Loading...

Никола Стоянов: Разработваме нов модел за развитие и управление на индустриалните зони

Никола Стоянов: Разработваме нов модел за развитие и управление на индустриалните зони

Водещ: Помощи, компенсации и по какъв начин служебното правителство ще трасира пътя на редовен кабинет, за да се справи с икономическите кризи. Разговор с министъра на икономиката и индустрията Никола Стоянов предстои сега. Добро утро.

Никола Стоянов: Добро утро.

Водещ: Инфлацията, господин Стоянов продължава да се покачва, как ще спрете това поскъпване на основни стоки и услуги?

Никола Стоянов: Моята прогноза е, че макар и да продължава и през септември месец да се покачва, това ще е пикът вече, имах възможност да го кажа преди около месец. Не очаквам повече сериозно покачване, разбира се в ситуация, в която войната може да се развие по различни начини. Имайки едно на ум прогнозата ми вече е, че пикът на инфлацията е достигната.

Водещ: Още преди края на тази година ще тръгне инфлацията надолу.

Никола Стоянов: Със сигурност очаквам още следващия месец инфлацията да тръгне надолу.

Водещ: Кажете ми обаче защо при положение, че цените на горивата поевтиняха, цените на природния газ също поевтиняха, не се променя, не тръгва обратната тенденция и цените на стоките и услугите остават същите?

Никола Стоянов: Именно, точно както казахте цените поевтиняха, но не през септември. Газта през септември, ако си спомняте, все още цената беше висока. Да, междувременно поевтиня и ние сме в очаквания това веднага да се отрази, но данните тръгват малко по-назад.

Водещ: Ще има ли компенсации за бизнеса, до кога ще продължат те? Ясно е, че до края на годината, какво се случва обаче след декември месец 2022 година?

Никола Стоянов: Позицията на служебното правителство и на мен като министър на икономиката е, че много важно е бизнесът да има предвидимост. Разбира се това е в ръцете сега на народните представители, но моето лично предложение е тези компенсации да останат до края на 2023 година, защото бизнесът трябва да има предвидимост и да знае как да планира цялата следваща годна, а не да чака по няколко месеца – сега имаме, ама после какво ще стане?

Водещ: В същия размер ли трябва да бъдат тези компенсации, според вас?

Никола Стоянов: Мисля, че за момента този размер се доказа като добър. По-скоро в тази посока ми се иска да не се раздава поравно на всички на калпак, да има формула, която да отчита кой колко е засегнат.

Водещ: Какъв критерий според вас трябва да бъде въведен, за да не са пари на калпак?

Никола Стоянов: Сложно е, работим и като част от щаба по енергетика, работи се върху такива формули, обсъждат се постоянно с работодателите. Истината е, че е сложно да се постигне максимална формула, която да е справедлива за всички, но се работи по въпроса.

Водещ: Скоро предполагам ще дойде времето, в което ще теглим чертата и на тази държавна помощ и отстъпката, която се даваше за горивата, най-масовите горива, за потребителите говорим, 25 стотинки за литрите бензин и дизел съответно. Докога ще има такава отстъпка, защото беше ясно, че тези 150 милиона лева ще свършат, ще стане ли това преждевременно?

Никола Стоянов: Аз, като министър на икономиката като цяло съм против такива стъпки, още повече, че те бяха не за фирмите а за останалите потребители. Цените междувременно поевтиняха, така че се надявам да вървят още надолу и тази отстъпка да се размисли като цяло.

Водещ: Заради поевтиняването на цените отстъпката според вас трябва да приключи?

Никола Стоянов: Да.

Водещ: Какъв ефект даде тя обаче, стимулира ли по някакъв начин потреблението на горива в момент, в който хората просто не издържаха на тези високи цени? Предполагам това съвсем естествено е довело до отлив на клиенти по бензиностанции?

Никола Стоянов: Именно, отстъпката свърши своята работа във време, когато цените бяха много по-високи отколкото са в момента, спада на пазара със сигурност е по-малък благодарение и на тази отстъпка.

Водещ: Говореше се за спекула на цените, и с цените на горивата, и с рязкото покачване на цените на олиото. В качеството си на министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова беше разпоредила строг контрол за спекулата. Продължава ли, господин Стоянов, този контрол и сега?

Никола Стоянов: За спекулата специално Комисията за защита на потребителите е направила по времето на бившия министър 758 проверки, от които има 14 акта и те са не за спекула, а по-скоро на места, където са забравили да сложат цени буквално. Спекула в такива времена е разумно да се очаква и наистина контролните органи ще продължат да правят проверки, но резултатите, както сами разбирате, не показва да има сериозни злоупотреби.

Водещ: Вие обаче с усмивка приехте този въпрос, който ви зададох. Смятате, че начина, по който е подходила държавата не е бил сериозен или не е бил правилния начин?

Никола Стоянов: От това, което аз съм видял като министър Комисията за защита на потребителите по-скоро е била използвана за политически пиар отколкото за реална работа. Затова се усмихнах, защото по същия начин са и проверките за райския газ, които бяха широко оповестявани и медийно. Реално резултатите са минимални.

Водещ: Кажете ни тогава обаче защо дадени стоки, които се произвеждат тук на родна територия, не сме зависими от внос, продължават да държат толкова високи цени и оправданието не може да е войната. Ако говорим се пак за жито, за зърно, така или иначе идва в немалка степен и променя целия пазар в Европа, когато говорим за войната в Украйна е едно. Когато говорим обаче примерно за олиото България си е изцяло производител, който може да задоволи нуждите. Защо цените остават такива?

Никола Стоянов: Причината е, че България е много отворена икономика и истината е, че ние страшно много зависими от международните цени, дори и за неща, които произвеждаме тук. Тъй като има си международни цени и нормално местни търговци и производители като видят, че там се покачва цената вдигат и тук.

Водещ: Кажете ни, кои проверки според вас, на КЗП са използвани като политически пиар, какво ви дава повод за съмнение за това?

Никола Стоянов: Единствено резултатите. Аз винаги коментарите, които правя са на база на документите. Резултатите, които ви казах и резултатите от проверките, така наречени за райския газ, въпреки че Комисия за защита на потребителите няма реално право да проверява, РИОСВ имат тези права за химически вещества да проверява. И там от 400 проверки, мисля че има няколко акта буквално на пръстите на едната ръка се броят.

Водещ: Вие с каква интензивност извършвате контролни проверки, докато вие сте на министерския пост?

Никола Стоянов: В момента, откакто новото ръководство стъпи в сила съгласувал съм с тях програма по темите, които са в Комисията за защита на потребителите, на максимални обороти се извършват в момента проверки и мобилни оператори, и сега във връзка с туристическия сезон зимния, който пристига. Има теми в интерес на истината, които са утвърдени във времето и по които комисията работи сериозно.

Водещ: Вашето становище, обсъжда се много темата с таван на цените на определени стоки и услуги, къде може, къде трябва и къде ще е добре за българските потребители в известен период от време да има таван на дадените цени?

Никола Стоянов: Като цяло аз не съм привърженик на тези изкуствени мерки, като вкарване таван на цените. Да, може да се използва краткосрочно наистина, ако няма друго решение. Аз съм привърженик по-скоро на пазарните решения, това не е пазарен механизъм с тавана.

Водещ: Стъпка напред после два назад от страна на Министерство на енергетиката по отношение двете цени на тока. Това в интерес на потребителите ли е?

Никола Стоянов: Аз поздравявам колегата от една страна, че все пак повдигна този дебат, тъй като този дебат предстои пред нашето общество и сега в народното събрание. Трябва да се работи в посока, все пак да се стимулират потребителите да спестяват от една страна, сами виждате и на европейско ниво постоянно се провеждат мерки това да се стимулира, да се инвестира във възобновяеми енергийни източници, както сега вече помощите за бизнеса ще бъдат обвързани с такива мерки. Хубаво е и за битовите потребители да се мисли в тази посока. Така че, по поздравявам, че повдигна този дебат и го поздравявам и за това, че в момента може да си позволим да не въвеждаме две тарифи поради добрите резултати с газта.

Водещ: Да, това идва действително в добър момент, само че той казва – оттегляме темата, за да не се дъвче политически. Въпросът е чисто икономически каква е логиката и дали не е в интерес на потребителя онези, които потребяват малко да плащат по-малко, а онези, които топлят басейни или копаят биткойни, както се изрази пред предходния финансов министър, да плащат повече?

Никола Стоянов: В трудни времена, и пред фиска на България и пред икономиката разбира се, че е хубаво да се дават средства, помощи, на тези, които имат нужда. Имах възможност да кажа и преди това да се дава на всички, на калпак, и на хора, които включително нямат нужда, които нямат проблеми със сметките си за ток, не е нормално и това всички го разбират. Факт е, че и в момента политическата обстановка е такава, че с някои теми трябва да се внимава. Аз лично подкрепям това да има разговор по темата.

Водещ: Вие лично знаете ли защо толкова време в България не може да се дефинира едно понятие като „енергийна бедност“, което самият факт, че не се прави това нещо води до закъснение и неточно измерване на параметрите и съответно неточно насочена помощ към уязвимите групи?

Никола Стоянов: Нямам сериозни наблюдения по темата, за да кажа къде е проблема и защо не може толкова време да се приеме, но абсолютно подкрепям думите ви – трябва да бъде прието такова понятие „енергийно бедни“, определение за „енергийно бедни“ и да се помага точно на тези, които имат нужда. Това е, което и аз подкрепям абсолютно, а не на всички.

Водещ: Немалък фактор за да се развие българската икономика са преките чуждестранни инвестиции. Според данни на БНБ за периода януари-август 2022 година преките чуждестранни инвестиции са с 30 милиона евро по-малко спрямо същия период на предходната година. Какво се случва в последните два месеца, министър Стоянов?

Никола Стоянов: Първо, това много хора преди мен са го казвали на моя пост, тези предварителни данни нямат общо с окончателните данни. Трябва да се изчака една година, края на 2023 година, по това време догодина може да си говорим за инвестициите 2022 година, това е истината, за да имаме истинските числа. По-важното е, какво се случва в последните два месеца наистина? От една страна забелязваме повишен интерес към България като инвестиционна дестинация, от друга страна ние трябва да си свършим нашата работа, за да се възползваме от този интерес. В тази посока започнахме една инициатива „Закуска за инвеститори с министър“ с министъра на икономиката по следната причина: С натрупване досега до началото на 2022 година в България 50 милиарда са инвестициите. Това е плод на работата на много компании. Те са тук в България и за мен е много важно да чуя тяхното мнение, къде и стиска обувката тях, къде виждат те проблемите, това от една страна. От втора страна, да давам увереност на тях и на новите компании, които идват в България, че те ще имат пряк канал за комуникация с министъра на икономиката и неща, които ги притесняват, пречат им, и могат да бъдат решени ще бъдат решавани оперативен порядък. Освен тази инициатива другото, което стартираме дебат е нов модел на работа на индустриалните зони, които да привличат инвеститори в България, тъй като ние виждаме, че инвеститорите все още се притесняват от бюрокрацията тук на място.

Водещ: Това ли е нещото, което ги спира и много големи инвеститори ги карат да заобикалят нашата страна?

Никола Стоянов: Точно така. Според мен, това което ние наблюдаваме бягат от инвестиции на зелено, искат да влизат вече в готови сгради. Предполагам, разбира се те от деликатност може би не го казват, но предполагаме, че причината е за бавното издаване на разрешителни, присъединявания и т.н. Тоест, те искат да влязат бързо, да имат готовност, веднага вкарват машините и почват да работят. В тази посока ще работим и ние. Имах възможност миналата седмица и с изпълнителния директор на Националната компания „Индустриални зони“ да говоря, тя даде много добри решения. В бъдеще смятаме където правим индустриални зони ние самите да построим и няколко халета, да ги нарека като оборотни, защото компаниите, когато идват много често казват – искам да вляза под наем, да видя как тръгват нещата и междувременно да си строя вече моя…

Водещ: Държавата ще осигури терен, най-общо казано?

Никола Стоянов: Терен от една страна. В момента готви изисквания към тези терени и ще ги пратим през Националното сдружение на общините до всички общини в България да видим кой има терени, които отговарят на нашите изисквания. Основно изискванията ще бъдат вече да е урегулиран поземлен имот, да е над 300 декара, за да отговаря на Закона за индустриалните паркове, да има комуникациите разбира се.

Водещ: Кажете ми обаче политическата нестабилност в държавата колко инвеститори е отблъснала? Това, че непрекъснато вървим от избори в избори, държавната администрация спира, държавата реално блокира, както преди дни блокира и работата на народното събрание?

Никола Стоянов: Нямаме статистика колко е отблъснала, за нас е важно тези, които стигат до разговор с нас колко от тях ще задържим тук и те наистина ще инвестират. Това по-скоро са целите, които си поставяме. Всеки инвеститор, който съм срещнал, реално да остане в България.

Водещ: Въпросът е обаче, че сигурно и като интензитет, все пак и разговорите са по.малко, най-малкото за това, че в България…

Никола Стоянов: Със сигурност политическата нестабилност е основния фактор, който влияе на техните решения.

Водещ: Питам ви сега един въпрос като човек, който е бил в Управителния съвет на ВМЗ-Сопот преди да станете министър. Поредица от инциденти в едно от оръжейните ни предприятия „Арсенал“. Как е възможно според вас контролиран взрив на бракувана техника да рани работник?

Никола Стоянов: Първо, моите съболезнования на близките на починалия, той е един от най-големите специалисти в България, това е голяма загуба, дори на такъв човек се случва. Аз съм работил в такова предприятие и мога да ви уверя, че регулациите и изискванията са страшно сериозни, постоянно от МВР проверки текат. Така че, базата като цяло, нормативната база е много добра. Случват се инциденти. За съжаление не мога да коментирам точно какво се е случило, нямам още…

Водещ: Трябва да има обаче причинно-следствена връзка, господин Стоянов, защото три седмици преди този инцидент трима служители загинаха също в това предприятие. Вие говорите за добра организация, добра нормативна уредба, но виждаме толкова чести инциденти. Въпросът е какво се случва, защо?

Никола Стоянов: Предполагам, че все пак интензитетът на работа, който в момента е много висок във всички предприятия от военнопромишления комплекс дава своето отражение. Не мога да коментирам наистина, не знам какви…

Водещ: Можете да кажете обаче това как изглежда цифрово изражение. Какви са приходите на България от износ на оръжие?

Никола Стоянов: Нямам тази информация в момента, наистина, не я знам наизуст. Със сигурност тази година ще са много сериозни приходите.

Водещ: България изнася ли оръжие за Украйна, също една гореща дискусионна тема?

Никола Стоянов: Не, в България има решение на Народното събрание, не изнася оръжие, категорично директно онзи ден в комисията имахме първата с краен потребител Украйна,ь но не ставаше дума за оръжие.

Водещ: България изнася ли в трети страни, които пък впоследствие снабдяват Украйна с оръжие?

Никола Стоянов: Това е възможно. България изнася за много държави по света, впоследствие къде отива оръжието ние нямаме информация.

Водещ: Ще ми се сега да обърна внимание и на въпроса, който задаваме от ранната утрин чрез нашата система „Холар“ – „Как ще се справят хората, оценете възможността да се справите със семейния бюджет през зимата?“ Резултатите предполагам ще са повод и за коментар от ваша страна. Нека сега да види какви са резултатите. Виждаме, че 37 процента от хората по-скоро трудно биха се справили с този бюджет; 22 процента съща така смятат, че трудно биха се справили; 13 процента са в неутралната зона и едва 15 процента казват категорично, че ще се справят. Вие как ще отговорите на това – трудна зима ли идва и ще могат ли хората с парите, с които разполагат сега да изкарат тази зима?

Никола Стоянов: Две неща ми правят впечатление, преди десет години ако беше тази статистика 15 процента нямаше да има, които въобще не се притесняват. Тогава процентите бяха доста по-малко, което ме радва, че има все пак…средната класа става все по-дебела като слой статистиката. А иначе тези резултати показват и точно колко трудно ще е и на държавата с нейният бюджет през тази година. Така бих го коментирал.

Водещ:Има ли обаче затваряне на ножицата? Вие казвате средната класа между хората, които работят имат добра покупателна способност и добър стандарт на живот в големите градове София, Пловдив, Варна, Бургас и между по-малките населени места, където хората едва свързват двата края?

Никола Стоянов: Има определено и в тази посока са стартирали, искаме една промяна в Закона за насърчаване на инвестициите, така че да можем да започнем да откриваме индустриални зони за по-малки инвестиции, но в провинцията, в по-малки градчета. Искаме да вдигнем някои региони, ако може по този начин. Да направим отделна писта за инвестиции – 30, 40, 50 работни места на места, които в момента са по-обезлюдени, тъй като ние виждаме през цялото време идва инвеститор, 2000 работни места, отива и то няма хора.

Водещ: Дайте конкретни примери, в кои части на България, около кои градове може да направите такива индустриални зони?

Никола Стоянов: Знаем ги частите, Северозапада е една от тях, два подхода ще имаме. От една страна ресурсно ориентирани инвеститори ще търсим. Там ще насложим картата на природните богатства в България, това те къде се преработват, ж.п. мрежата и карта с това къде безработицата е по-висока, за да оформим. Търсим две места за големи индустриални зони, които ще са ориентирани към компании, които преработват ресурси, които България има. Другото е, по-малки индустриални зони, ориентирани към по-малки инвеститори, семейни компании с 30, 40, 50 работни места, така че да могат да се наслагат нещата постепенно в опит по-добре платени работни места и да върнем българите от чужбина в България.

Водещ: Имате ли план как ще стане това, как ще завърнете хора от държави с добър стандарт на живот в тези малки населени места, пък и дори от големия град в България към по-малките?

Никола Стоянов: Вие самият го казахте, чрез добър стандарт на живот. Ако ние можем да предложим на хората работни места, при които заплащането да е над определено ниво, аз съм сигурен, че много хора биха предпочели да се върнат по родните си места и да работят там, ако трудът им бъде заплатен достойно.

Водещ: Благодаря ви, Никола Стоянов, служебен министър на икономиката и индустрията, гост на „Тази сутрин“.

Споделете