Loading...

Никола Стоянов: Очаквам поевтиняване, три седмици подред цените на едро падат

Никола Стоянов: Очаквам поевтиняване, три седмици подред цените на едро падат

Водещ: До 10% таван на търговската надценка за 17 вида основни хранителни продукти. Това предлага Министерството на икономиката в опит да се справи с високите цени. Как държавата ще регулира цените и ще спре ли поскъпването – отговор от министъра на икономиката и индустрията – Никола Стоянов. Нека кажем как бяха избрани продуктите по тази мярка?

Никола Стоянов: Стремили сме се това да са продукти от първа необходимост, тъй като идеята на закона е минимална административна намеса в пазара, тъй като съзнаваме, че това е непазарен инструмент, но да е с минимална намеса – наистина само 17 продукти – по 1 артикул от продуктова група, да гарантираме, че ще има на наистина поносима цена кашкавал, мляко, кисело мляко и т.н. Че ще има по един артикул, който е на поносима цена за хората. Ще може да гарантира, че всеки ще може да си ги позволи.

Водещ: И става въпрос за истинско мляко, истински кашкавал и това не е заместващ продукт?

Никола Стоянов: Категорично и в закона е описано – изключват се заместващи и имитиращи продукти.

Водещ: Кога най-рано очаквате тази мярка хората да я усетят по джоба си?

Никола Стоянов: В момента, в който бъде приет закона, те веднага ще я усетят. Но това е все пак един законопроект, чакаме парламента, ще зависи от депутатите в крайна сметка да го приемат. Идеята е след влизането в сила той да работи 6 месеца, тъй като осъзнаваме, че това е непазарен механизъм – да е с кратък срок на действие докато се нормализират цените.

Водещ: Днес от Сдружението за модерна търговия се обявиха категорично против всякаква намеса в свободната търговия, която е предпоставка за изкривяване на пазара. Къде е границата в намесата на държавата?

Никола Стоянов: Най-вероятно изказването им е по-скоро принципно. Принципно и аз съм декларирал, че съм против такива непазарни механизми. Истината е, че до такива мерки може да се пристъпи само в крайна ситуация. Наблюдавайки, че суровините поевтиняват, три седмици поевтиняват цените на едро, особено последната доста драстично, а цените на дребно не поевтиняват, смятаме, че ситуацията наистина е крайна и ако успяхме до момента да постигнем да спрем поскъпването, което мога да кажа, че постигнахме, сега искаме крайно намаление на цените.

Водещ: А тази държавна платформа за тяхното сравнение указва ли някакъв ефект върху цените, наблюдавате ли някаква подобна тенденция?

Никола Стоянов: Все още не мога да кажа, че за две седмици откакто е пусната, е указала ефект, но със сигурност има много сериозен ефект по отношение на информираността от една страна на потребителите, дава много добри възможности за анализ и на контролните органи. И въобще на институциите. И един инструмент, който е много полезен, събира цялата информация, с която институциите разполагат на едно място, добавя към нея информация от търговците на дребно, така че мисля, че е много полезен инструмент.

Водещ: А какво показва тази събрана информация?

Никола Стоянов: Може да покаже как се движат суровините, как се движат цените на едро, на дребно, как са цените в другите държави. Всеки може да си направи съпоставка, ако погледне – за някои имаме… В течение на времето като се наберат данни, още повече ще могат да се правят анализи. Ако видите, че октомври разликата между цени на едро и дребно е била примерно 15%, а сега от една страна поскъпват цените, а от друга страна и разликите, т.е. надценките се качват драстично, е ясно, че има изкривяване в тази част на веригата на доставки до крайния клиент.

Водещ: Вашата прогноза каква е? Кога ще се успокои пазарът и цените ще се нормализират?

Никола Стоянов: Моята прогноза от една страна очаквам да започне поевтиняване на цените още и преди влизане на този закон, защото както ви казах вече три седмици цените на едро падат и особено последната – доста драстично. От друга страна получихме и данните за февруари, където генерално цените на производител, не само за хранителните стоки, падат страшно драстично. Инфлацията за февруари за цени на производител е само 8,9%, като там пикът е бил 56% през септември. Т.е. очаквам наистина и от март месец – вече 4 месеца имаме спад на инфлацията, но хората не го усещат – да започне по-драстичен спад на инфлацията, още от март месец чакам данните.

Водещ: Г-н Стоянов, включително и днес в централната ни емисия отразихме протест на земеделци в Северна България. Те протестират срещу внос от Украйна. Има ли държавата план как да реагира в този случай?

Никола Стоянов: Имаме план, и го и обсъдихме даже, аз бях на среща при президента. Опитваме се дефекта да го превърнем в ефект, ако мога така да кажа – натоварени са и дипломатическите ни служби, и търговските ни аташета в чужбина, именно в държави, които по принцип са консуматори и за пшеница, и за слънчогледово семе, където са най-сериозните проблеми, да търсим реализация на продукцията, която все още е по складовете и всъщност не позволява новата реколта – няма да има къде да се складира и вече имаме интересни предложения от чужбина, така че по-скоро ще търсим нови пазари за реализация.

Водещ: Служебното правителство ще внесе бюджет за 2023 г., какъв ще бъде той?

Никола Стоянов: Бюджетът ще бъде с 3% дефицит категорично, ще предлага различни мерки, особено в приходната част, които да позволят дефицитът да е 3%. Най-важното, което се разбрахме на министерски съвет е, че фокусът първо ще бъде върху сивия сектор – максимално притискане, вицепремиерът Демерджиев се ангажира, че ще помогне, така че максимално изсветляване на бизнеса. На второ място – максимално спестяване и от държавната администрация и на трето място евентуално ако се наложи и бизнесът да помогне.

Споделете