Loading...

Никола Стоянов: Търговците ще са задължени да поддържат налични продуктите с надценка до 10%

Никола Стоянов: Търговците ще са задължени да поддържат налични продуктите с надценка до 10%

Водещ: Министърът на икономиката е при нас, Никола Стоянов – здравейте. В началото да изброя онези продукти седемнадесет групи, от които вашия проектозакон предвижда да имат надценка до 10 процента. Говорим за големите магазини, за големите вериги, малките остават извън тази регулация, която вие предлагате. Ориз, брашно тип 500, хляб бял, хляб Добруджа в отделна група минала, свинско месо охладено, пилешко месо шест група, в смисъл номер 6 е, да не се объркат хората, каймата 60/40 свинско към телешко също влиза в списъка, прясното мляко, както и киселото мляко между 1 и 3,8 процента масленост, сиренето бяло саламурено, кашкавал от краве мляко и яйца размер М, са посочени тук, млечно масло, слънчогледово масло, има се предвид олиото, захар, боб и храни за кърмачета. Кажете в началото, добре дошли първо още веднъж, дали няма да стане следното – в магазините това, което виждаме с надпис промоция в момента просто да му залепят етикета „най-ниска цена” и да бъде същото, но с различен етикет, каквото е в момента. Нямат ли магазините всички тези продукти по една промоция?

Никола Стоянов: Ако тези продукти, които са в промоция наистина са само с 10 процента надценка на теория това би било възможно, разликата е, че в следващите 6 месеца обаче това ще бъде трайно ниска цена, тъй като промоциите, знаете, имат право да са до 30 дена присъдена, а и нас промоциите не ни интересуват – търсим трайно намаление на цените.

Водещ: Вашето проучване предварително какво показа – тези продукти, които изброявах с каква надценка са в момента, за да търсите таван от 10 процента?

Никола Стоянов: За конкретните продукти не мога да кажа, но средно това, което ние видяхме, имайки предвид обратните фактори, които много от търговците издават към своите доставчици, както показахме на брифинг в Министерски съвет оценките са 80 процента.

Водещ: Тоест, вие очаквате просто някои промоции да се замени етикета с този на новия, защото дори промоциите ли са с над 10 процента надценка в момента реално?

Никола Стоянов: Дори промоциите, според мен, са с над 10 процента надценка. Второ, че у нас това не интересува, не сме даже мисли по този въпрос промоция или не промоция нас ни интересува следващите 6 месеца да има по един артикул от всяка продуктова група от тези, които изброихте, който да е трайно ниска цена.

Водещ: Възможно ли някоя стока да отсъства, вие сте написали – яйца М, възможно ли е да няма от М и да има само от Л?

Никола Стоянов: Търговците ще са задължени да подържат наличности, ако наличността от конкретния продукт свърши, например яйца М от някакъв вид свършат, те ще могат да прехвърлят тази ниска надценка върху следващия най-евтин продукт от категорията.

Водещ: Хипотеза – ако не само един вид прясно мляко между 2 и 3,8%?

Никола Стоянов: Да, на теория би било възможно, но има глоби предвидени за липса на наличности.

Водещ: Ако има само един вид млякото, само един вид от тази продуктова група.

Никола Стоянов: И ако той свърши, д, на теория би могло да останат без продукт, но има глоба предвидена.

Водещ: Ако има един вид захар требва да е с 10%

Никола Стоянов: Да.

Водещ: Малките квартални магазини не са засегнати, очаквате ли да бъдат ударени и да трябва да затворят, заради по-ниски цени в големите магазини? Ще затриете ли малките магазини следващите 6 месеца?

Никола Стоянов: Идеята, ние разбираме, че това е анти пазарна мярка, което правим, но идеята е наистина минимално да се намесим на пазара по този начин Затова предлагаме 17 групи стоки, наистина от първа необходимост, по един артикул само от тях – това все пак един много, много минимален процент от продукцията, която се предлага реално в магазините.

Водещ: Още един детайл – пилешко месо, например, сте написали това означава ли, че магазина може да си изберат пилешки гърди да бъдат, а пък бутчетата да не са или пак трябва да има няколко вида пилешки гърди?

Никола Стоянов: Бягахме от това да увеличаваме много, да кажем бутчета, гърди така, за това пилешко месо и ще могат да изберат.

Водещ: Да си изберат кое да бъде с тази надценка, а сега етикетите, доколкото разбрах, ще бъдат еднотипни, разпознаваеми.

Никола Стоянов: Да, еднакъв етикет ще бъде да за всички, навсякъде, така че хората да мога да разпознаят кое всъщност с тази ниска надценка, пак казвам – до 10 процента, тя може и да е по-ниска, ако търговци реши.

Водещ: Най-ниска цена ли, какво ще пишат там?

Никола Стоянов: Още не сме разработили етикета. Вече на база на приетото в парламента в крайна сметка, тъй като това проектозакон ще изработим етикет.

Водещ: Ако е обозначено, че това е ниската или най-ниската, или както е записано там, цена в някой магазин във всичките останали магазини от тази верига ли трябва да важи същото или всеки търговски обект на една и съща верига може да преценява – тук тази захар ще е с надценка до десет процента, а в други магазини…

Никола Стоянов: Търговците ще подават тази информация към нас – кой продукт е този, който е с минималната надценка.

Водещ: Но важи ли за всичките им обекти?

Никола Стоянов: Важи за всички, може да се случи в някои търговски обект това, което сме виждали и коментирахме с търговците на дребно, когато разговаряме – може да се случи конкретен търговски обект да няма наличност от точно този продукт, тогава ще могат в конкретния магазин да сменят и надценката да е върху друг продукт.

Водещ: Не знам каква е организацията на работа, но това означава ли, че цената на практика накрая трябва да е една и съща тази ниската или е възможно една верига да излезе, не знам, доставката по-скъпа за един магазин и по-евтина за друг?

Никола Стоянов: Цената не е задължително да е една и съща, просто на надценката трябва да е в рамките на до 10 процента, може в единия магазин да преценят, че много продават и дори да е по-ниска надценката, в другия да е на тавана 10 процента. Това са вече логистика, различни разходи, както казахте, така че…

Водещ: Тоест е възможна различна най-ниска цена в магазин с еднакво лого?

Никола Стоянов: Да, важно е надценката да е до 10%.

Водещ: Добре, аз видях и един коментар критичен от Института за пазарна икономика, там твърдят, че нямате мотиви ясно разписани, че няма оценка на въздействието и няма, това ме притесни и за това ви го чета, няма дефиниция на понятието „надценка”.

Никола Стоянов: Вижте, затова сега е качено на обществено обсъждане. Ние ще разгледаме всички коментари, разбира се. Имайте предвид, че това сега е предварително обществено обсъждане, паралелно се прави в момента и междуведомствено съгласуване и оценка за въздействие, които ще станат скоро готови и тогава ще бъде качено вече и на сайта Registry.bg, където са официалното обществено обсъждане. Върви, събираме всички коментари, за това са и тези 30 дена – всеки може да даде своите коментари и евентуално ще бъдат отчетени.

Водещ: „Надценка” дефиниция има ли в момента, или по-късно да я очакваме?

Никола Стоянов: В момента в закона няма дефиниция на понятието „надценка” – да.

Водещ: А сега отново се връщам към въпроса – все пак правен ли е, дори да не е разписано по този начин за оценка на въздействието, все пак някак първоначален анализ? Какво ще случи?

Никола Стоянов: Първоначалния анализ, който ние имаме показва, че няма да се засегне пазара сериозно. Именно заради това са 17 продуктови групи по един артикул, имайте предвид, че в продуктови групи, като кашкавал, мляко, кисело мляко, сирене там има в големите магазини по двадесет и повече артикула. Това, че един от тях, даже за някой ми казаха 80 артикула за кисело мляко, един от тях, че ще е с трайно ниска надценка и добра цена няма да засегне самия бизнес на търговците наистина в сериозна степен, но от друга страна, обаче, ние искаме да гарантираме на хората, че като отидат в магазина ще има по един артикул от продуктова група на наистина поносима цена, която те ще могат да си позволят.

Водещ: Наскоро, те много често се дават тези примери, на мен последния пример ми е от Испания – мой приятел испанец, който живее тук ми каза, че родителите му идвайки тук са пазарували по-скъпо, отколкото в Испания в момента.

Никола Стоянов: Възможно е, на сайта, който направихме постоянно получаваме информация от седем държави в Европа. Има много примери и за съжаление това е, което виждаме, че много от стоките са по-евтини в чужбина.

Водещ: Един пример, и какво е вашето обяснение – колегите могат да заредят, ние показахме онзи ден една снимка, която показва цена на агнешкото в Гърция в момента – 9,78 евро, даже сме го обърнали в левове. Видях и репортаж от „Женския пазар” по нашата телевизия 23,90 лв./ 25,90 лв. на агнешкото, зависи от коя част. Видяхме вече, че се готвят магазините, големите, особено един от тях за промоция, която може би ще подобри в посока надолу тази цена наистина, но е за някакви дни определени само по Великден. Това е обичайната цена явно. Защо е така? Защо обичайната цена, ако махнем промоцията за Великден там е 19,14 лв., а тук е 23,90 лв. в по-лошия случай 25,90 лв.?

Никола Стоянов: Вижте, ние сме наясно, че има и структурни проблеми в българското земеделие, животновъдство и т.н., организацията въобще на веригите на доставки до търговците на дребно. Там, разбира се дори ако погледнем субсидиите, които не са равни в Европейския съюз – българските стопани получават много по-малко, организацията въобще е на друго ниво, това, че липсват кооперации и кооперативи между производителите, така че те да могат на равна или на равнопоставено основа да преговарят дори с търговците на дребно. Проблемите са много и те са наистина, надявам се да продължи по тази тема едно редовно правителство, защото има нужда от законодателство по-сериозно в тази посока, ние готвим и закон за търговията с храни – има редица недъзи и именно те допринасят за тази разлика в цената.

Водещ: След малко по-подробно с Георги Георгиев в потребителската ни рубрика специално за великденската трапеза и цените. Сега пак за цените поглеждам към „ЕлБи Булгарикум” и това, което шефа на фирмата в нашето студио каза, мисля, че пак каза много голяма ножица – нещо, което струва 16 лева той го вижда в магазини за 23, мисля, че примерът беше за кашкавал и идеята беше във фирмените магазини на тази държавна фирма и в едни 3500 – една много голяма мрежа от различните марки и регистрации тези магазини, да ги има – 3500. Има ли ги тези продукти в 3500 вериги?

Никола Стоянов: Не, още ги няма в 3500 магазина.

Водещ: На производствена цена трябва да са?

Никола Стоянов: Тя не е производствена цена, има си надценки и печалба и за търговеца и за „ЕлБи”. Не става дума тук за производствени цени, става дума за по-минимални надценки, заради които „ЕлБи” си позволи в техните фирмени магазини от две-три седмици вече цените са при 12,90 на сиренето, 15,90 е кашкавалът, киселото мляко започва от 1,20 и прясното от 2,52 – мисля, че съм точен.

Водещ: И колко е надценката, за да бъде сиренето 12,90?

Никола Стоянов: Абсолютно достатъчна, за да работи „ЕлБи” на печалба, да произвежда и да си покрива всички разходи и да има и печалба, това исках да кажа. И всъщност те търсеха партньор, който да е съгласен да работи също с ниска надценка, така че да може абсолютно същите цени да са и в неговите магазини. Намериха такъв партньор в лицето на Централен кооперативен съюз – да, те имат 3500 магазина, „ЕлБи” няма такива производствени възможности към момента и логистични, за да зареди всички едновременно, но вече в магазините на ЦКС в София може да се намерят тези стоки, сега следващите стъпки ще са Ловеч, Русе, Пловдив поетапно ще зареждат повече и повече магазин.

Водещ: Сутринта видях в „24 часа” изведено беше за цената на дизела, че е 2,70 и от година насам не сме имали смъкване на цената в такава степен, който дизел като гориво масово се използва за транспорт – тук очаквате ли проявление?

Никола Стоянов: Аз очаквам сериозни проявления, тъй като февруари месец цените на производител генерално спадат с 5,9 процента, спрямо миналия месец, 8,9 е само инфлацията на производствени цени на база февруари 2022 година, за една година. Като имате предвид, че при производствените цени пика септември месец е стигнал до 56 процента увеличение на производствените цени. В момента е само 8,9. Наистина очаквам данните за март да покажат по-сериозен спад на инфлацията генерално погледнато, а и цените, които на храните вече забелязваме през промоции, както е вие казахте, все по-добри нива на цени – нашата цел сега е това да са трайно ниски цени, а не промоции.

Водещ: Въпроси, които не са пряко във вашия ресор и са повече за финансовия министър, но така или иначе като представител на правителството ще се възползвам от това, че сте тук – първо, две думи за пенсионерите, които са в ситуация, а ние като журналисти бяхме в ситуация кое заглавие да си изберем: „Един милион пенсионери останаха без добавки” или „Един милион пенсионери получиха добавки”. Така или иначе остана неприятното усещане на фона на мнение на експерти, че държавата абсолютно може да си позволи в момента това плащане 140 милиона е било миналата година и се припомнят 10 милиарда компенсации към бизнеса – къде са 10 милиарда, къде са 140 милиона и толкова ли голям проблем беше да се получат от 1 млн. пенсионера 70 лева?

Никола Стоянов: Компенсациите за бизнеса въобще не минат през бюджета, те са в отделен фонд, който се набира именно от производителите на електроенергия, където те внасят своите свръхпечалби и от тях се плаща компенсация за бизнес. Тя няма общо с бюджета. Другото, което е много важно да подчертая – служебното правителство държи строга финансова дисциплина, тъй като на база на решенията на парламентите от миналата година и това предизборно наддаване в увеличаване на социалните разходи, разходите сега от януари месец, 1-ви януари се покачиха с 30 процента – с една трета са се повишили държавните разходи.

Водещ: Приходите не се ли увеличи?

Никола Стоянов: Служебното правителство на база на наистина стягане на дисциплината, висока събираемост с 20 процента за момента успяваме въпреки това, че и вносът спада, тоест ДДС-то, от където много се събира, а износът расте много силно, откъдето губим ДДС успяхме. И именно на база на тази строга финансова дисциплина ще успеем с 12 процента да повишим всички пенсии от първи юли, което беше много по-важно, отколкото това дали сега ще може на абсолютно всички да се даде тази помощ, тъй като от 1-ви юли 12 процента всички ще се възползват, но от друга страна ние държим строга финансова дисциплина, така че да можем да предадем на следващото редовно правителство ситуацията в нормални и поносими нива. Най-лесно е за служебното правителство, което няма да носи отговорност, надяваме се скоро скоро, да раздава пари.

Водещ: А имаше предупреждения от лидера на една от парламентарните партии, той мисля, че разви подобни опасения да не се наддава много безотговорно, но каза няма да подкрепим бюджет, имаше предвид, според мен, и бюджета на служебното правителство, ако няма съгласие за това кой ще управлява и кой ще го изпълнява. Това какво би означавало, ако не се подкрепи вашия бюджет?

Никола Стоянов: Означава да продължава бюджета от миналата година по една 1/12 месечно да има право да се харчи.

Водещ: А увеличението на пенсиите отпада ли?

Никола Стоянов: Увеличението на пенсиите ще се случи, дори и да не се приеме новия бюджет. 12 процента увеличение на пенсиите ще можем да си позволим и ще се случи. Въпросът е следният – наистина в предизборна обстановка, нагледахме се мината година, надявам се депутатите този път… не може просто да се увеличават разходите, за да се хареса на избирателите без да се гледат сметките.

Водещ: Ако не се приеме вашия бюджет?

Никола Стоянов: Ние ще внесем бюджет със сигурност в края на април или началото на май и вече нещата са в ръцете на депутатите, не мога нищо да ви обещае аз.

Водещ: Ще предложите ли спиране на тези компенсации за бизнеса, които са критикувани, че са на калпак, че са много и вие казахте, че сте вземали от Фонд от друго място?

Никола Стоянов: Те се взимат от свръхпечалбата на енергийните дружества в крайна сметка тези пари, така че те не влияят в момента, не минават дори през бюджета тези пари.

Водещ: А ще продължи ли тази компенсация?

Никола Стоянов: Депутатите са гласували да има до края на 2023 г.

Водещ: Според вас трябва ли да остане?

Никола Стоянов: Според мен лично, да, тъй като ние наблюдаваме компенсацията е над 200 лева, пазара върви добре, може да се наложи още тя да не да навлиза в сила, ако цените паднат под 200 лева.

Водещ: Данък свръхпечалба 33 процента от горницата – това?

Никола Стоянов: Точно така, този данък пълни парите за тази компенсация в отделен фонд.

Водещ: В тези сметки, които видяли, включително и с това увеличение от 12 процента заложено за пенсиите, оставаме ли все още най-бедната държава в Европейския съюз с най-ниски минимална работна заплата, с най-ниски пенсии?

Никола Стоянов: Чувал съм такива коментари и честно казано не знам статистиката, не мога да ви кажа категорично дали е така. Важното е, разбира се, за мен като министър на икономиката е икономиката да върви по-сериозно и това е начин да станем по-богати: да работим повече, да имаме увеличаващ се брутен вътрешен продукт и тогава да могат да се отделят повече пари за всички. Ясно е, че няма министър, няма министерски съвет, който да не иска даде повече за пенсионерите и за минималните заплати да нараснат, но трябва все пак това да е свързано с производителността в България. Не може просто така безпринципно да се увеличава, защото ще доведе до други проблеми.

Водещ: На финала – краткия отговор на много големия въпрос защо Румъния ни изпревари толкова много напоследък, видяхме статистики шокиращи за нас?

Никола Стоянов: За мен не са шокиращи, аз от 2005 в частния бизнес работя и в Румъния. Виждал съм пред мен, буквално, се развиваха нещата просто, защото те са работили по-добре. Това е краткият отговор, наистина. Правителствата в Румъния последните 15 години са работили по-добре, отколкото нашите, така излиза.

Водещ: В коя област?

Никола Стоянов: Явно във всички области, като гледаме статистиката.

Водещ: Благодаря ви много, очакваме да видим какво ще случи с проектозакона.

Сн: Нова тв

Споделете