Loading...

Никола Стоянов: Предложихме отстъпки за гориво над 25 ст.

Никола Стоянов: Предложихме отстъпки за гориво над 25 ст.

Водеща: „Здравей, България“, министърът на икономиката Никола Стоянов вече е в нашето студио. Добро утро.

Водещ: Добро утро.

Никола Стоянов: Добро утро.

Водеща: Има няколко теми, доходите, инфлацията, инвестициите, това, което предлагате като решение по отношение на цените на горивата. Ако искате точно от там да започнем.

Водещ: Как ще промените цените в посока надолу?

Никола Стоянов: За да сме абсолютно ясни цените няма да отидат надолу, а ще има механизъм за компенсиране на цените по същия начин, както има механизъм за компенсиране на високите цени на електроенергията. Цялата схема ще стъпи отново на европейския регламент за изземване на свръхпечалбите, по абсолютно подобен начин както това се случва в енергийния сектор. Идеята е да бъдат иззети свръхпечалби от компании от сектор горива, с тези свръхпечалби те да отиват в специален фонд, от който да се изплаща фактически компенсации.

Водеща: Отстъпки все едно.

Никола Стоянов: Да, отстъпка, но важното е, че тук, хората да ме разберат, за тези 25 стотинки отстъпка, които в момента могат да ползват, този път ще бъде и за фирмите.

Водещ: Ще задържи ли този порядък на отстъпката?

Никола Стоянов: Ще се увеличи.

Водещ: Колко стотинки?

Никола Стоянов: Не мога да го кажа, тъй като ще зависи от това колко пари ще се съберат във фонда и колко пари ще се събират всеки месец, за да могат да бъдат харчени.

Водещ: Вярно ли, че не може да събирате в този фонд от компании огромни, които са регистрирани в чужбина?

Никола Стоянов: Ние ще приемем сега правила, така че да можем, това е внесено вече в народното събрание.

Водеща: Как ще стане това, как може да обложите фирма, която е в Швейцария…?

Никола Стоянов: В Швейцария не може да облагаме със сигурност, това е ясно. Ние ще създадем механизъм, да може да обложим българските компании по този начин, по който ви казах. Вече разбира се спрямо печалбата на компанията тя ще бъде обложена, с тях специално вървят и преговори…

Водеща: Те до скоро нямаха, господин Стоянов, „Лукойл“ например?

Никола Стоянов: До скоро нямат, но вече го имат, вие сама го казвате това.

Водеща: Каква печалба имат сега и какво бихме могли там…?

Никола Стоянов: Ще видим как тя ще се развие до края на годината, не е въпроса каква имат сега, а каква ще имат ноември, декември, януари, февруари и аз съм оптимист в тази посока.

Водеща: Слушах Делян Добрев снощи, той каза „Лукойл“ имат 100 милиона, 33 процента ли трябва да отиват към този фонд, няма да е кой знае какво…

Никола Стоянов: Това са предварителните прогнози, но народното събрание ще реши колко процента. Само да разберете, 25-те стотинки, за да бъдат давани като компенсация, бяха отделени 150 милиона. С тях вече виждате 4-5 месеца върви мярката. Тоест, дори примера, който давате 33 милиона, съвсем не са малко и те не са единствената компания в сектора.

Водещ: Нека да уточним пак за нашите зрители. Ако влезе в сила предложението така, както сте го замислили, виждам че уточнявате подробностите, според вас не 25 а повече стотинки, тоест ще имаме ново поевтиняване на дизела и а бензина?

Никола Стоянов: Не поевтиняване, а по-високи компенсации, за да сме точни.

Водеща: На нас ще ни е по-евтино накрая.

Водещ: Ние отиваме да плащаме на касата. След като това ще важи за абсолютно всички автомобили, талончето ще трябва ли да се представя? Технически е въпросът, но е важен?

Никола Стоянов: Това не мога да кажа какъв ще е механизмът, не е в моя ресор, и не съм запознат.

Водещ: Въпросът ми е дали самата цена обявена, надписът на бензиностанцията ще е цената, за която говорите, или отстъпката се вади от това, което ще виждаме написано?

Никола Стоянов: По-скоро предполагам, че цените ще останат такива каквито са в момента и отстъпката с талон или нещо….

Водещ: А кой ще може да я ползва?

Никола Стоянов: Всеки ще може да ползва, който поиска.

Водеща: А еднаква ли е бъде за всички, и за фирмите и за гражданите?

Никола Стоянов: Такива детайли… Ние сме предложили рамката, народните представители те ще решат детайлите. Ние нямаме право конкретни неща…

Водещ: От кога може да влезе в сила евентуално…при най-оптимистичен сценарий?

Никола Стоянов: Във вторник беше внесено в народното събрание, аз така чух анонса, че ще има и други предложения в тази насока. Предполагам, че в комисия ще се разгледат максимално бързо и се надявам още в средата на месеца бързо да се приемат тези промени.

Водеща: А коя свръхпечалба, за какъв период ще гледате назад във времето?

Никола Стоянов: Назад във времето, по Закона за корпоративно подоходно облагане компаниите плащат годишен данък, догодина след като дадат годишните си данъчни декларации, но през годината плащат авансови вноски. Ние с тази промяна отваряме възможност който иска и за четвърто тримесечие да внася авансови вноски. Досега само за първите три тримесечия се внасяше.

Водеща: Въпросът е колко назад ще се върнете, да не се върнете наистина до време, когато те наистина декларираха почти нулеви печалби.

Никола Стоянов: Не, няма да има връщане назад, говорим за напред нещата.

Водещ: Един основен въпрос, който засяга не само цената на колонката за потребителите. Наистина ли е вярно или е преувеличено очакването, че инфлацията ще спре в момента, в който спре ръста на цените на горивата? Може ли през тези действия да назалите инфлацията или поне да я задържите, вече да спре пика?

Никола Стоянов: Това е антиинфлационна мярка, много сериозна, но не че една мярка ще спре инфлацията. Още когато стартира служебното правителство работим в тази посока, тъй като е много важно да се укроти инфлацията. Първото и тя беше продиктувана от високите цени на енергоносителите. Първо се фокусирахме върху газта, виждате там вече резултатите идват. Аз затова съм уверен и в прогнозите ми, че септември ще е последният месец, в който инфлацията расте, от октомври очаквам тя вече да спре да расте. Второто, върху което сега се концентрираме. Тъй като след като енергоносителите бяха укротени, така да го кажем, сега и поради сезонността виждаме, че и хранителните продукти почват да са основен фактор за покачване на инфлацията, и другите цени на други стоки. Там едно нещо има, което отговаря в ценообразуването за абсолютно всички стоки, това е логистиката, където горивата вече имат основна роля. Именно заради това през тази мярка и затова ни е много важна, ако успеем да намалим още цените на горивата, смятаме, че ще спрем по този начин или ще намалим драстично и поскъпването на всичи останали стоки в България.

Водещ: Колко, как да си го представим?

Никола Стоянов: Представете си го, всяка фирма си прави ценообразуване. Ако в момента, образно казано, в килограм сирене има 1 лев за логистиката му до търговската верига, ако този лев намалее на 75 стотинки или на 50 стотинки, сами разбирате, компаниите няма да са под такъв натиск да вдигат цените.

Водеща: Казахте много ни е важна тази мярка. Тя ли е най-правилния път обаче, защото като че ли нормалната човешка логика – цените са ниски там, където има конкуренция. А за „Лукойл“ ние от години говорим като за фирма, която властите назад във времето са обичали, били са внимателни към нея, не плащаха данък печалба, представители на държавата не представяше доклади, за данъчните складове много пъти сме говорили. Не е ли това най-болното място, откъдето трябва да се започне или тази мярка сега със свръхпечалбите е по-скоро пожарна и временна, колкото да закърпим нещата, без да се отказвате обаче да осигурявате реална конкурентна среда на пазара на горива?

Никола Стоянов: Аз като министър на икономиката и като експерт съм твърд привърженик на конкуренцията и на пазара и смятам, че те лекуват всички проблеми. Трябва обаче да отчитаме, че да кажем строеж на нова рафинерия, първо че е огромна инвестиция, второ че изисква много време. Реалностите са такива, че България в момента има една рафинерия и това е „Нефтохим Бургас“.

Водещ: Това със складовете не е ли по-лесно да представя истинска конкуренция като реакция?

Никола Стоянов: През годините помня, че се правиха доста опити, включително имаше и държавната петролна компания, която б4еше създаде4неа ,която е към Министерство на икономиката именно с цел да се разширят складовете…

Водеща: Нещо промени ли се, аз днеска ако иска да изляза на този пазар мога ли да разчита на данъчните складове, на информация, за да бъда реална конкуренция на единствената…?

Никола Стоянов: Много сериозна промяна няма и ще ви кажа, тъй като там са необходими огромни инвестиции, за да се инвестира в нови складове. Истината е, че от бизнеса не е имало достатъчно интерес, за да направят тези инвестиции.

Водещ: Може би не са чувствали и подкрепа.

Никола Стоянов: Не мога да кажа, възможно е.

Водеща: Казали сте вчера, струва ми се пред депутати от икономическата комисия, ако „Лукойл“ не изнася, цените на вътрешния пазар ще се вдигнат с 5-6 лева…

Никола Стоянов: До 5-6 лева…

Водеща: Или другият вариант е рафинерията да затвори. Първо, докъде стигнахте в този спор, защото чувам и различната позиция на Европейската комисия, че ние няма как да изнасяме, защото имаме дерогация да внасяме по-евтиния петрол руски, обаче не може да изнасяме нефтопродукти? И второ, при положение, че имаме този по-евтин петрол как така 6 лева за литър бензин?

Никола Стоянов: Спор няма, първо може би има неяснота в общественото мнение. Дерогацията е абсолютно ясна, ние имаме право да внасяме руски петрол и когато той се преработва на територията на България, а именно в нашата рафинерия, продуктите, които се получават от него имат право да бъдат изнасяни в ЕС, масла… Няма абсолютно никакъв проблем, дерогацията е абсолютно ясно в това отношение.

Водещ: А какво не можем да изнасяме…?

Никола Стоянов: Не може руски петрол да го внесем и да продължим да го изнасяме към друга рафинерия, това не можем.

Водещ: Да го купим евтино и да препродадем?

Никола Стоянов: Но продукти, които са преработени тук категорично имаме право да изнасяме, именно това е дерогацията.

Водеща: Тогава защо ни напомнят от Европейската комисия, гледа тука, цитирам неин говорител, как сме получили тази дерогация заради географското си положение, че целта на изключението е, че България да може да се снабдява, а не да продава….

Водещ: Да препродава има предвид.

Никола Стоянов: Целта е България и околните държави, които също имат нужда, да могат да се снабдяват с бензин, дизел, масла и т.н. А целта не е да влиза оттук руски петрол и той да заминава към всички останали държави от ЕС.

Водеща: Това край на темата ли е или продължава още някаква комуникация с ЕС?

Никола Стоянов: Няма тема, то е решено, няма тема.

Водещ: Искам да мина по темата за цените. Много хора са с впечатлението, че просто има спекула и че е всичко, което виждат на щанда като цени е резултат на високата инфлация. Видяхме и един пример с кравето сирене. Само за година цената е скочила с почти 50 процента, киселото мляко 37 процента. Целия този скок, особено на някои видове храни, много по-висок от средния процент инфлация 18.7, няма ли спекула наистина? Просто надценка и презастраховане от страна на производителя, че ще му е скъп тока? Нали има компенсации за този ток? Не разбирам защо толкова много растат цените у вас?

Никола Стоянов: Веднага ще ви обясня. Разбира се, хората когато поскъпват цените очакват, че има спекула и Комисията за защита на потребителите правят постоянни проверки. Истината е, че резултатите ни за момента от 800 проверки има под 10 акта, някъде, където са забравили да сложат цени. Специално за млечните продукти ситуацията е абсолютно обективна. Има огромен недостиг на прясно мляко в целия район на Европа, Централна и Източна Европа…

Водещ: Не е надписано за ток нещо, което е платено?

Никола Стоянов: Няма нищо общо с тока. Реално цената на прясното мляко се е покачила четири пъти за една година.

Водеща: Заради дефицит?

Никола Стоянов: Буквално за дефицит. Имайте пре4двид, че тази криза се оказа влияние не само зарази поскъпване, но буквално вериги на доставки се късат и почва да има дефицити в някои сектори. Един от тях е млечния сектор и именно заради това миналата седмица като бях в Саудитска Арабия обсъждахме голяма инвестиция съвместна с държавната компания „Ел Би Булгарикум“, която е частна към Министерство на икономиката в голяма кравеферма, интерес има сериозен, така че силно се надявам, каня техни представители да дойдат да се запознаят с „Ел Би“ тук, но вървим в тази посока, защото има огромен дефицит.

Водеща: Още за цените. Сега ще има по-високи компенсации заради цените на тока. Може би, ако се приеме вашето предложение и отстъпки в цените на горивата. Да очакваме ли да се стабилизират цените или дори защо не и да паднат малко надолу? Ето при млечните продукти 47-50 процента е, огромен ръст?

Никола Стоянов: Нещата, които ще се случат, както казвате и с тока и с горивата, ако човек гледа чисто математически сигурно цените трябва да паднат. Истината е, че опита ни в България сочи, че цени не сме видели да падат значително. Като се повишат до някои нива винаги са оставяли там. Твърдата ни прогноза е, че те ще се успокоят на тези равнища.

Водещ: Кажете ни, в каква степен трябва да има граница на този подход със свръхпечалбите, да се взима от едни, които са спечелили много, за да се даде на други, които много са изгубили? Вече се чува дискусия, мисля че е е само в България. Да, и банки имат свръхпечалби. Ние се опитваме да привличаме инвеститори тук, ето чета, че в 10 от 10 коли в Европа ще има български части, в един момент те може да направят свръхпечалби. Няма ли да прогоним с този подход потенциални инвеститори тук, печелите много – плащайте… Да не ги спънем?

Никола Стоянов: Искам да кажа, че това е европейски подход, а не български и ние се облягаме при всяка от тези мерки на европейския регламент. Но в самата дефиниция за свръхпечалби са предвидени изисквания, които просто не може една компания, която е много успешна и печели много, да бъде обложена. Не, там се има предвид, че предвид на конюнктура, моментна конюнктура, не защото тези компании имат някакъв нов иновативен продукт, не защото са направили нови инвестиции или нещо, абсолютно всичко е същото, при абсолютно същите условия, просто изведнъж параметрите за тях се променят в десетки пъти. Виждате в електроенергетиката какво става.

Водеща: Въпросът е и доколко е ролята на държавата и дали от един момент нататък тези функции на държавата да компенсира губещи, да иззема свръхпечалби на печеливши, няма да стане опасна и докъде е естествения подбор в бизнес средата?

Никола Стоянов: Абсолютно сте права, това са мерки, които не са пазарни, но времената са такива. Мерките ще са ограничени по време, сигурен съм…

Водеща: Че какво, че допускат изключения?

Никола Стоянов: Трябва държавите да се намесят, защото просто има жестоки изкривявания на пазара, както е с тока. Вие знаете, България е огромен производител, трети в Европа износител на електричество, но тъй като сме вързани към общия европейки пазар цените и тук са много високи, няма реални причини за това, но…?

Водещ: Въпрос свързан със ситуация, която преди малко видяхме, че предизвиква и протест пред парламента – износа на оръжия, индустрия, за която отговаряте. Нещо по някакъв начин ще се промени ли, ако се официализира износа, знаем, че се изнася през трети страни? Нещо различно ще се случи ли след решение на депутатите?

Никола Стоянов: За да съм точен, коментарите в парламента не са относно износа на оръжие, а относно помощта за Украйна, която ще е и военна, както разбирам до момента, което чета. Там става дума за това Министерство на отбраната да направи анализ, да види с какво може да се разделим ние от нашите способности временно разбира се, и с това да помогнем на Украйна. Не е толкова насочен дебата към индустрията. Самата индустрия, част от която са държавните предприятия в Министерство на икономиката работи на пълен капацитет….

Водещ: При вас промяна няма да има от това решение, то може да има към ресурс на Министерство на отбраната?

Никола Стоянов: По-скоро е насочено към Министерство на отбраната.

Водеща: Просто казано трябва да отворим складовете, а не заводите да произвеждат много оръжие?

Никола Стоянов: Заводите и в момента произвеждат, те няма как да произведат повече.

Водещ: Последни данни?

Никола Стоянов: Нямам някакви данни, но видях, че имаше питане и в народното събрание, така че скоро ще излезе статистика, променя се постоянно. Ние сега правим през 20 дена комисии, така че да не възпрепятстваме бизнеса, всичко върви гладко.

Водеща: Лавината продължава да върви нагоре, изнасяме?

Никола Стоянов: Нагоре не бих казал, по-скоро вече сме отдавна на максимума, на който можем да изнасяме в момента. Търсенето по цял свят е много сериозно.

Водещ: Един въпрос, който икономисти са поставяли нееднократно, близко ли е времето, когато България ще бъде такъв производител, че да имаме добавена стойност, да не правим стрелкички, пластинки, краченца, болтчета, а за нас да произвеждат другите и тук да сглобяваме целия продукт. Взимам повод от тази статистика от радостта на пръв поглед, че в 10 от 10 коли, тоест във всяка кола в Европа ще има българска част. Илюзия ли е, или да се надяваме на обратното, за което говорех, на нас да ни правят стрелкички и пластинки?

Никола Стоянов: Не бих казал, че е илюзия, но има да извървим път до там. В момента по-скоро целта ни се тук да се произвеждат части, производства с по-висока добавена стойност, тъй като и там има разлики какво точно ще произвеждаш. Истината е, че за да дойде в България автомобилен производител, каквото имаше такива намерения преди няколко години, се изискват и условия от гледна точка на работна ръка налична. Тъй като когато идва завод за сглобяване на коли, след него идват още сто завода за части. Не става дума само за пет или десет човека…

Водещ: Хора ли няма вече за такъв тип производства, изгонихме си ги да работят в чужбина?

Никола Стоянов: Не че ги изгонихме, просто дойдоха много инвеститори, хората са натоварени. Истината е, както сам казвате, че България загуби около два милиона човека последните 30 години, млади хора, които са в чужбина. На нас целта ни е да създадем възможност една част от тях да започнат да се връщат именно и през идеята ни в по-малки населени места да се инвестира, в по-малки индустриални зони, където се опитваме да привличаме за момента по-малки инвеститори 50-100 работни места, такса че постепенно този работен процес да задейства. Той ще е дълъг, надявам се да има политическа подкрепа, защото това ще е процес, в който десет години трябва да се върви в тази посока, за наистина сериозни резултати. Не смятам, че през една огромна инвестиция може да си решим проблема, тъй като хората няма изведнъж всичките да се засилят да се връщат. Те трябва да видят тенденцията и малко по малко да обърнем посоката и повече хора да се връщат, отколкото да заминават.

Водеща: Има ли промяна в средата за чужди инвестиции, понеже споменахте и саудитски интерес към България? Има ли промяна средата или продължаваме тези хора да ги посрещаме, да, с евтина работна ръка извън всякакво съмнение, но все пак с бюрокрация, с корупция, с гнили ябълки и всичко, което си знаем…?

Никола Стоянов: Вече не ги посрещаме с евтина работна ръка, това категорично мога да го кажа…

Водеща: Най-евтината в ЕС.

Никола Стоянов: Това не е наш плюс. Ние ги посрещаме с таланти, заради което идват и световни компании тук в България, заради българските IT таланти, заради българските инженерни таланти. Посрещаме ги, обаче вече и с фокус, това е разликата, средата все още е същата. Сега се опитваме да дадем фокус в търсенето на инвестиции и на нашите търговски аташета да им дадем фокус какво търсят, но и в отношението ни към компаниите и с промени в Закона за насърчаване на инвестициите. А фокусът е по-добре платени работни места. Вече се гоним бройката.

Водещ: Коя голяма компания ще дойде тук, примерно?

Никола Стоянов: Аз двадесет години съм в този сектор и не обичам да се хваля предварително, така че ще спестя имена. Наистина световни лидери, няма да коментирам името. Но световен спортен гигант наистина са тук, София в техните проучвания е спечелила пред 20 други града в Европа, категорично на първо място.

Водеща: А идват ли?

Никола Стоянов: Водят се преговори с голям спортен гигант, да.

Водещ: Производствени мощности тук, така ли?

Никола Стоянов: Не, не.

Водещ: А какво?

Никола Стоянов: Технологичен хъб, който ще обслужва бизнеса и в цял свят. Не става дума въобще за производство, за дрехи, за маратонки. Не, те тук… Тук ще се управлява целия бизнес на компанията в цял свят, IT частта, в последствие искат и другите, които са… Тук е се пренесе мозъкът на компанията. Казвам високо платени работни места…

Водеща: Кога очаквате да се финализира, това да стане ясно със сигурност?

Никола Стоянов: До 6 месеца.

Водеща: До половин година.

Водещ: Знам, че е повече за финансовия министър това, което ще ви питам, но вашият коментар. С това удължаване на бюджета виждаме два прочита. Едните казва – прекрасно, няма да има наддаване и популистки харчове. Други казват – страшна мизерия, тези 710 лева… Ето, говорим си за работни места. Не се решава проблема така. От гледна точка на икономическия министър, тези 710 лева не са ли абсурдни?

Никола Стоянов: И двете страни са прави, има нужда от такъв експертен дебат. Точно така. От една страна с удължаване на бюджета се избягва възможността, която разбрах от хората, които са били и преди в изпълнителната власт, при предишни народни събрания, които са били в предизборна ситуация, се е видяло наддаване между партиите, което трябва да бъде избегнато категорично, тъй като бюджетът не може да си позволим да го счупим. Прави са и другите, които казват заплатите са прекалено ниски. Аз вчера бях за пръв път на изслушване в икономическа комисия в народното събрание и съм много обнадежден от това, което видях в комисия. Бяха представители на всички партии, много експертно, много конструктивен диалог, за което им благодаря. Така че, смятам, противно може би на обществеността, когато гледат по телевизията народното събрание, има много депутати, които са много дори експерти и наистина мислят как да се случат нещата. Така че, съм обнадежден определено.

Водеща: Може ли да има обрат, в крайна сметка да внесете бюджет? Виждам, че в парламента с декларация де опитват да ви задължат. Да внесете бюджет с други параметри, включително и по отношение на доходите?

Никола Стоянов: Обрат може да има, ако се види, че се върви към редовно правителство.

Водеща: Тогава какво, да внесете проект?

Никола Стоянов: Тогава вече ако има редовно правителство, те ще могат… Служебното правителство е подготвило различни варианти на бюджет, има и подготовка и рамка готова, на която веднага да може редовното правителство да влезне и да направи, да внесе промените спрямо неговите политики. Така че, всичко е подготвено. Силно се надявам и аз след вчерашното ми посещение там съм оптимист.

Водеща: Дано се оправдае вашият оптимизъм.

Водещ: Благодаря ви, много за този разговор. Служебният министър на икономиката ни беше на гости.

Никола Стоянов: Благодаря.

Споделете