Loading...

Никола Стоянов: Затварянето на въглищните централи би означавало деиндустриализация на България

Никола Стоянов: Затварянето на въглищните централи би означавало деиндустриализация на България

Водещ: В студиото е министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов. Г-н министър, здравейте и добре дошли в ефира на БНТ.

Никола Стоянов: Добро утро.

Водещ: Сега, понеже през седмицата, всъщност току-що идвате от Саудитска Арабия, от важно посещение, свързано с инвестициите – така, направо ви давам думата да се похвалите. С какви новини идвате от Саудитска Арабия? Какво договорихте? Имаме ли добри новини от там?

Никола Стоянов: Има добри новини. Само в началото искам да подчертая, че когато говорим за инвестиции, това винаги е един процес и нещата не стават за ден-два. Мен, което много ме радва е, че служебното правителство много систематично работи. Аз бях там за първи път октомври месец. Веднага след мен бяха вицепремиерът Христо Алексиев и министърът на иновациите Александър Пулев. Те успяха по време на тяхното посещение да договорят директната въздушна връзка Рияд – София. Веднага след тях пък беше министърът на туризма, във връзка с тази директна връзка, за да може вече да говорим за привличане на туристи. Сега беше второто ми посещение, заедно с министър Пулев бяхме там във връзка и с най-големия минен форум, който се проведе там, най-големия за годината в света. Наистина беше мащабно събитие – над 60 държави, над 40 министри имаше. Много сериозно. Ние водехме от наша страна и компании от минната индустрия.

Водещ: Те пък протестираха през това време в София, докато вие сте там.

Никола Стоянов: Те са голяма индустрия. Могат и на двете места да бъдат. И ректорът на Минно-геоложкия университет беше с нас. Бяха изключително доволни от срещите, които са имали там. Разбира се, една от темите беше минната индустрия. Както казах, те са доволни, успяхме да организираме и среща на ректора с ректора на техния минен университет. Така че там ще се постигне спогодба за обмен на студенти и т.н. Това, което аз като министър на икономиката гонех най-вече като проекти още миналия път, имах, първата ми среща фактически с една огромна тяхна компания, която е в сектора на млечните продукти. Само за сравнение ще кажа, те самите имат 190 хил. млечни крави, горе-долу в цяла България общо всички млечни крави са толкова, за да разберете мащаба. Миналия път проявиха индикативен интерес и този път с мен бях взел и изпълнителния директор на ДКК и председателя на Съвета на директорите на Ел Би Булгарикум, тъй като там вървим в посока и се стремим към общ съвместен проект между държавната Ел Би и тази саудитска компания. Обща инвестиция в голяма кравеферма на първо място, и овцеферма, тъй като суровината е на първо място важното за нас. Тук в региона има недостиг на суровина. И както всички знаят, и млечните продукти затова и така по-сериозно поскъпват. Като идеята, разбира се, тази компания има много сериозни позиции на пазара в целия Персийски залив. Те вече са започнали да продават българско сирене там.

Водещ: А те въобще, това щях да ви питам – употребяват ли въобще продукти? Сирене, харесват ли българското сирене?

Никола Стоянов: Само ще ви кажа, имахме възможност, една от срещите ни беше с министъра на енергетиката, който е брат на престолонаследника, той е от кралското семейство. Той започна срещата, въпреки че беше за енергетика, с думите защо не ми носите сирене. Наистина традиционно много поколения там са израснали с българското сирене. Дори в тази връзка и Ел Би започват в момента производство на ретро серия, в старите опаковки – зелено и бяло, синьо и бяло, които те познават там в залива. И всъщност това ни е идеята – през тази инвестиция ние да си осигурим достатъчно продукция.

Водещ: А изгодно ли е това, господин министър? Изгодно ли е арабите и въобще, казвате и Персийския залив, за страните от Персийския залив, да се докарат арабски вложения и инвестиции в България, а ние да изнасяме готова продукция – мляко и млечни продукти? Това изгодно ли е въобще?

Никола Стоянов: Разбира се, защото добавената стойност остава в България. Да, за тях е добре, тъй като те ги гледат в пустинята тия крави, на климатици със сондажи по километър и половина, за да изведат вода. Тук в България, знаете, климатичните условия са съвсем други. Те и в момента купуват много малки количества от България. Идеята е фактически през тази инвестиция да осигурим наистина сериозно производство, което да можем да покрием всички пазари в залива. Така, говорихме повече в детайл. Сега съм поканил още следващия месец техния министър на икономиката да дойде до България с бизнес делегация, която ще е в няколко посоки. Едната ще включва представители на компанията за млечния бизнес, така да го кажа, други ще бъдат за минната индустрия, за туризъм, така ще бъде доста широка делегация.

Водещ: Че и летище…

Никола Стоянов: Това пък с министъра на индустрията, който е, говорихме пък за карго летище, те имат интерес. Тъй като е изместват …

Водещ: Всъщност защо, за да си изнасят стоката ли, това карго летище къде ще бъде?

Никола Стоянов: Техните компании, вече не става дума само за тяхната стока. Те са международни. Стоки се движат по цял свят, знаете. Поради войната, просто ние виждаме, че коридорите за доставка към Европа се изменят, минават доста по на юг, преди минаваше доста по на север.

Водещ: И къде в България може да има карго летище?

Никола Стоянов: На няколко места. Това, което този път предложихме е Узунджово, тъй като е много удобно, само на 4 км е от магистралата. Просто има, така, добри условия.

Водещ: Близо до Хасково.

Никола Стоянов: Близо до Хасково, точно така. А и там вече имаше предварителен интерес и ние го предложихме фактически най-големият инвестиционен фонд в света е техният – public investment fund, с 600 млрд. евро боравят, които провериха интерес и казаха, че в делегацията ще изпратят и техни хора. Въобще темите са доста широки – през земеделие, енергетика, разбира се, следващата или по-следващата седмица и министърът на енергетиката Росен Христов ще посети Саудитска арабия. Систематичен е подходът и много се надявам просто и следващото правителство да продължи в тази посока, тъй като до момента българската история е на, така, посещения, които големи надежди и после никой нищо …

Водещ: Хубаво е, че сам го казвате, господин Стоянов. Хубаво е, че сам го казвате това, защото ми се иска точно така и аз да ви провокирам като ви задам такъв въпрос – откакто се помня знам, че българският министър на икономиката няма да е министър, ако не отиде до Саудитска арабия. Все договаряте агнешко, все арабите искат да ядат нашите агнета, а те в замяна щели да строят магистралите. И от толкова години ни агнешко, ни магистрали.

Никола Стоянов: Само ще ви кажа, в момента може би за хората това ще звучи по-сухата част и аз го пропуснах, но работим, на първо място и с изчистване на текста за защита на инвестициите между двете държави. Без такава спогодба реално инвестиции не може да очакваме сериозни, преди хората да знаят как ще бъдат защитени инвестициите от двете страни. Не само техни тук, но и наши там, тъй като компании от минната индустрия проявяват интерес да инвестират пък там в нови, така, добивни мощности. Тъй че тази спогодба е много важно, споразумение за, така, … между двете министерства също. Отделно готвим и всъщност първото заседание на смесената междуправителствена комисия. Всички тези неща дават тласък и проектите, за които говорим, те биха били подписани вече на фона на случилите се документи между двете правителства.

Водещ: Какво по-хубаво за една страна да увеличава обема на инвестициите, нали, какво по-добро от това за един министър на икономиката, нали, това е най-хубавото, което може да му се случи.

Никола Стоянов: И този път успях да повдигна и темата български строителни компании, които традиционно са строили там в сектора, да бъдат допуснати до проекти.

Водещ: Обаче вижте, че не всяка инвестиция се приема по този начин. Ето, една голяма инвестиция, свързана с фотоволтаичен парк в язовир Огоста днес е съпроводена с протест. При това ми се струва, че съвсем скоро, сега в 10 часа ще има протест.

Никола Стоянов: Аз, ако мога, така, да ви поправя, ще ви кажа – напротив, всяка е приемана по този начин, с протести и така неразбиране в началото и за съжаление, малко като анекдота, че до българския казан няма нужда от дявол. Съжалявам за това наистина…

Водещ: Ще има ли фотоволтаици в Огоста, ще има ли?

Никола Стоянов: По-скоро на този етап протестите мисля, че се използват от политици и някакви други интереси. Дали ще има инвестиция – ще се реши на следващ етап. В момента много ясно искам да кажа на всички, има просто заявено инвестиционно намерение, което мотивира институциите, държавните да започнат процес по проверка може ли да има, ако има – на каква част от язовира, дали е това добре, вече се запознахме, имаме работна група, Министерство на земеделието – МОСВ, разбира се, с основно участие, МРРБ, Министерство на енергетиката дали пък такава мощност ЕСО да си позволи да върже, нали, към системата. Оглеждат се всъщност възможностите. Фактите са следните обаче – язовирът в момента се държи на много ниски нива, тъй като има проблеми със стената и ние имаме нужда, според експерти между 20 и 30 млн. да се инвестират в този язовир, в неговата стена, воден откос и т.н., не съм специалист в детайлите, но около 30 млн. инвестиция се търси там. Със сигурност, ако се окаже възможно на този язовир да се построи плаващ фотоволтаичен парк, условието към инвеститора ще бъде, първо, ремонт на язовира, изцяло. Това от своя страна ще позволи и язовирът да се качи на нивата, които са нормални.

Водещ: А той ще престане ли да бъде язовир?

Никола Стоянов: Напротив, напротив, язовирът е, първо, в групата на язовирите с национално значение. Той ще си продължи да бъде язовир. Напротив, точно този ремонт ще продължи да бъде язовир. Тъй като в момента язовирът се държи на много ниски нива. И той направо е като годишен изравнително направо се ползва, а не толкова като язовир. От друга страна, ще бъдат взети, разбира се, предвид всички стопански дейности, които са там – там има и вецове, има и сатки за риба. Аз самият съм страстен риболовец, така че мога да ги уверя – по никакъв начин няма да бъде засегнат, така, интересът на риболовците. Идеята не е, може би някой си представя, че как да кажа, цялата площ ще бъде покрита с панели до брега и нали, няма да може въобще да се ползва. Напротив, първо, че сега на база на всички оценки ще се види на каква площ въобще може.

Водещ: Колко струва тази инвестиция? Това е крупна инвестиция, голяма.

Никола Стоянов: Много зависи. В крайна сметка, когато всички министерства си свършат работата, ще бъде определено върху какво петно може, като се спазят всички наредби. Има си, примерно експертите казаха – трябва да е на 1 км от язовирната стена минимум, има си отстояние от бреговете, нали, самите туризма и всички стопански дейности, които са около язовира, те в минимална степен ще го забелязват дори, то няма да е до брега въобще и да пречи на рибарите да си ловят, ще са по-навътре, в места от язовира, където не са посещавани.

Водещ: За каква инвестиция става дума?

Никола Стоянов: Ако това, което е интересът, инвеститорския интерес, заявен към момента, е за около 1000 мегавата. По техни оценки толкова могат да се разположат на този язовир. Язовирът е 22 кв. км, цялата му площ, 1000 мегавата им трябват близо 10 кв. км.

Водещ: А сумата на инвестицията?

Никола Стоянов: Над 1 млрд. евро.

Водещ: 1 млрд. евро?

Никола Стоянов: Над 1 млрд. евро. И само ще кажа, че още при, и те така сериозен интерес заявиха, вече два пъти беше собственикът на компанията в България. Още при второто му посещение си говорехме и те вече сериозно обмислят, ако тук нещата вървят добре, да отворят и фабрика за профили. Което е тяхната основна дейност в Монтана. Така че такава инвестиция ще доведе след себе си и други.

Водещ: И както стана ясно, господин министър, докато вие обаче бяхте в Саудитска арабия, тук миньорите протестираха заради тревогите си за закриване на въглищните централи.

Никола Стоянов: С право.

Водещ: И както знаете новината от седмицата – депутатите задължиха вас, министрите, служебното правителство да предоговорите плана за възстановяване и устойчивост. Смятате ли, че това в реално? Ето, дори премиерът Гълъб Донев казва – много трудно, това е прецедент. Как ще се отваря, имате срок до март месец да го направите. Пеканов казва – това е на ръба на популизма. Въобще цялата сага с повторното отваряне на плана.

Никола Стоянов: Ами, ние като служебно правителство без дълъг хоризонт, за съжаление, вече свикнахме да ни се поставят някакви задачи, които са доста, по така дългосрочни. Дори и сега като казахте – срок до март месец, аз се надявам да има редовно правителство и до март месец въобще да не е служебното. И е странно, че такива срокове се поставят. Истина е, че ще е трудно, разбира се. И за България генерално погледнато е много лошо, че си меним мнението през няколко месеца. Все пак този план е приет, голяма част от същите депутати са били тогава в парламента, сега изведнъж коренно се променя. Но не ме разбирайте погрешно, аз абсолютно подкрепям тяхното решение. Аз смятам, че в този момент, когато от една страна икономика без енергетика няма и без енергия, тоест ние не можем да си позволим да затворим тези централи. Но точно в този момент, в който енергийната криза в Европа кара много компании да проявяват интерес към България, защото тук има налична енергия, ние да почнем да си затваряме енергийните мощности и всъщност да ги откажем, ще е буквално двоен удар върху българската икономика. Аз подкрепям абсолютно решението. Друг е въпросът, че да, ще бъде много трудно, и премиерът е абсолютно прав. Сами разбирате, и от ЕК и те казват – добре, вчера казахте едно, днес друго. Защо все ние нямаме дългосрочна политика, независимо от това кой е в парламента и кое е правителството? Все пак има теми, по които трябва да имаме …

Водещ: Обикновено погледнато, смятате ли, че е реално, обективно погледнато?

Никола Стоянов: Всичко е възможно.

Водещ: Възможно е?

Никола Стоянов: И аз винаги съм оптимист.

Водещ: В противен случай какво? Затварянето на въглищните централи не просто ще донесе до криза на, както казвате, на енергийния пазар. Някои говорят дори заплаха на националната сигурност.

Никола Стоянов: Абсолютно.

Водещ: Когато енергийната сигурност е заплашена. Смятате ли, че това означава деиндустриализация на България?

Никола Стоянов: Това със сигурност означава деиндустриализация на България. Но аз като са ми поставени задачи, не мисля за противния случай. Няма противен случай. Ще се справим просто и това е.

Водещ: Нивата на инфлация – нещо, което вие обещахте, помня, още в предишната ни среща, г-н министър. Сега, не знам колко често влизате в магазин, не знам какви храни пазарувате…

Никола Стоянов: Толкова, колкото и вие.

Водещ: Сигурно е така. Обаче аз не виждам да се пречупва ръста на инфлация, аз не го виждам. Сигурно в различни магазини ходим. Как смятате, че до края на годината ще стане едноцифрено число?

Никола Стоянов: О, още по-рано от края на годината ще стане едноцифрено число, според мен. Но вижте, все пак трябва да отчетем, служебното правителство вече пет или шест месеца стана, откакто работим и наистина много добре си спомням – септември месец бях в едно студио и преди мен, така, говориха много уважавани експерти, които даваха сценарии пикът на инфлацията, че ще е май – юни догодина, много по-сериозни числа. Истината е, че за момента се движим по-добре дори от най-позитивния сценарий, който имахме септември месец. И аз, разбира се, не мога да не бъда щастлив от това.

Водещ: Кога ще поевтиняват тогава стоките?

Никола Стоянов: Статистиката вече показва – октомври-ноември инфлацията върви надолу. Надявам се и декември да е така, въпреки предпразничното, така, вдигане на цените, традиционно. Посоката е ясна. Въпросът е в момента с каква скорост ще вървим надолу. Абсолютно сте прав – и аз като отида в магазина не го виждам още поевтиняването. Хранителните стоки са, така, се оказаха последния бастион на повишаващи се цени. Но съм сигурен, че все пак и празниците имаха своето отражение и сега след Нова година цените ще тръгнат и там надолу. В разговори сме и с веригите. Но моята прогноза е, че ще върви инфлацията генерално погледнато надолу. Дори декември ще видим, заради празниците как ще е точно, януари-февруари. И нашата цел, както знаете е април месец инфлацията вече да е едноцифрена, за да може догодина януари месец ние да влезем в еврозоната.

Водещ: Както се казва, само времето ще покаже, господин министър. Добре. Кои са конкретните усилия и ето сега възможност да обясните на зрителите ни за този пакет от мерки за подпомагане? Ето, падна отстъпката от 25 ст., прочутата отстъпка. Всички питат – къде са ни 25-те стотинки? Как ще стане така, че наистина хората с нужда да получават подкрепа. Готови ли сте с анализа, говори ли сте със стратегията – този пакет от мерки какво включва и кога ще го разберем най-после?

Никола Стоянов: Истината е, че и по тази тема постоянно се мени и така и мнението на депутатите, и така поставят ни малко в сложна ситуация. Но разбира се, това ни е работата. Интересното, което казвате – всички питат къде са ни 25-те ст., за мен е много интересно, тъй като малко хора са се възползвали от тази мярка.

Водещ: Такава ли е статистиката?

Никола Стоянов: Това показва статистиката.

Водещ: Е, как? Не е ли всички шофьори, не си ли взимат отстъпката?

Никола Стоянов: 30 млн. на месец някъде е струвала тази мярка, при положение, че беше за абсолютно всички, без подоходен критерии, без нищо и без реално ограничение колко могат да зареждат. Това е, което вие знаете, предишното правителство беше отпуснало 150 млн. и нашето служебно правителство отпусна 38 млн. още, за да може мярката да продължи до края на декември. Дори не се изхарчиха всичките. Около 180 млн. са за шест месеца, по 30 млн. на месец.

Водещ: Ама нали свършиха парите. Значи са използвани?

Никола Стоянов: Те свършиха, тези да. Мисълта ми е, че ако наистина хората масово се бяха възползвали, много повече пари щяха да се изхарчат за тази мярка. Това исках просто да спомена. Така или иначе депутатите първо решиха, че мярката ще отпадне, сега много скоро се върнах и в детайли не съм запознал с новото им решение, отново да има такава мярка. Ние разглеждахме като служебно правителство да има подоходен критерий наистина. Защото считаме, че мерките трябва да са фокусирани. Когато говорим за социални мерки, те не могат да са за всички. Сега разбрах, че по-скоро в решението на депутатите всички да могат да се възползват, които взимат до максималния осигурителен праг, с което те така доста вдигат летвата и доста разширяват кръга. Истината е, и ние работим вече сериозно в работна група, още от преди Коледа в изчистването как това може да стане. Защото се оказа, че бензиностанциите, много от тях дори нямат връзка с интернет. Няма как те на касата да проверяват на кой какви са доходите. Работим, но този въпрос продължава да стои. Именно заради това и ние се насочихме, а и наш приоритет е да стимулираме груповото пътуване. И се насочихме първо към мерки, които да облекчат за гражданите цените на карти за транспорт, карти за БДЖ, междуселищни рейсове. По-скоро в тази посока. Защото там има готови системи, в които може да се работи.

Водещ: Тоест направихте вече разчети, разбивки. Знаете при какви условия хората ще получават отстъпки от карти за градски транспорт, за БДЖ отстъпки. Е, кога ще ги обявите?

Никола Стоянов: Ами, буквално трябва да е до една-две седмици, тези за транспорта. Там нещата са по-изчистени. Разговаряме с кметовете. Разбира се, отделните общини са различни системите. Доизчиства се мярката. Но там е по-лесно. Истината е, че за отстъпката за горивата трудният момент е именно това – как ще се проверява кой има право и кой не. И разбира се, знаете в България, че веднага ще започнат и злоупотребите. Това се опитваме как да защитим просто от злоупотреби.

Водещ: Добре, на финала – има ли дата, в която рафинерията в Бургас трябва да затвори врати и да не изнася за трети страни? Има ли такава договорка?

Никола Стоянов: Не, такава дата, на която рафинерията трябва да затвори няма. Там ситуацията е следната, наследихме, така, едно бих казал безотговорно решение на предишното редовно правителство. Така, отменихме го, за да можем да дадем възможност. Това, което в крайна сметка нас ни интересува да се случи в България, именно мен като министър на икономиката ме интересува тези хора, които работят, всички компании, които са свързани с рафинерията в България да продължат работа и България да има горива на добри цени. Това е, което ни интересува, за да може нашата икономика да функционира и хората. Успяхме в постоянен диалог с ЕК, изчистихме въпросителните по регламента.

Водещ: Приключи ли обаче дерогацията? Приключи ли тази дерогация? Вие знаете какво казват от рафинерията – ние ще спрем, защото няма да работим.

Никола Стоянов: Не, напротив. Дерогацията, която е дадена на България – да могат да се изнасят допълнителните продукти.

Водещ: Да де, ама ако има забрана да изнася Лукойл за трети страни, те казват, че въобще няма да работят само за България.

Никола Стоянов: Да, ако има забрана да се изнася за трети страни, те няма как да работят, защото тези допълнителни продукти няма къде да се складират в България. Аз това го обясних няколко пъти и на енергийна комисия. Всички депутати са наясно с това. Сега разбрах, че има някакво решение от вчера. Но не съм могъл да се запозная в детайли. Мернах нещо в края, че ако не е разрешено в регламент. И силно се надявам в крайна сметка решението на депутатите да е базирано именно на регламента и на дерогацията, която е дадена на България и тя еднозначно казва, че следващите две години рафинерията може да продължи да работи с руски петрол, стига продуктите, които се произвеждат, да, има за Украйна изключение разбрах, от гледна точка на солидарност – всичко за там може да се изнася. Но допълнителните продукти, които не може да складираме тук, да могат да се изнасят за трети държави.

Водещ: Поне три добри новини ни съобщи Никола Стоянов, уважаеми зрители. Идват арабските инвестиции в България, пакета с помощи е на финалната си крачка, това го чуваме от няколко месеца насам, и най-важното – ще пречупим инфлацията. Благодаря ви, министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов в нашето студио.

Никола Стоянов: И аз благодаря.

Споделете