Loading...

Никола Стоянов: Намалението на цените може да стане чрез система от мерки

Никола Стоянов: Намалението на цените може да стане чрез система от мерки

Водещ: Добро утро, уважаеми зрители. Имате възможност да се включите в анкетата ни, ще виждате QR кода по време и на следващия ни разговор. Питаме ви дали и кога изобщо очаквате да подействат мерките, които държавата взима, що се отнася до цената на храната, и дали тези мерки ще натиснат цените надолу. 88% от вас засега отговарят с „не”. Доста голям песимизъм. Дали ще може да го разсее служебният министър на икономиката Никола Стоянов, го питаме сега. Добро утро.

Никола Стоянов: Добро утро.

Водещ: Защо са толкова песимистично настроени зрителите ни, как мислите?

Никола Стоянов: Смятам, че е нормално, тъй като в миналото това, което са наблюдавали, не ги насърчава да очакват по-добри резултати сега. На този песимизъм мога само да кажа, че и по отношение на „Лукойл” и преместване на икономическата им дейност тук, също имаше подобни резултати, обаче нещата се случиха по друг начин. И служебното правителство е твърдо в намеренията си да направи всичко възможно в крайна сметка. Ние трябва да опитаме всички идеи, които имаме, всички идеи, които някой е подал, които ни се струват смислени, ще ги осъществим, така че да се опитаме да повлияем на цените.

Водещ: Да влезем в конкретиката, г-н министър. Кога наистина тези мерки, които сега предлагате, включително и със старта на този сайт, който следи цените, ще дадат реален ефект? И какъв очаквате да е този реален ефект?

Никола Стоянов: Реалният ефект, който на нас ни се иска, е трайно намаление на цените. Ние вече виждаме, че има много повече промоции последния месец, откакто правителството сериозни се зае с тази тема. Но това не е към което се стремим. Трайно намаление на цените, в крайна сметка и повече прозрачност в целия сектор – нещо, което е липсвало много години наред. Именно заради това е толкова важен и този сайт, защото за пръв път цялата информация от институциите, която се събира, се показва на едно място. Аз чета и критики, нормално е, каквото и да направим, винаги има и критики. Може би някои хора не са разбрали предназначението на този сайт. Смятат, че чрез него ще намалим цените. Разбира се, че намаление на цените може да стане в крайна сметка чрез система от мерки, няма да стане само с една мярка. В това участва и информационната кампания, част от която е и този сайт, но и законодателни промени, и контролните функции в крайна сметка – контролът, който упражняваме. По отношение на сайта, както казах, много важно е, за пръв път на едно място може да се види цялата информация и от НАП, и от Агенция „Митници”, и от Стокови борси и тържища, за цените на едро, и от САПИ, които са частно министерство на земеделието и събират статистиката за Евростат. От тази седмица очакваме заявления и от търговците на дребно, които са с оборот над 30 млн., така че се надявам от края на следващата седмица вече да имаме и техните цени, или на някои от тях, цените за най-евтините продукти във всяка категория стоки, която те предлагат, без промоции, отново подчертавам. Но сайтът дава възможност за сериозен анализ за хората, които с това се занимават, от една страна, може да покаже ясно дисбалансите спрямо търговия на едро, търговия на дребно или цени на вносител, производител, спрямо цени на едро. Така че от една страна дава сериозни възможности за анализ, от друга страна обаче, освен информационна, функция този сайт ще има и индиректна регулаторна функция. Защото сами разбирате, че и търговците, когато покажат и своите цени, а ние и в момента имаме осреднени цени на дребно, все пак техните клиенти виждат какви са разликите.

Водещ: Между другото, като казвате това, можете ли да задължите търговските вериги, изобщо търговците, да си казват на какви цени получават?

Никола Стоянов: Не, ние не искаме да ги задължаваме по никакъв начин. Това е на доброволен принцип. Но имахме предварителни разговори с тях и съм уверен, че голяма част от тези около 30 компании, които попадат в прага над 30 млн. лева годишен оборот, от търговците на дребно, голяма част от тях заявиха предварително интерес да започнат да качват своите цени на сайта.

Водещ: Вие и преди сте казвали, че разчитате на саморегулация, така или иначе. Само че от големите търговски вериги казаха – „Фокусират се върху нас. И изглежда все едно има кампания срещу нас. А проблемът не е в нас.”

Никола Стоянов: Категорично искам да го заявя, че кампанията не е срещу големите търговски вериги. В никакъв случай. Първо, ако погледнете и прага от 30 млн., той в никакъв случай не включва само големите търговски вериги. Напротив, така сме го направили, че и местни търговци с по няколко магазина да могат да го прескочат. Те просто са най-видимите, тъй като най-много хора пазаруват в тях. И мисля, че обществото, някак си разговорът се изкриви в тази посока към търговските вериги, и то големите 5-6, които са. Истината е, че ние проверяваме по цялата верига. И е напълно възможно проблемите да не са при тях, или не само при тях, най-вероятно са на много места по веригата.

Водещ: Ето затова и анализатори, които сме канили като наши гости, казват, че вече има укротяване на цените на едро, но не и на дребно. Защо?

Никола Стоянов: Да, и експерти коментират, че минава доста време в България, докато цените на едро се отразят и в цените на дребно.

Водещ: Когато трябва да се покачат, много бързо се случва.

Никола Стоянов: Покачването става по-бързо, да. Това сме го наблюдавали, разбира се. аз не мога да влизам в детайли за ценообразуването на търговците. Ние го показахме на брифинга и това вече сме го коментирали, тези детайли и по отношение на ценообразуването. По-скоро там нашите законодателни инициативи смятаме, че ще свършат работа. От една страна смятаме следващия понеделник да пуснем вече за обществено обсъждане закона за надценките. Това е срокът, който сме си поставили – до края на тази седмица да го приключим и следващия понеделник да бъде качен за обществено обсъждане.

Водещ: Какво ще пише в него?

Никола Стоянов: В него ще има формула за минимални надценки на определени един или два артикула от продуктова група. За да ме разберете – например, от група кашкавал, един или два артикула търговците на дребно ще са задължени, и то, отново подчертавам, търговци на дребно над определен праг на годишен оборот, може би ще е същия както и за сайта, 30 млн., те ще са задължени един или два артикула да продават на минимални надценки.

Водещ: Колко надценка?

Никола Стоянов: 10% надценка. Целта е следната – от една страна потребителите наистина да имат от всяка продуктова група един или два артикула, които са на поносими цени, могат да си ги позволят. От друга страна, минимално да изкривяваме пазара. Ние съзнаваме, че всяка намеса все пак е изкривяване на пазара.

Водещ: Предлагам ви, тъй като и това, което говорим в момента, естествено намира своя отзвук сред хората, да видим какво събраха като мнение нашите колеги от Русе спрямо този сайт.

– Работата със сайта може би е добър вариант за отчитане на някаква европейска програма. Но вероятно надали върши нещо за българския потребител. Колко хората ще ровят в сайта, за да видят, че нещо се случва? Може би, ако има политика за толериране на българските производители, ще бъде по-добър вариант. Както го правят в много други държави. Опитайте (…) в Турция, например. Няма как да се случи. Надали турските потребители ровят цените на сиренето, на кашкавала, на меда. Те си подкрепят собствената икономика.

Репортер: Влизали ли сте в този сайт?

– Не, не съм.

Репортер: Това ще повлияе ли по някакъв начин на цените тук, в България?

– Тя е много мъглява работата. Тази търговия е много неопределена. Както даден артикул днес може да бъде 2 лева, зависи през коя граница е вкаран, с какви документи е вкаран. Може да бъде от 2 лева – на 20 лева. Или пък от 2 лева да бъде на 20 стотинки. Затова ви казвам, че е неопределена търговията в момента, на този етап.

– Трябва да се вземат някакви мерки, понеже на народа му дойде до гуша. Големите вериги магазини, които със своя данък печалба могат да продават всякакви безумни промоции.

Репортер: До колко ще спомогне за контрола на цените този сайт?

– Не е лошо да има един коректив повече от нормалните, които пазарната икономика допуска, но тук на пазара цените се коригират на база предлагането и търсенето. Не съм влизал в сайта.

– Би трябвало да бъде полезен, така се надяваме поне всички. Но колко ще бъде ефективен, никой не може да каже все още.

Репортер: Вие влизали ли сте вече в този сайт?

– Все още не, нямам време.

Репортер: А мислите ли, че по някакъв начин ще повлияе на цените на основните хранителни продукти?

– Би трябвало, това е идеята. Всичко зависи от големите вериги и какво ще правят.

– Трябва да се намери начин да се урегулират цените. Непрекъснато нарастване, безконтролно.

Водещ: И така, чухме мнението на хората. Разбира се, колкото хора попитаме, толкова мнения ще получим.

Никола Стоянов: За информация само ще ви кажа, от петък в 15.30 ч., когато сайтът стартира, до вчера на обяд е имало 40 000 влизания на сайта, така че интересът не е толкова нисък, колкото изглежда от репортажа.

Водещ: Много медии и журналисти също…

Никола Стоянов: Със сигурност.

Водещ: Г-н министър, институциите също трябва да контролират. Да поговорим за това, за да минем и към другите теми. Комисията за защита на потребителите трябва да ни защитава, само че те дори протестираха за заплати. Въпросът е сега, когато те казват, че са им ниски заплатите, не е ли много голямо изкушението да си затворят очите понякога? Говоря за подкупи.

Никола Стоянов: Изкушението сигурно винаги е било голямо в КЗП, тъй като такова е естеството на работата им. Аз имах разговори и с ръководството, хората продължават да работят, независимо от стачните действия, които предприемаха по отношение на доходите си. Говорил съм и с министъра на финансите по отношение на доходите им. Този разговор още от есента продължава, не е сега, защото са почнали стачката. Сигурен съм, че скоро ще намерим решение и за повишаване на техните доходи. Но сами разбирате, че в крайна сметка ние трябва да се доверим и на професионализма на тези хора. Не е въпрос на доходи, подкупите винаги ще бъдат по-големи от заплатите, така да го кажа, ако можем да перифразираме. В крайна сметка разчитаме на техния професионализъм.

Водещ: КЗК е другата комисия, която фокусира общественото внимание. И покрай данните, които изнесоха за „Лукойл”. Нека да поговорим и за това. последно – господстващо положение, злоупотреба с него, налага се санкция на „Лукойл”. Как гледате на всичко това?

Никола Стоянов: КЗК са независим орган. Аз съм далеч от мисълта да коментирам тяхната дейност. Радвам се, когато те са активни, като всеки потребител, в крайна сметка, тъй като твърдо вярвам, че конкуренцията е тази, която ще изправи пазара. И където има някакво господстващо положение, или картелни споразумения, това вреди много на пазара. Приветствам техните усилия и по отношение на хранителните стоки и проверките, които започнаха. Ние всички материали или сигнали, които събираме, също предаваме към тях. И разбира се, се надявам тяхната работа да приключи успешно.

Водещ: Що се отнася до „Лукойл” специално, и вие преди малко в разговора казахте – какво се случи с очакванията за тази година, да внасят още данъци?

Никола Стоянов: Очакваме ги в рамките на март месец. Тази седмица трябва да внесат отново данък свръхпечалба.

Водещ: Колко?

Никола Стоянов: Очакванията ни са отново за около 90 млн. лева, както бяха и през декември. Там това, което се случва, е, че те са се ангажирали, че твърдо ще спазват и работят по план, който се предвижда и в дерогацията. От 1 януари 2025 г. те трябва да спрат да използват руски суров петрол, още от този месец са се ангажирали, че почват проби и с други видове петрол. Ще внасят допълнително, мисля, че беше един танкер на месец с неруски суров петрол, така че да започнат и тези проби. Което в крайна сметка е похвално, за момента те се движат по тази дерогация. И твърдо са ни обещали, че ще бъде спазена. Те нямат и друг избор, разбира се, но за нас е важно, тъй като две години ще минат много бързо, важно е на 1 януари 2025 г. рафинерията да продължи да работи.

Водещ: А цените сега, особено в близките седмици, какво ще се случи с тях?

Никола Стоянов: Цените в момента в България са едни от най-ниските в ЕС. Което е и нормално на база на дерогацията и използването на руски суров петрол. Моите очаквания са те да се запазят такива, каквито са. В момента държавата показа, че е на мястото си още от есента, по време на преговорите с „Лукойл”. Те преместиха икономическата си дейност тук и все пак ние в момента имаме много повече контрол върху целите финансови потоци.

Водещ: Като говорихме за контрола, обаче, имаше все пак миналата година отстъпка, от която се ползваха всички. Сега знам, че анонсирате една отстъпка, която е за зареждане на малки магазинчета.

Никола Стоянов: Това стана може би леко неясно, затова ще го обясня. Първо, става дума за мярка, която все още е в много суров вид и е сред обсъжданите мерки. Искам да подчертая, не се е взело някакво решение, че тя ще бъде изпълнена. В миналото е имало такова финансиране за поддържане на хранителни магазини именно в слабонаселените места. В момента, в който то е спряло преди няколко години, масово такива магазини, около 500 магазина в слабонаселени места са затворили. В момента те се обслужват веднъж или два пъти седмично или когато хората взимат пенсии, минава бус, буквално, с хранителни стоки. Много често, може би, и без касов апарат. В тази посока, тъй като в щаба разсъждавахме – да, подпомогнахме обществения транспорт – нещо, което много искахме, но от него най-печеливши са в крайна сметка хората от градовете, от по-големите населени места. Да, междуселищният транспорт също беше подпомогнат, но именно хора, които са в силно затруднено положение, в слабонаселени райони, реално за тях нямаме никаква мярка.

Водещ: Какъв ще е критерият, как ще се дава?

Никола Стоянов: Обмисля се в момента евентуално да се възобнови тази практика, която е имало допреди 3-4 години. И да се финансира част от логистиката за зареждането на тези магазини.

Водещ: Ще зареждат с отстъпка.

Никола Стоянов: Фирми, или който ги зарежда тези магазини, който ги оперира, те много често са кооперации, доколкото разбрах, местни кооперации. Но субекти, които са ги зареждали, да получават по някакъв начин подпомагане за логистиката, тоест за разходите по зареждането, така че да им се позволи отново да могат да отворят тези магазини в слабонаселени райони.

Водещ: Кога ще сте готов с тази мярка да я предложите? Минаваме към темата бюджет, защото след като се сформира народно събрание, вече ще трябва да предложите на 49-ия парламент нещо разписано.

Никола Стоянов: Точно така. Но тази мярка няма да има отношение директно към бюджета, тъй като тя ще е с пари от свръхпечалбата на „Лукойл”, които влизат по, така да го нарека, външна на бюджета сметка. Те не минават пред бюджета. И всички тези помощи, подчертавам, и увеличените отстъпки за картите за градския транспорт, и безплатното пътуване на ученици, те не се финансират от бюджета от януари насам. Те се финансират с парите, които ние получаваме от „Лукойл” като свръхпечалба.

Водещ: А що се отнася до бюджета, мина ли най-тежкото – инфлацията? И мерките там също сме ги коментирали, но докато ги коментираме и какво точно да се предложи – данък свръхпечалба и прочее, нормализира ли се ситуацията?

Никола Стоянов: Трудно ми е да кажа дали мина най-тежкото, защото се събира парламент и нещата отново ще са в ръцете на депутатите. Смятам, че те получиха много ясен сигнал, че ако продължават по същия начин, както миналата година, да увеличават безконтролно социалните разходи, рано или късно системата няма да издържи. В момента нещата са стабилни, така, както са, разходите са силно увеличени на база на решенията от миналата година, но ние ще предложим балансиран бюджет и служебното правителство, докато се налага, ще се справи с такъв бюджет. Просто наистина трябва да се мисли, когато се правят. Разбирам, че от ниски нива започват доходите в България, на всеки му се иска, няма и министър, и гражданин, който да не иска доходите да са по-високи в България. Все пак това трябва да се прави по разумен начин, заедно с покачване на производителността на труда.

Водещ: А къде са инвестициите?

Никола Стоянов: Инвестициите за миналата година, предварителните данни, тъй като чух и такива коментари, че ги няма предварителните данни за миналата година са покачване с 85% на инвестициите. Не че това ни радва, не че са нивата, които искаме да достигнем. Реалностите са такива в момента, с война близо до нас, след пандемията. И в крайна сметка, нека си го признаем, с политическа нестабилност в България.

Водещ: Напускат ли инвеститори нашата страна?

Никола Стоянов: Не, за напускане не бих казал, в никакъв случай. Напротив, вчера бях отново на откриване на ново разширение на немска компания…

Водещ: От Русе чухме някакъв голям инвеститор, който не мога да кажа името му, разбира се, заради реклама…

Никола Стоянов: В България примерите за напускащи инвеститори са основно такива, които на глобално ниво предприемат някакво преструктуриране на компаниите си. Единица са случаите, в които някой инвеститор напуска заради средата в България за правене на бизнес. Напротив, и вчера цитирах, вие знаете, на българо-германската търговска индустриална камара проучването, че 100% от немските компании биха инвестирали отново в България, ако са изправени пред такъв избор. Вчера бях на разширение отново на компания, преди 5 години влязла. По отношение на инвестициите нещата се движат позитивно. Разбира се, има още какво да се направи, това е най-вече редовен кабинет.

Водещ: Колко спечели от войната България?

Никола Стоянов: Смятам, че България е загубила много от войната. Не мога да кажа, че е спечелила.

Водещ: А от военнопромишления комплекс?

Никола Стоянов: В частност военнопромишленият комплекс, сигурно е спечелил индиректно от войната, тъй като търсенето на продукцията се повиши в абсолютно всички държави. Това е, което трябва да кажа. Много коментари има, че заради войната военнопромишленият комплекс работи на пълни обороти. Частично възможно е и да е така, но истината е, че по-скоро индиректно. Вие сами виждате, всички държави в ЕС вдигнаха в пъти бюджетите си за отбрана. Допреди няколко години се спореше в държавите – членки на НАТО, дали 2% да достигнат от БВП за отбрана, или не, сега вече всички надминаха 2% и дори не говорят за тях, вече се говори за 2,5%, за 3%.

Водещ: И ние ли така? Това ли е планът ви?

Никола Стоянов: Планът го прави Министерство на отбраната. Аз единствено имам отношение към отбранителната ни индустрия. За нея е важно сега да направи необходимите инвестиции, за да мине към производство по натовски стандарти.

Водещ: Трябва да приключваме, г-н министър. Само че, за да доразвия въпроса си. От онзи ден, когато президентът Радев беше българският представител на срещата в Брюксел, когато се взе решението ние да сме част от онези 9 страни, които няма да са в общата поръчка, излязоха коментари от сорта на това, че ние не искаме да сме в тази поръчка, защото повече ще спечелим, ако продаваме през трети страни и така оръжието ни да стига до Украйна.

Никола Стоянов: Не знам тези коментари на база на какво са. Рамката е много ясна. Има решение на парламента, ние не изнасяме за Украйна. Няма как да сме част от тази поръчка, чисто законово. Ако парламентът реши друго – да, разбира се. Дотогава ние сме в една рамка поставени като служебно правителство и работим в нея. Понеже казахте, че сме към края, искам и нещо много важно да кажа, което мисля, че пропуснахме, когато говорихме за хранителните стоки. По отношение на млечните стоки, където имаме и държавната компания „Ел Би”, искам да кажа, че в момента, откакто преди една седмица свалиха трайно цените на продуктите си, вече има и опашки пред техните магазини, зареждаме два пъти по-често магазините. Наистина хората оценяват качествен продукт на добра цена. И буквално до дни очаквам споразумение да сключат те с друг търговец, така че в цялата страна да има достъп до продуктите на „Ел Би”, на наистина поносими цени. Нещо, което смятам, че ще даде много сериозно влияние специално върху пазара на млечни продукти. И ще е в крайна сметка още един от инструментите, които държавата ще използва за нормализиране на пазара.

Водещ: Благодаря ви за този разговор. С начина, по който го приключваме, ще направим един много плавен преход към следващия ни разговор, защото ще говорим именно за плановете на земеделското министерство за цените на основните хранителни продукти.

Никола Стоянов: Работим заедно с тях много добре в тази посока.

Водещ: Благодаря ви.

Никола Стоянов: И аз ви благодаря.

СН: БНТ

Споделете