Loading...

Никола Стоянов: Не е нарушено качеството на продуктите на „Ел Би Булгарикум“

Никола Стоянов: Не е нарушено качеството на продуктите на „Ел Би Булгарикум“

Водещ: В този час в неделното утро, уважаеми зрители, посрещаме в нашето студио министъра на икономиката Никола Стоянов. Господин министър, здравейте и добре дошли.

Никола Стоянов: Добро утро.

Водещ: Поканата към вас е ясна откъде идва и защо идва, битката е ясна, усилията на правителството, на министрите са известни за широката аудитория. Защо обаче се получава така, че въпреки откакто преди месец силно застанахте в желанието да овладеете цените, да се противопоставите на обедняването, статистиката показва нещо друго. Ето, току що пак излезе този индекс на тържищните цени, казва, че има нови 7 процента увеличение. Тоест, каквото и да правите очевидно засега много, много не сработва. Защо?

Никола Стоянов: Това е една тежка битка най-вероятно и ние не сме очаквали нещо друго, толкова бързо не сме очаквали да сработи. Истината е, че правителството започна тази тема още ноември месец и започнахме тогава, тъй като тогава вече имахме доводи в разговорите ни с играчите на пазара. Доводите бяха намалените цени на енергоресурсите, върху които се концентрирахме август, септември, октомври, първите три месеца на първото служебно правителство, когато вече тези цени бяха намалени, логистиката поевтиня. Тогава ние имахме довод и започнахме разговори с търговските вериги и с производители, ноември, декември и януари дори имахме такива срещи. На база на тях обаче и по време на тях видяхме, че всички са съгласни, че има някакъв проблем, не е нормално между цена на вносител или производител и крайната цена да има такава огромна разлика, обаче всеки обаче някак си прехвърляше вината към другата група, можи би нормално. Затова ние разбрахме, че държавата трябва да влезе по-сериозно в своята роля и да установи къде е проблема. От една страна има структурни проблеми, ние сме наясно с тях, започвайки от това, че нашите земеделски стопани получават по-ниски субсидии отколкото тези в Западна Европа, нещо, което няколкократно е обещавано през годините, че ще бъдат изравнени. И сега в сряда отново българското правителство прие позиция и отново ще поискаме такова изравняване на субсидиите. Но има и много проблеми, които са тук при нас, не само субсидиите.

Водещ: И тъкмо заради това прокуратурата забелязахте, че де включва тъкмо в проверката на държавните структури, как работят те, тези мерки на Комисия за защита на потребителите работят ли, не работят ли. 500, над 500 проверки и какво от това? Проверките, господин Стоянов, свалят ли цените?

Никола Стоянов: Сега ще ви кажа какви са резултатите от тях. 578 проверки са от 15 февруари до 8 март е направила Комисията за защита на потребителите, 540 и няколко нарушения са открити, по-важните от тях 216 са със съмнения за нелоялни търговски практики, вече има издадени 138 акта, като продължават и останалите.

Водещ: Нещо шокира ли ви, изненада ли ви, какво?

Никола Стоянов: Много неприятни са, основните неща, които се откриват, на щанда пише примерно, че има намаление, да кажем вместо 1 лев цената е 80 стотинки, но когато отидете на каста цената си е 1 лев, тоест реално намаление няма. Другото, което е, проблеми с грамажите, пише 400 грама, по-малко е. И серия от проблеми свързани с промоции. Примерно конкретният магазин продава нормално 1000 бутилки олио но ден, правят промоция, че има евтино олио, тя влиза в брошура, привлича повече клиенти, но те за промоцията са предвидили само 200 бутилки, тоест още в началните часове те свършват. Хората са подведени, идва да си купят, но вече няма и купуват нещо друго, разбира се. Такъв тип са нарушенията. Важното е да се каже, чух коментари на експерти, че какво от това, тези проверки не водят до нещо сериозно… Всяко от тези нарушения, тъй като при вериги, при големи търговски обекти оборотите са огромни и едно такова нарушение води до сериозно завишаване в крайна сметка на цените. Защото едно е статистиката колко е цената, но друго е какво излиза от джоба на потребителите понякога и именно тези нелоялни практики правят разликата между официално обявената цена и това, което излиза от джобовете на хората, което разбира се не трябва да бъде допуснато. По отношение на актовете, в моментна максималната глоба, която КЗП може да наложи е 50 000 лева. Имайте предвид, че дори всички тези 200 да кажем нелоялни търговски практики, които до момента са открити, дори навсякъде да е максималния праг 50 000, всички да влязат в сила, като бъдат обжалвани евентуално в съда, това са 10 милиона лева глоби. На фона на оборотите в търговията на дребно сами разбирате, че не е нещо, което наистина да дисциплинира играчите и това ще е една от целите със законодателни промени, които ще предложим да покачим и глобите. На Запад, откъдето взимаме пример редовно има и глоби, които са процент от оборота, тогава вече нещата стават сериозни…

Водещ: Една голяма търговска верига вече, която прави огромни обороти…

Никола Стоянов: Примерно, ако става въпрос за търговска верига и се открият нелоялна търговска практика, дадоха ми пример от западни държави, има до 4 процента примерно от оборота, нещо което вече е огромна сума. Другото, което искам да кажа е, че има дисциплинира ефект защото, аз получавам всеки ден сводка от проверките, това, което забелязваме в началото от една проверка излизаха по 2-3 нарушения, в момента вече е под едно. Самите търговци се дисциплинират и вече знаейки, че са проверявани те се самодисциплинират.

Водещ: Господин министър, да почнем тогава едно по едно. Може ли да бъде наложена санкция, когато установите, че една търговска верига е сложила 80 процента на стоката, например?

Никола Стоянов: Не, категорично не, това е свободен пазар, всеки има право да слага надценка каквато си иска. Това, върху което мислим обаче, когато да се въведе отново промени в подзаконовата нормативна база, ако някой търговец наложи надценка по-голяма от 25 процента или 20, обмисляме го в момента, просто да има задължение да уведоми КЗП.

Водещ: Тя не е ли толкова при лекарствата, при лекарствата има таван на надценката?

Никола Стоянов: При лекарствата не съм запознат…

Водещ: Мисля, че е 25. Примерно не може ли както има таван за надценката на лекарствата да има таван и за надценката на храните?

Никола Стоянов: Мисля, че лекарствата са друг специфичен пазар. При храните аз не виждам нужда от тавани на надценки, честно казано. По-скоро, ако надценката е 20-25 процента, ние смятаме, че там рискът е нисък от някаква нелоялна търговска практика, ако е по-висока просто уведомяват КЗП. Иначе всеки има право да сложи надценка голяма колкото иска. Но другото, на което искам да обърна внимание. Дадохме примери на брифинга, който правихме в МС, когато някой казва – Купувам нещо за 100 лева, доставчикът ми го предоставя за 100 лева, но се почват обратни фактури – 7 процента за логистика, 8 процента за маркетинг, 5 процента за място на щанд и т.н. и се почват обратни фактури. Това на нас не ни харесва като правителство, тъй като се прикрива големината на маржа. Едно е да кажеш – купуваме го на 100 лева продаваме го на 130 примерно, 30 процента имаме надценка, но ако са всички обратни фактури в примери, там видяхме реално то се купува за 77-78 и тогава до 130 надценка стават 90 процента. Тоест, тогава показахме и добри примери – от шест примера, които показахме, единият, това са реални примери, на база на договори, фактури и т.н. разбира се без да цитирам имена на фирми и търговци. Но има и добри примери, трябва да го кажа. Един от тези шест примера беше без такива такси по никакъв начин, където е ясно – купуваме на толкова, продаваме на толкова и това е, към което ние ще се стремим през промени в нормативната база.

Водещ: Вие започнахте с това, смятате ли, че ще може да се излезе от този затворен и порочен кръг от взаимни обвинения между производители и търговската верига. Сега ние кого виним, кои са алчните, търговските вериги ли са алчни, или производителите?

Никола Стоянов: Може да е някой по средата, само това ще кажа. Да, определено, ние не виним никого…

Водещ: Производителят казва, че има високи производствени разходи, което очевидно е така, заради кризата, енергията, ресурсите. Търговската верига също се хвали, че вдига заплатите, че се грижи за персонала си, че отчита само 4 процента рентабилност, което нищо не било?

Никола Стоянов: Цените на производители в момента не ни притесняват, ако ги сравним не е там проблема и не е това дискусията в обществото, защо примерно производствените цени са много високи. Когато виждаме изкупна цена на млякото 1 литър за 1 лев, това не е нещо, което ни притеснява. Притеснява ни, че накрая на дребно си го купуваме в пъти по-скъпо. Тоест, някъде по веригата по-скоро е проблема, но в никакъв случай някой не сочи търговските вериги като виновни, може би те са най-видими за хората и са най-удобната мишена, но в никакъв случай правителството не ги сочи с пръст. Напротив, ние очакваме да ги привлечем като партньор и на сайта, който следващата седмица ще пуснем, те самите да доставят данни за цените, които предлагат. Може някой да е по средата, има посредници много, но когато дадем информация на хората, ние самите набирайки сега информацията и я дадем на хората тогава ще се види къде са големите надценки и търговците ще се саморегулират. Никой търговец не може да покаже пред своите клиенти, че той реализира свръхпечалби, разбира се това ще доведе до проблеми за неговия имидж.

Водещ: Дадохте пример, господин министър, с млякото. Преди малко чухте обвинение от кандидатите за предизборната надпревара свързани с държавното предприятие „Ел Би Булгарикум“, там обявихте, че давате на прокурор предишното ръководство. То обаче колко време управлява това предишно ръководство? Какво беше обвинението, че посланиците са ни казали да накажете предишното ръководство?

Никола Стоянов: Като служебно правителство ние не си позволяваме да коментираме по принцип тези на политици, в случая явно е бил заблуден. Отново подчертавам, това ръководство на „Ел Би“, избрано с конкурс по мое време, когато аз съм бил министър, и е влязло в управление началото на декември. Първата ни среща с веригите и борбата, която стартирахме за намаляване на цените на храните в България е още от ноември, много преди това ръководството да бъде сменено. И нещо друго, тъй като тезата е, че понеже са свалени цените, чуждите посланици са казали, че трябва да го освободя, само да ви кажа, анализите, които вече новото ръководство направи на база на проведени прозрачни процедури за набиране доставчици на мляко и много по-ниска цена на млякото, която в момента заплаща „Ел Би“, намалените цени не само ще останат, даже ще бъдат още намалени повече, което само по себе си обезсмисля и тази теза.

Водещ: Противоречи на тезата, че нарочно го правите. Добре де, ръководството декември застъпва, а кога го отстранявате?

Никола Стоянов: Средата на февруари, 20 февруари някъде.

Водещ: И за това време, само за тези два месеца, смятате, че има основание за прокурорска проверка? Какви толкова нарушения, какво толкова е направил…?

Никола Стоянов: За съжаление действията, размаха наистина и мен ме учуди. С встъпването на позициите няколко дена по-късно спират да купуват мляко от българските доставчици и започва да се купува от две нови фирми вносно мляко. Едната фирма е регистрирана само няколко дена преди това, и двете фирми не са в регистъра на Министерство на земеделието, в който трябва да бъдат всички доставчици. Чак след като се сключва договор с тях те подават въобще документи за там… Даже сантиментът е бил толкова голям, че последният ден, в който го уволняват, на едната фирма още 75 тона мляко се поръчва, плащат се 130 и няколко хиляди лева и до ден днешен няма и един литър мляко, тъй като договорът с тези две фирми е бил винаги авансово плащане. Минимална цена, забележете, аз такова нещо в бизнеса не съм виждал аз да се задължа, че ще купувам от вас на минимум 1.50 лева, независимо как върви пазара, минимум 1.50 лева аз ще ви давам, дори цената утра де е 1 лев. Това е по отношение на млякото..

Водещ: Според вас, какви интереси прозират? Защото предишното ръководство, уволненото от вас, вижда упрек върху прекия му ръководител, Държавната консолидационна компания?

Никола Стоянов: Те няколко пъти смениха тезите. Първо беше, че понеже са намалени цените затова са сменени. После чух теза, че понеже са притискани да купуват мляко от определена фирма. Третата теза беше, че понеже идва голяма инвестиция от чужбина нещо в тази връзка са сменени… Ако някой е бил притискан или нещо е било и той е уволнен по тази причина, щеше да си държи на тезата, самото сменяне на тези постоянно е ясно…. Реалността е, че наистина не знам на база на какво се е действало брутално.

Водещ: Това в крайна сметка дано това да не е генералното решение да не се удари на имиджа на качеството на млякото и на нашето с оглед на този износ, за който вие говорихте преди, за арабския свят, отделно за българското кисело мляко. Да не се окаже сега, че то е най-лошото и най-дефектно?

Никола Стоянов: Това, което мога да уверя всички потребител, и аз вкъщи купуваме само „Ел Би“, качеството не е нарушено, контролът са сработили. Това, което ме радва е, че системата за контрол за действията на ръководството сработи много бързо и аз още към 10 януари бях информиран, буквално 40 дена след тяхното встъпване, за проблемите.

Водещ: За какво ви е, господин министър, тази информация, която събирате от търговските аташета по целия свят, а какво ви служи? Какво сравнение искате да направите, като то е ясно, че една и съща стока в България е по-скъпа да кажем от Германия? И там даже примерът беше даден – българските яйца са по-скъпи от германските, сиренето, кашкавала…. Какво точно искате да сравните, за какво са ви тези…?

Никола Стоянов: Когато започнахме и обявихме по-скоро официално, тъй като ние няколко месеца по-рано започнахме, но когато обявихме официално, че работим в тази посока, започнаха да ме заливат с информация от чужбина, българи в чужбина предимно, които ми пращаха колко по-скъпи са цените в България спрямо там. Разбира се на тази информация ние като правителство не може да се облегнем, трябва да я наберем по официален път. Именно заради това възложихме на търговските ни аташета в чужбина да събират тази информация и да правим сравнения. Защото и в разговорите с веригите, които имаме, ние обсъждаме с тях как е възможно това, защо маслото в Германия е около 40 процента по-евтино, защо яйцата само в Австрия са по-скъпи от целия Европейски съюз и т.н. Логично няколко биха могли да са причините, едната е субсидиите, които техните стопани получават, другата е да кажем, че там пазарът е по-силен, потреблението е по-силно. Но от една страна ние виждаме в България потреблението продължава да расте, въпреки високите цени, въпреки оплакванията на хората….

Водещ: А тука ви опонират синдикатите, казват – това е абсурд, което говори министъра на икономиката, че потреблението расте…

Никола Стоянов: Това не го казвам аз, казва го статистиката, аз също като тях чета статистиката, просто потреблението и мен ме учудва това…

Водещ: Смятате ли, че расте потреблението?

Никола Стоянов: Потреблението, според статистиката расте, това е факт. Дали то е на база инфлацията, защото то расте в цифрово изражение не в номинално колко стоки се пазаруват, предполагам и аз виждайки неговия ръст спрямо големината на инфлацията. Но това, което съм коментирал и с ръководство на веригите, дали заради потреблението… Дори и те самите не казват, че това е причината.

Водещ: Но ако възприемате тезата, че потреблението расте, а инфлацията е пречупена, значи няма от какво да се притеснявате от икономически фалити.

Никола Стоянов: От икономически фалити не се притеснявам и ще ви кажа защо. Насложиха се кризи, енергийни, войната разбира се, което е нормално на психиката на хората, говори се, че е голяма криза. Ако погледнете обаче статистиката, икономическите показатели в България всъщност макроикономически България продължава да стои много добре, дефицита ни за миналата година е отличен, в рамките, ръст продължава да има по-сериозен от предвидения….

Водещ: Наистина ли мислите така, БНБ съвсем друго казва? БНБ попарва с леден душ…

Никола Стоянов: Не бих казал, че тяхната прогноза е попарване с леден душ… И за миналата година прогнозите бяха доста по-негативни, вървим по най-позитивния сценарий, който се очакваше…

Водещ: Ето вижте, даже ресторантьорите…чувате ли го Ричард Алибегов какво казва, че си поръчвали хората една пица и си я разделяли в заведението вече. И той вика – поръчват си две чинии и една пица.

Никола Стоянов: Той може би има впечатление в по-широк кръг. Аз мога да кажа за София, че вечер в петък и в събота не може да намериш място в центъра да паркираш и място в заведенията, но това са лични впечатления, не мога да се ангажирам, че статистически е вярно.

Водещ: Това дори беше и шега, но това пак е показател за потребление, за услуги, за ресторантьорите. Виждате от Брюксел вече официално казват, да се спрат помощите за тока за бизнеса. Какви последици би имало това за бизнеса? Ето тогава вече Ричард Алибегов косите му ще се изправят.

Никола Стоянов: За нас най-важно е българският бизнес да е конкурентен спрямо европейския, така че, ако се спрат за всички, нашите компании отново ще бъдат конкурентни. В момента обаче компенсациите, които са приети, позволяват на българските компании буквално да крадат пазарен дял в ЕС, износът не се покачва. България е на първо място по ръст на износа за 2022 година в целия ЕС, 39 процента се качва, рекорден износ. Това показва, че в спадащото потребление в Европа поради кризата, ние растем много сериозно като износ. Именно тези компенсации помагат за това, ако ги нямаше нашите компании нямаше да са конкурентоспособни. Ако компенсациите спрат за целия ЕС – о,кей, но ние няма да ги спрем преди останалите.

Водещ: Какво точно изнасяме, министър Стоянов, вярно ли е, че оръжейната индустрия е причина само за висок износ?

Никола Стоянов: Не, това е наивно обяснение, като износ от оръжейната индустрия спрямо целия износ е може би един процент, няма как той да повлияе сериозно на този ръст. Факторите са много, основното и движещата сила на износа в България са машини, машиностроене, части за автомобилна индустрия и т.н. разбира се електроенергия в последната година също сериозен фактор, при тези високи цени България изнася сериозно.

Водещ: А след решението на депутатите от предишния парламент за помощ за Украйна, износа на оръжие минава ли сега през вас или вече не, след като беше взето депутатското решение?

Никола Стоянов: Износът на оръжие винаги минава през комисията, която контролира търговията с такъв тип стоки, винаги неин председател и министъра на икономиката и индустрията.

Водещ: Тоест, пак знаете количествата и най-вече сумата, защото тука чувам, че се спори за сумата на оръжейната индустрия. Едни казват един милиард сме изнесли, други казват пет милиарда сме изнесли?

Никола Стоянов: Сега е моментът да се спори, защото до 30 юни компаниите са задължени да ни дадат статистиката и тогава ще се знае… до 30 юни всеки може да казва всичко.

Водещ: Добре де, но между един милиард оръжие и пет милиарда оръжие има разлика.

Никола Стоянов: Дори да говорим за такива разлики, те пак няма да повлияят сериозно на България, който е към 95 милиарда за миналата година. Сами разбирате, тези числа няма как те да са водещи.

Водещ: Обявихте новината, идната седмица най-после тръгва този сайт.

Никола Стоянов: Да, той вече работи, но в момента е само за вътрешна употреба, гледат го експертите, чистят бъгове,, пълни се информация, всичко става много бързо. От една страна ни се искаше по-бързо да го пуснем, от друга страна знаем, че когато пуснем нещо има проблеми, а хората често са недоброжелателни и ще кажат – толкова време правиха, а сега има проблеми…

Водещ: Дано да се справите и с този упрек, винаги ако държавата иска да регулира цените винаги се проваля. Дано успете и с тази битка.

Никола Стоянов: През годините и с „Лукойл“ много пъти държавата се е проваляла да преместят икономическата си дейност тук, но ние успяхме…

Водещ: Какво става с горивата, след като помощта….

Никола Стоянов: Цените в момента са стабилни, най-ниските в ЕС, или едни от най-ниските, което е нормално, тъй като България има дерогация за използване на руски суров петрол. „Лукойл“ се ангажираха, че от този месец започват да работят, и не само с руски петрол, тоест да се подготвят, тъй като след година и девет месеца дерогацията изтича. Това разбира се ще доведе в някаква степен до намаляване на техните свръхпечалби, които ние облагаме, сега март месец очакваме следващата им вноска по регламента за облагане на свръхпечалбите. За момента нещата са стабилни и те са се ангажирали, че се подготвят да могат от 1 януари 2025 година да започнат да работят с неруски суров петрол.

Водещ: Остава това задължение, тази регулация.

Никола Стоянов: Да.

Водещ: Благодаря ви, струва ми се, че наистина беше полезен този разговор. Министърът на икономиката Никола Стоянов.

Споделете