера. Мога да ви кажа само, че и в държави в чужбина, които посетих, цените изкупни въобще не са такива…., говоря за държави с много висок стандарт…

Водещ: Не са такива…?

Никола Стоянов: Не са толкова високи, както казвате 1.50 лева, това е изключено. Ние в момента при тези изкупни цени, забележете, „Ел Би“ само българска суровина купуват. Тъй като тези ниски цени, които казвате, са поради това, че се внасят от чужбина, унгарско мляко и т.н. Но, „Ел Би“ купува само българско мляко, приоритетно от малки и от региона и при тези цени в момента изкупни продава в магазините си наистина на много по-евтини цени и реализра печалба. Ние сме абсолютно наясно с надценката от суровина до крайния продукт, при тях е 12.90 лева сиренето, 15.90 лева е кашкавала в момента с тези изкупни цени и всички са доволни…

Водещ: Тоест, казвате това е като стенограма този сайт, на това какво се случва. Какво трябва да последва от тази стенограма?

Никола Стоянов: На база на информацията, която е там и е хубаво да продължи да се събира във времето, защото за една статистика е много важно тя да се натрупа, могат да се взимат конкретните мерки. Ние разбира се се фокусирахме, примерно органите, които контролират – КЗП, Българска агенция Безопасност на храните, в тази част от веригата, между цени на едро и цени на дребно. Можеше да е обратно, може да видим суровините поскъпват, цените на едро поскъпват, а на дребно не толкова много. Тогава щяхме да знаем в долната част от веригата да се концентрираме. Така че, на база на тази информация могат да се взимат бързи мерки, Закон за надценките…

Водещ: Но го оставяте на следващите?

Никола Стоянов: Не, ние не сме го оставяли, както каза,х продължаваме да работим. Така стана в момента, тъй като си има административни срокове, 30 дена обществено обсъждане. На 10 юни изтича общественото обсъждане и следващото правителство ще може реално и парламентът веднага да го приеме.

Водещ: Вие сте министър на икономиката а не на финансите, но все пак, в края на тази седмица държавата може да остане без бюджет, удължаването действа до 10 юни. Колко още може да се удължава стария бюджет?

Никола Стоянов: Той може да се удължава колкото решат депутатите. В момента предложението, даже няма и краен срок, просто се удължава до приемането на нов бюджет, така че това не е проблем законово погледнато.

Водещ: Но до 2025-а примерно не може да сме със стар бюджет?

Никола Стоянов: Аз мисля, че със стария бюджет все още ние успяваме, тъй като е юни месец, но колкото повече напредва годината толкова по-трудно ще бъде със стария бюджет да се изпълняват задачите.

Водещ: Вашето правителство предложи бюджетно с дефицит над 6 процента, което означава никаква еврозона. Нямаше ли по-приемлив вариант според вас?

Никола Стоянов: По-приемливи варианти имаше много. Ние в началото вървяхме към това да предложим с дефицит 3 процента. Идеите, които колегите от Министерство на финансите тогава предложиха не бяха приети от партиите и ние затова внесохме бюджет така както е в момента ситуацията. Наистина мисля, че беше правилното решение и сега ще може и ако има редовно правителство да заложат политиките, които те ще следват, защото бюджетът се прави с тригодишна рамка напред прогнозна, не само сега до края на годината. Това са политики и не отива на служебно правителство, което няма такъв дълъг хоризонт да прави бюджет.

Водещ: С едно изречение на финала на разговора да ми кажете – смятате ли, че оставяте икономиката на страната в по-добро състояние от година назад, когато встъпихте в длъжност?

Никола Стоянов: Честно казано спокойно мога да кажа, че я оставяме в много по-добро състояние, а не просто по-добро. Казах ви два пъти по-ниска инфлация, отлична комуникация…

Водещ: Въпреки политическата криза, която наблюдаваме?

Никола Стоянов: В момента, мен това даже леко ме дразни, бих казал, тъй като много експерти или псевдо експерти наслагват така че, има някаква криза сериозна икономическа. В България в моментна има само политическа криза, икономическа няма. Икономиката върви много добре и най-вече много по-добре от всички планове, които имаше и прогнози.

Водещ: Министърът на икономиката в служебното правителство Никола Стоянов, благодаря ви много за гостуването.

Никола Стоянов: И аз ви благодаря.

Споделете