Loading...

Никола Стоянов: Количествата газ за зимата са осигурени. Това е предпоставка да привличаме и много повече инвеститори

Никола Стоянов: Количествата газ за зимата са осигурени. Това е предпоставка да привличаме и много повече инвеститори

Водещ: Представител на служебното правителство при това не кой да е, а министърът на икономиката, един от важните министрите в кабинета – Никола Стоянов. Здравейте, господин министър, добро утро и добре дошли.

Никола Стоянов: Добро утро.

Водещ: Нека да направим този преход, досега говорихме за участието на България в помощта на България за Украйна. Ако се стигне до политическо решение парламентът, както знаете, чувате заявките едно от първите задачи е да се даде съгласие България да изнася оръжие. Може ли България, вие сте принципал на оръжейната индустрия, може ли България активно, ударно, директно за Украйна да започне да изнася оръжие?

Никола Стоянов: Ако има решение на парламента всеки министър, независимо кой е той, ще бъде задължен да го изпълни и тогава България да изнася да изнася оръжие за Украйна.

Водещ: И отговорът е – може разбира се, индустрията работи на пълни обороти военното производство.

Никола Стоянов: Точно така.

Водещ: А в момента през трети страни какво точно оръжие достига до Украйна, ако това не е военна тайна? Какви боеприпаси, какво оръжие?

Никола Стоянов: Не мога да кажа, не знам в Украйна какво оръжие достига наистина. Аз което знам е, че ние директно към Украйна оръжие не изнасяме, това мога да кажа.

Водещ: А през трети страни?

Никола Стоянов: Там какво отива към Украйна нямам представа наистина.

Водещ: Ясно е, че военната индустрия е в бум наистина, сигурно се работи на смени, денонощно, за съжаление обаче стават инциденти като този в завод „Арсенал“. Нека да печелим пари от износа на оръжие, няма лошо в това за държавата, защо обаче за сметка на сигурността и живота на хората?

Никола Стоянов: Да наистина, съболезнование на близките на загиналите, още веднъж ще изкажа. Аз имах възможност веднага след инцидента да говоря със собственика на „Арсенал“, което е частно предприятие. Предложих цялата помощ, която държавата би могла да осъществи. Имах и среща с него допълнително, мисля, че те са набелязали допълнителни мерки, които още повече да повишат сигурността и истината е, че има опасни работни процеси и се случват такива неща.

Водещ: И всъщност, както казвате, частното си е частно, държавата също има предприятия, тоест и държавата да вземе мерки, че да осигури, да гарантира безопасност?

Никола Стоянов: Разбира се, след всеки такъв инцидент абсолютно всички предприятия в сектора се стягат още повече.

Водещ: Господин министър, ето, че осигурихте, от миналата седмица ви гледахме в събота пускането на интерконектора, на голямото събитие, международно събитие, което беше в НДК, което излъчи и нашата телевизия. Тоест, осигурихте глътка въздух с цената на газа, особено за бизнеса. Бизнесът е доволен, че успяхте да постигнете тази благоприятна цена. Очакванията какви са обаче, може ли трайно, надеждно да поевтинее синьото гориво?

Никола Стоянов: Ще започна малко по-рано. Искам да кажа, че правителството работи систематично в посока България не просто да избегне рецесия, а напротив, да де подготви за икономически скок, и ще ви кажа какво имам предвид. Първата и основна задача беше разбира се да се овладее инфлацията, която беше породена основно от цените на енергоносителите, ток имаше решение на парламента над определена цена държавата финансира разликата, но газта беше проблем. Поздравявам колегите, там стъпките, които се направиха от една страна в много кратки срокове, че успяха да завършат интерконектора и вече можем да изпълняваме и да получаваме количествата газ от Азербайджан, които бяха договорени. Второто е прозрачните търгове, които направиха и за LNG газ и за тръбен газ, в момента разбрах, че се чака, където доколкото разбрах са постигнати доста по-добри цени от предишните. Сега на тази база, аз имах възможност да кажа, очаквам ноември още повече да поевтинее и газта, разчитам, че следващият парламент ще уеднакви помощите и за електричество и за газ, така че да няма привилегировани стопански субекти, но за газта като цяло няма да е нужно държавата да субсидира, тъй като очаквам трайни стабилни нива, които биха задоволили бизнеса. Това, че тук ще има енергия на добра цена и със сигурност ще има е втория много важен фактор след пандемията, която на практика показа на много европейски компании, че трябва да се приближат до дома, които в момента дават сила на България да има огромен интерес за инвестиции към България. Искат да са по-близко до дома и тук в България намират енергия налична и на добра цена, нещо което в Западна Европа в момента го няма.

Водещ: Работа на един икономически министър е да хвали икономическите условия, но го казвате с някакъв много голям оптимизъм, казвате, че едва ли не сякаш сме си намерили находища, газ блика от България, колекторът ще достави…, така го казвате, господин министър?

Никола Стоянов: Може би, да, тъй като съм щастлив от това. Аз като министър, разбира се за мен беше много важно тези условия да съществуват и в момента съм уверен, че ние просто вече ги постигнахме, да сме стабилни и да имаме добри ценови равнища.

Водещ: Всички проблеми ли с цената на газа, и с цената и с количеството най-вече газ сме си решили?

Никола Стоянов: Количеството за зимния период е осигурено и то на добри цени, така че мога да кажа, че там сме решили проблемите категорично. Сега при мен е топката, така да го кажем, тъй като тези благоприятни условия, които благодарение на работата на колегите успяхме да постигнем, сега целта ни е да привлечем колкото може повече правилни инвестиции. Като казвам правилни, тъй като интересът е много сериозен, сега идеята е да привличаме инвестиции, където носят повече добавена стойност на България, структуроопределящи и във високоплатени работни места, не просто инвестиции на всяка цена. Там от една страна тясно работим в диалог с работодателски и браншови организации върху това да имаме скоро фокус в търсенето на инвестиции. Мисля, че още следващата седмица ще мога да обявя решение в тази посока. Това, което стартирахме в края на миналата седмица, много ми беше важно освен работодателските да разбера и мнението на чуждите инвеститори затова започнахме тази инициатива под заглавието „Закуска за инвеститори с министъра“. Там какво ми е важно, чуждите компании разбира се, и аз им го казах в началото, не сме се събрали да чуваме хвалби, а напротив – да чуя къде са проблемите, защото ние искаме да се подобрим. В тази ситуация, в която генерално има интерес към нас сериозен по глобални причини и енергийни причини, ние обаче искаме да сме подготвени , да си свършим нашата работа, така че да има какво да предложим на инвеститорите и то много бързо. Защото наистина от всички разговори, които имам последния месец, и в Германия бях, и с британския бизнес сериозен, и много други посланици междувременно се видяхме, и търговски аташета, наистина България има уникалния шанс в момента.

Водещ: Хубаво, че го казвате това, господин Стоянов, само че, за да подплатите тези думи ви моля за малко конкретика. Какво например, кои инвестиции! Ето, вие например казвате – скоро ще имаме национален инвестиционен план, ще има първо, второ, трето, но тези британци, тези французи, къде искат да инвестират, какво искат да правят, колко работни места ще открият, какво ще произвеждат?

Никола Стоянов: В момента това, което конкретно мога да кажа е, че само с немски компании преговаряме за инвестиции за 200 милиона евро, като някои от имената още тук следващата седмица едните съм ги поканил, другите в края на месеца, съвсем скоро ще може дори имена да обявяваме. Аз съм доста предпазлив на тази тема, затова наистина казвам само неща, които съм сигурен, че ще станат.

Водещ: Добре, няма ли една конкретна инвестиция, която е пред финализиране?

Никола Стоянов: Тези двете абсолютно са пред финализиране и както ви казвам до края на месеца ще чуете интересни имена за зрителите със сигурност. Това, което е по-важното да се спомене може би в случая е, че са инвестиции или във високоплатени работни места, в глобални центрове тук, технически центрове, IT центрове, които ще управляват бизнеса на огромни компании за цял свят, което разбира се ни кара да се гордеем. София е избрана между 20 други града в Европа от наистина глобален спортен гигант, сами може да си представите такава компания сигурно си инвестира в сериозни консултанти където да и кажат къде е най-доброто място. Основното което е, освен това, че искат да са в Европа, освен това, че тук има стабилност по отношение на енергийни цени и т.н., е талантите, които България предоставя. Между другото, и на „Закуска с инвеститори“ основният проблем с австрийските инвеститори беше конкретно тази закуска, с тях започнахме, предстоят с немски предполагам, после британски интерес. Но основното, което те казаха е липсата на човешки ресурси в Българя, недостатъчно хора и второто разбира се, качеството на образование, на подготовка на тези, които са налични.

Водещ: Тоест, оценяват положително качеството или не е задоволително?

Никола Стоянов: Не е задоволително, от една страна имаме страхотни таланти, особено IT сферата и т.н., но когато говорим за някои други професии не. Примерно беше изказано мнение инженерните специалности, че трябва още повече да се подобри тук качеството на висшето образование. Знаете, много млади българи търсят първо образоване в чужбина. В тази посока, това, което аз има казах от една страна тази седмица още ще инициирам среща с министъра на образованието да поговорим за това какво повече може да направи България за развитие на дуалното обучение, което в немско говорящия свят е доста развито. От друга страна казах им, тъй като наличния пул от българи всъщност е в чужбина и аз наистина се надявам покрай това, че ще успеем да привлечем инвестиции в по-добре платени работни места, все повече българи да започнат да се връщат в България.

Водещ: Ето, говорите за нещо интересно, нова инвестиционна стратегия на Министерство на икономиката…

Никола Стоянов: Точно така.

Водещ: Защо говорим за това, защото кризите, инфлацията, дълговете, актуализацията на бюджета, всичко това са горещи въпроси, които тепърва новото народно събрание, което избрахме миналата неделя, трябва да взима и трябва да решава. Но, господин министър, вие много добре знаете, всички казват едно- без инвестиции няма оправия, няма как да стане. България ще си взима дълговете, инфлацията ще си расте, вие ще се чудите какви доходи да се опитвате да договаряте с бизнеса, обаче без инвестиции няма как да стане.

Никола Стоянов: Без инвестиции и без подкрепа за по-сериозен износ на българските компании, и това ще добавя. По отношение на инфлацията аз имах вече възможност да го кажа може би преди две-три седмици. Радвам се, че вече чух, че и други експерти са на това мнение, според мен България достигна пика на инфлацията и ако не се случи нещо с войната, много да са интензивира, наново да се изострят нещата, аз очаквам, че пика на инфлацията е разминат. Сега, благодарение на овладяването на цените и на горива, на ток, на газ, не очаквам повече покачване. Разбира се, предизвикателства има, основните предизвикателства, които бяха изтъкнати по време на закуската с австрийските инвеститори е в крайна сметка политическата нестабилност в България, това е основният фактор в момента. Защото, както и събеседникът ви преди мен каза, да, България има нужда от редовно правителство, с по-дълъг хоризонт, министрите да могат да работят с по-дълъг хоризонт. Така че, надявам се това да се случи, но междувременно наистина имаме уникалния шанс в моментна вместо рецесия, напротив, България да реализира висок ръст от следващата година.

Водещ: Правите важна уговорка, служебното правителство няма амбицията да управлява цяла зима, служебното, готови сте още…?

Никола Стоянов: Аз не мога да отговоря от името на другите, но нямам такива амбиции, разбира се, каквото се изисква от нас сме готови да го направим, предполагам и колегите. Но наистина това, което аз виждам е, че би било хубаво да има редовно правителство.

Водещ: Това по-скоро е политически въпрос, господин Стоянов, но по-скоро как го виждате през вашите очи – ако до края на октомври няма правителство, готови сте да продължите? Тоест, ще има ли правителство или вървим към продължаване на служебното?

Никола Стоянов: Да си призная въобще не мисля по тази тема, толкова работа имам, че съм се фокусирал в работата ми до последния ден. Аз съм немски възпитаник и както се казва и 20 секунди след последния съдийски сигнал играя, така че, аз си върша моята работа до последно. Наистина се надявам и това, което обещавам на инвеститорите, че няма значение кой ще е следващ министър, тези политики ще продължат в тази посока и ще има устойчивост по отношение на политиката ни към тях. Това е и опита ми, който имам от Министерство на икономиката от предишните пъти, когато съм бил, когато всички хубави инициативи, които съм стартирал и хората след мен са ги продължили.

Водещ: Естествено е, че в политическата приемственост няма нищо лошо. Ако искате да продължим, господин Стоянов, да уточним с няколко детайли по газовия въпрос, с който толкова правителството се гордее и с този прочут интерконектор, който слава Богу вече работи и ни осигурява доставки от Азербайджан. Тоест, с новия конектор с Гърция няма да имаме нужда да продължим диалог с „Газпром“ за доставка? В момента приключихме ли разговорите с „Газпром“?

Никола Стоянов: Чрез конектора и договора, който имаме с Азербайджан ние получаваме около една трета от необходимите и количества на годишна база, другите количества ще бъдат добавени сега през търговете за LNG газ и тръбен газ.

Водещ: Само да кажа, че шефката на „Булгаргаз“ обяви, че тези пет търга са обявени, до тука няма постъпило желание, оферта на „Газпром“, до тука, тоест руснаците няма да участват…

Никола Стоянов: Възможно е, аз с това не съм запознат, но както ви казах от началото и доколкото знам, България продължава да изпълнява по договора си всички задължения, които има, така че при евентуален арбитраж, или не знам там да е в добра позиция. Моето лично мнение още от началото като министър на икономиката е, че ние не трябва да затваряме нито една врата. Както казах и тогава дали те ще имат интерес или не, ние ще се справим без тях, ако който има интерес ни продава газ на добра цена мисля, че ние трябва да разгледаме офертата.

Водещ: Какво стана, господин министър, с тази ваша идея, която лансирахте в нашето студио за първи път – бартер с Азербайджан, газ срещу ток? Разви ли се тази идея с посещението на президента Алиев у нас?

Никола Стоянов: Разви се сериозно, даже освен бартера газ срещу ток, който вече експертите работят и там интересът и от двете страни е абсолютно реален и сериозен, ние развихме тази идея и бартер на газ срещу крайни продукти. И ако може за половин минута ще обясня какво имам предвид. Има в България компании, чийто производство е силно енергоемко, тяхната продукция, примерно на торовите заводи 80 процента от себестойността е всъщност стойността на газта, която използват, а да произвеждат. Те последните месеци бяха в много затруднено положение при тези високи цени, свиват производството, съкращават хора. Там ние предложихме на Азербайджан и те възприеха идеята с много голям интерес, тъй като те самите са износители на торове към Европа. Но да се транспортира тор е много по-скъпо отколкото да се транспортира газ. Затова ние им предложихме те да…конкретни предприятия имаше миналата седмица второ посещение вече на представители на СОКАР, вече за срещи с конкретни български компании, не мога имената да споменавам разбира се, където се говореше за следното – те да ги снабдяват директно с газ, а да получават тук в България тяхната продукция, която да могат да си търгуват. Тоест, вместо да пренасят от Азербайджан…

Водещ: Коя продукция? Готовия тор, който е произведен…

Никола Стоянов: Точно така, готовия тор…

Водещ: …а те дават само суровината, което е най-важна и най-дефицитна…

Никола Стоянов: Те дават суровината, която е много важна, и ако компанията я има на добра цена тя ще може отново да разшири производството на максимум.

Водещ: А това са съвсем отделни допълнителни количества газ?

Никола Стоянов: Това са допълнителни количества, които ако ние успеем, някои големи консуматори в България, торовите заводи, само единия торов завод е втория най-голям консуматор на газ след „Топлофикация София“, за да разберете за какво става дума.

Водещ: Голям мащаб, голям ползвател.

Никола Стоянов: Мащабът е голям, и ние ако успеем няколко такива компании да закачим директно към азербайджанския газ, това разбира се ще облекчи много и количествата, които са ни необходими като цяло. Това е идеята. И другата идея разбира се, в Европа в момента много заводи затварят, торови заводи вече почти всичките затвориха, от металургия ни казаха, имахме среща с работодателите. Ние в този момент може всъщност да постигнем не нашите да затворят, а напротив, да работят в пълен обем. И затова казвам, че има възможност и за сериозен икономически риск, напротив, да завладеят нови пазарни ниши в Европа при оттеглянето на другите. Това е целта, тук хората да имат заетост, да работят на пълен обем и да завладеят нови пазари в момент, в който конкуренцията просто ще спадне…

Водещ: Дано тази формула, която предлагате с бартера по време на кризи, на геополитически сътресения, да може да донесе някакво развитие.

Никола Стоянов: Да, определено това ще помогне.

Водещ: Добре, постигнахте минус в цената на газа,всъщност има и в цената на петрола, или поне на крайния потребител?

Никола Стоянов: Да.

Водещ: До кога действат тези 25 стотинки на литър бензин? До края на октомври са гарантирани.

Никола Стоянов: До края на октомври са гарантирани…

Водещ: От 1 ноември ще получаваме ли 25 стотинки на бензиностанция?

Никола Стоянов: Правителството доколкото знам ще предложи да продължи това нещо, сега и парламентът, който очакваме, вече мисля тази седмица да се събере, решението ще е тяхно. Истината е, че нашата амбиция е постепенно да свалим цените, така че да няма нужда от тези 25 стотинки. Но, докато цените са такива, каквито са в момента, все още трябва да продължава тази помощ.х

Водещ: Тоест, тази мярка сте готови да я продължите? Ще предложите от 1 ноември да продължи, за какъв период?

Никола Стоянов: Да, това вече може министърът на финансите да го каже.

Водещ: Добре, толкова с новините, които министърът на икономиката донесе в нашето студио. Очаквания за бум на инвестициите – така да го кажем.

Никола Стоянов: И за сериозен икономически ръст. Не просто очаквания, те знаците са абсолютно сигурни, остава обаче ние да си свършим работата. Да си подготвим хубаво индустриалните зони, да инвестираме в тях парите по Плана за възстановяване, така че когато дойдат инвеститорите да намерят тук това, което търсят като условия за правене на бизнес.

Водещ: Благодаря ви, за този разговор. Никола Стоянов – министър на икономиката.

Споделете