Loading...

Никола Стоянов: Ще има масирани проверки и мерки за намаляване на цените

Никола Стоянов: Ще има масирани проверки и мерки за намаляване на цените

Водещ: А сега ще посрещнем служебния министър по икономиката в студиото, за да ни каже пък с какви мерки държавата ще укроти инфлацията. Знаете, въпреки че се отчита забавяне, хората по никакъв начин не го усещат това в магазините. Говори вече и за допълнителни мерки, които да се предприемат при встъпването им в длъжност. Заповядайте, г-н Стоянов, добре дошли.

Никола Стоянов: Добре заварили.

Водещ: Президентът само преди няколко дни, като връчи мандата за втори път, постави над основните задачи да се справяте с ценовата криза в държавата и инфлацията. Нещо, което вие казахте, че било и основната ви трудност като служебен министър. Какви ще са мерките на държавата?

Никола Стоянов: Вече имахме възможност да пречупим тренда с инфлацията, октомври-ноември месец се появиха първите позитивни сигнали. Декември дори това, че я задържахме около нулата, беше позитивно, преди празниците, но ние сме наясно, че хората не са го усетили по джоба си. Енергийните цени бяха овладени, това допринесе за стопиране и дори леко намаляване на инфлацията, но бързооборотните стоки, храните…

Водещ: Предполагам и вие, не като министър, а като човек, когато влезете в магазина, също ви правят впечатление цените какви са.

Никола Стоянов: Със сигурност. Наистина това ще е основен приоритет сега пред правителството. Още на първото заседание на Министерски съвет дори премиерът постави темата. Има работна група под ръководство на вицепремиера Христо Алексиев, аз самият вече имах на два пъти разговори с хранителните вериги през декември месец. За съжаление в средата на декември наблюдавахме едно леко стопиране на цените, според данните, които само от Агенцията по стоковите борси и тържищата, а сега отново са тръгнали леко нагоре. Така че ще има междуведомствена такава работна група.

Водещ: Кажете ни повече за тези разговори. Да, казахте, че от декември месец се водят разговори с тях, за да се търсят какви са механизмите за намаляване на цените. Всъщност какви са тези механизми?

Никола Стоянов: Мога да ви дам един пример, който те изтъкнаха пред мен. Примерно това, че от 1 януари беше предвидено отново с 50% пушат тол такси. Нещо, което ние отложихме за 1 юли в момента, това беше дадено от веригите като една от причините за очаквано поскъпване през януари. Това е един проблем, който решихме. Разбира се, всеки по веригата, тъй като за мен е ясно, че във времена на несигурност всеки по веригата си е сложил малко повече марж и накрая това довежда до сериозно поскъпване на цените.

Водещ: Тоест не отчитате, че може да има и спекула.

Никола Стоянов: Със сигурност има. Дори това, че всеки се презастрахова в някаква степен, е някакъв вид спекула. Това, което си говорихме, което за тях е много важно, да има предвидимост. Сега на база на решението на депутатите за компенсиране на цените на електроенергията, което и на последния Министерски съвет вече беше гласуван механизмът как да се случи до края, за да има предвидимост доста месеци напред. Така че би трябвало да се успокоят тези рискове пред компаниите. Това едното, но ние считаме, че има доста възможности за намаление по веригата. Изследваме, говорим с производители по цялата верига – търговци, хранителни вериги, все пак те са една част от пазара, не са цялата част.

Водещ: Освен тол таксите, които споменахте като фактор за формиране на цените, какво друго може да се направи като конкретна мярка?

Никола Стоянов: Аз, от гледна точка на моето ведомство, Комисия за защита на потребителите е при нас, ние със сигурност фокус на този сектор, проверки за нелоялни търговски практики, разбира се, да изчистим според възможностите, които дава законът. Искам да подчертая, че хората имат много високи очаквания към Комисията защита на потребителите, но аз като министър винаги съм казвал, че няма да допускам и административен произвол. Тоест трябва да се държат в рамките на това, което им е разрешено. Обсъжда се и във връзка с въвеждането на еврото да се увеличат техните правомощия и да могат именно да изследват и евентуална спекула. Тъй като те към момента могат да проверяват просто за нелоялни търговски практики, но не и за спекула.

Водещ: Имаше една проверка за спекула с цените на олиото, но доколкото разбираме все още няма резултат от нея.

Никола Стоянов: Няма, да.

Водещ: Предполагам сте видели едно от последните проучвания на Евростат. Всъщност се оказва, че в България е много по-скъпо, отколкото в Люксембург. Как се стига до тази ситуация? Олиото и маслото се продават по-скъпо, а пък в същото време сме най-голям износител на слънчогледово олио.

Никола Стоянов: Именно и това ще бъде изследвано, на база на междуведомствената работна група, която има. Но това, което пред мен беше представено, не само от хранителните вериги, но бях събрал и търговци и вносители, тогава цифрите, които те ми показаха за повишението на цените в България, бяха горе-долу средно спрямо останалите европейски държави. Но това в никакъв случай не ни успокоява, тъй като покупателната способност в България е много по-ниска и едно такова увеличение наистина драстично се отразява на хората. Аз лично съм уверен, че на база на по-сериозни проверки и по-сериозни разговори с пазарните играчи, и на успокоението и предвидимостта, която сме им гарантирали с цените и на газта, и на електричеството, и на транспортните услуги, които последните седем месеца намалява с 4-5% всеки месец.

Водещ: Така е, транспортните услуги намаляват, цената на газа с 33%…

Никола Стоянов: Да, сега електричеството ще бъде компенсирано над 200 лева вече, а не над 250. Тоест има доста фактори, които би трябвало да допринесат цените да тръгнат надолу.

Водещ: Възможно ли е да се въведе ограничение на надценката на продуктите, която се слага, защото в момента, както и вие казахте, всеки се презастрахова и слага отгоре?

Никола Стоянов: Всичко е възможно. Не бих искал на този етап да се ангажирам с някои мерки. Аз лично, като министър на икономиката и индустрията, съм против такива сериозни административни бариери. По-скоро предпочитам в диалог да се види къде какво може да се направи, така че не да се ограничават – видяхме и по другите държави, тавани на цени и т.н. не водят до добри резултати и аз лично не съм привърженик на такива мерки.

Водещ: Тоест таван на цените не се обсъжда в момента. Аз си спомням, за Унгария бях гледала какво се случва там.

Никола Стоянов: Да. Както казвам, всичко е на масата, но аз лично не подкрепям такива мерки, тъй като видяхме, че те не водят и до добър резултат. По-скоро наистина е важно да се отчитат какви са проблемите на бизнеса, къде може да им се помогне, разбира се и обаче да видят, че има сериозен контрол по отношение на нелоялни търговски практики.

Водещ: Не им ли помогнахме обаче достатъчно много на бизнеса? Около 7 милиарда лева компенсации вече са вложени, а пък ние потребителите веднъж плащаме компенсациите, веднъж плащаме и високите цени в магазините.

Никола Стоянов: Трудно е. Зависи кой питате. Ако питате бизнеса, никога не е достатъчно, а ако питате гражданите, със сигурност им се е помогнало много. Министерството на икономика и индустрията се опитва като един посредник в този диалог наистина да направи възможното. Сигурен съм наистина, че на база на разговорите, които ще имаме следващите 2-3 седмици, постепенно ще видите и резултати.

Водещ: Тези разговори ще имат конкретни мерки, които ще видим в резултати.

Никола Стоянов: Точно така.

Водещ: Някакъв срок поставяте ли, в който хората могат да очакват, все пак, ако все още няма такива набелязани мерки?

Никола Стоянов: Срок ми е малко трудно да поставя, защото са доста инертни цените, специално хранителните стоки, но ние сме поставили срок следващите две-три седмици конкретни мерки всяко от ведомствата да започне. Ще видим, ще прегледаме кой какви мерки може и какви правомощия има в това отношение, и всички ще започнем масирано, кой може проверки, кой някакви мерки, които облекчават бизнеса, така че надявам се наистина до месец да даде резултат.

Водещ: Ще бъдат по-таргетирани тези мерки към уязвимите групи?

Никола Стоянов: Тук няма да е толкова таргетирано към уязвимите групи, тъй като това няма да са мерки за подпомагане на хората, колкото мерки за това всеки по веригата, от производител до крайния продавач, както казах, първо да бъде успокоен, да си намали малко маржовете, с които се е презастраховал, да се видят къде е тази спекула, за която говорим, без лошия смисъл на думата да използвам, но е факт, да, има поскъпване, вносните стоки поскъпват, но и в чужбина пък някои стоки са доста по-евтини, отколкото тук, в същите вериги дори, които са в България.

Водещ: Правили ли сте проучване с каква надценка се продават продуктите, в какъв размер е тази спекула?

Никола Стоянов: Ние нямаме достъп до тази информация, тъй като това е търговска информация. Но все пак в държавата има лостове, виждаме крайните резултати на пазарните играчи, като печалби, така че имаме представа горе-долу къде се задържат повече печалби. Ще говорим именно с тези участници на пазара.

Водещ: Депутатите ви задължиха да предприемете мерки за уязвимите групи, въведохте ваучери за транспорт за учениците и за възрастните хора. Същото се очакваше да се случи и с горивата, тоест да се намери начин за компенсация, след като паднаха тези 25 стотинки. Кога да ги очакваме тези ваучери и какви ще бъдат те всъщност, за кого?

Никола Стоянов: Първо искам да подчертая, тази мярка с 25 стотинки, въпреки че имах много резерви към нея, в крайна сметка, че ние искахме да я задържим.

Водещ: Всъщност искате да се върне.

Никола Стоянов: Не, депутатите решиха да отпадне тя. Така беше решението на правителството, че точно по средата на зимата, при положение, че вече тя ще се финансира и с пари, които се изземват от свръхпечалбата на „Лукойл”, а не с пари от държавния бюджет, че е приемливо за още няколко месеца, по време на зимата да остане. Депутатите решиха друго. Първият ни фокус беше върху социално уязвимите групи, както и вие казахте, 70% вече ще е намалението за учащите, деца до 10 години – безплатно, и 40% намаление за пенсионерите. Това беше първата стъпка. Аз разгледах внимателно закона, след като излезе в Държавен вестник, това, което депутатите са приели. Първо, там в заключителните разпоредби пише, че за да влезе законът в сила, трябва да изчакаме дерогация от Европейска комисия. Тъй че това е първата стъпка, за да видим въобще законът дали ще влезе в сила.

Водещ: Колко време трябва да се изчака? Тоест това, което решиха депутатите, може изобщо да не стане, ако ЕК каже, че не е окей.

Никола Стоянов: Възможно е, ако не бъде одобрено. Не ме разбирайте погрешно, аз съм привърженик на това да има мярка в подкрепа, за компенсиране цените на горивата, но трябва да минем през този процес, въобще законът за да влезе в сила. Тогава вече на следващ етап идеята е да се види спрямо това колко пари се натрупват от изземване на свръхпечалбите на „Лукойл”, колко пари се харчат за картите за транспорт за социално уязвимите групи. Вече с останалите средства ще се работи върху мярка по компенсиране цените на горивата.

Водещ: За месец януари колко пари са внесли „Лукойл” като данъци?

Никола Стоянов: Този месец не са внесли. Март месец се очаква да внесат отново, защото на тримесечие са авансови данъци, така че този месец не са.

Водещ: Тоест март месец ще се знае с какви пари се разполага.

Никола Стоянов: Март месец ще видим за първото тримесечие колко ще внесат. Ние за момента, знаете, декември месец внесоха общо 90 милиона в бюджета. 18 милиона като корпоративен данък, авансов, и 82 милиона по регламента за изземване на свръхпечалбата.

Водещ: В момента тези средства се използват за ваучерите за транспорт.

Никола Стоянов: Точно така.

Водещ: Какво ще се случва обаче са цената на бензина и дизела? От днес влиза в сила санкционният пакет и ембаргото за внос на руски петрол. Ние знам, че имаме право на изключение.

Никола Стоянов: Точно така. През цялото време сме в много добър диалог с Европейската комисия по отношение дерогацията. Те са запознати с абсолютно всички причини, поради които България е поискала тази дерогация. И неслучайно тя продължава стабилно да е дадена на България, защото причините са обективни наистина. Аз лично не очаквам сега да има някакво специално влияние върху цените – това че от днес влиза новият санкционен пакет, но тъй като видях, че в пресата се появява в последните дни, че с няколко стотинки е поскъпнало. Аз гледах статистиката за първия ден от всеки месец, последните 7 месеца категорично пада. В момента цената е 5-6 стотинки по-ниска, отколкото е била на 1 януари. Тогава не е имало такива медийни статии, може би в момента започваме и предизборна кампания. По-скоро на това го отдавам. Флуктуации в цената е нормално да има, но наистина се надявам, че ще се ограничи в тези стотинки и около тези нива ще се задържат цените, които са в момента едни от най-ниските в Европа – мисля, че само в Румъния за някои от категориите се борим за призовото място.

Водещ: Добре, ще следим какво ще се случва с цените на горивата, дали и кога ще има ваучери за по-евтино гориво и за кого. Благодаря ви, че бяхте наш гост.

Никола Стоянов: И аз ви благодаря.

Споделете