Loading...

Никола Стоянов: Цените на горивата у нас са спаднали с около 20% за последните 5 месеца

Никола Стоянов: Цените на горивата у нас са спаднали с около 20% за последните 5 месеца

Водещ: „Здравей, България“, служебният министър на икономиката ни е на гости. Започваме всъщност от този въпрос с 1000-та лева ваучери, които депутатите гласуваха да получават всички домакинства с месечен доход по-нисък от 3400 лева. Добре дошли.

Водеща: Здравейте.

Никола Стоянов: Здравейте.

Водеща: Детайлите обаче, допълнителните условия трябва вие да ги изчиствате в наредба, нали така?

Никола Стоянов: Точно така.

Водеща: Затова кажете, докъде сте стигнали, как точно ще изглежда тази помощ, как точно ще се дава, как ще се предоставя? Ще се актуализират ли данните, защото един може да има такива доходи сега, утре може да ги няма и тях? Всичко, което като детайли може да ни дадете.

Никола Стоянов: Трябва да призная, че това е решение на депутатите, остават доста въпросителни след него. Ние разбира се сме задължени и ще работим по него. Знаете то е от миналата седмица, така че все още не мога да кажа много по въпроса. Наистина, чисто технически за да се изпълнят тези указания поставят много въпросителни, върху които има работна група свикана и ще почне да работи.

Водещ: Все пак, има ли някои неща, които са уточнени?

Никола Стоянов: Уточнено е единствено това, което е записано в закона, но от тук нататък първо Министерство на финансите трябва да сметне има ли наличен ресурс това нещо да бъде изпълнено, тъй като става въпрос за много сериозни пари. От там нататък вече много детайли, с които да се избегне спекула с тази възможност кой точно ще има право…

Водещ: Как е записано – семейства или домакинства, например?

Никола Стоянов: Честно да ви кажа в момента даже аз не мога да ви кажа това, бях до петък в командировка в чужбина и не съм все още запознат.

Водещ: Възможно ли е да не се случи, депутатите да са приели ваучер от 1000 лева, обаче служебното правителство или да не намери ресурс и да не го предостави, тоест да яма ваучери, или да не успее да напише навреме наредбата? Аз наистина не знам, вие сте задължени да го направите, какво става, ако не го направите?

Никола Стоянов: Народното събрание е върховният орган в България, след като те са решили, макар че не знам дали е имало предварителен анализ за въздействие когато са решавали този закон да приемат. Ние сме задължени да работим по въпроса, ще анализираме има ли достатъчно средства…

Водещ: Ако няма?

Никола Стоянов: Ако няма, ще намалим по някакъв начин ваучерите, така че да има за всеки по равно, не може на едни да дадем а на други не.

Водеща: Сумата да намалите, или да свалите още дохода?

Никола Стоянов: Разбира се, или да се свали прага, да.

Водещ: Защото се създаде очакване, даже се създаде очакване хора без автомобили да имат пак такъв ваучер от 1000 лева за транспорт?

Никола Стоянов: Разбирам, че се създават очаквания, и политиците създават очаквания, но някой трябва да отговори на тези очаквания, а това сме ние. Ние невъзможни неща не можем да направим просто.

Водеща: А принципно това ще бъде някаква твърда сума за определен срок от време или да е безсрочна, или как?

Никола Стоянов: И да е твърда сума за определен срок.

Водеща: За какъв срок от време, знае ли се поне, кога може да влезе в сила?

Никола Стоянов: Най-вероятно трябва да е по месечен, тъй като ние все пак на месечна база ги смятаме нещата.

Водеща: Тоест, месец за месец ще става ясно каква да е сумата, в зависимост от това…

Никола Стоянов: Така би трябвало да бъде спрямо ресурса, който имаме.

Водеща: В зависимост от какво – от това, което влиза във фонда?

Никола Стоянов: Да.

Водещ: За общата сума ли говорим или за това гласувана сумата да е 1000 лева годишно?

Никола Стоянов: Ние спрямо сумата и спрямо хората, които ще се възползват от тази мярка всеки месец ще можем да смятаме 1000 лева ли ще може да дадем, 900 ли, 500 или 200, в смисъл това трябва да се…

Водещ: Това как, по-голяма част от населението на страната ли е, защото 3400 в текста, който е пред мен, е за…обаче тука е написано за семействата, тоест двама работещи със заплата до 1700 лева влиза това?

Никола Стоянов: Това е огромна част от населението, мога да ви кажа.

Водещ: Със сигурност ли това ще е повече от 25-те стотинки като ресурс и като разход?

Никола Стоянов: Със сигурност ще е много повече. Само за справка мога да ви кажа, че ние гледахме, когато работихме по заместващи мерки на мярката за 25 стотинки, подоходен критерий до 1000 лева и това бяха над 3 милиона човека.

Водещ: Вие май няма да го изпълните това, въпреки че е гласувано, поне в рамките на вашия…

Никола Стоянов: Ние ще направим всичко възможно, ако може да бъде изпълнено ще го изпълним, но ако може да бъде изпълнено, чудеса не може да направим.

Водещ: Иначе резонно ли е, разсъждавали ли сте дали трябва да се поддържа тази помощ, има спад сравнително от това, което беше 3.60 за дизела, виждаме, че е 3 лева, че и под 3 лева?

Никола Стоянов: Първо, има сериозен спад в горивата, наистина много сериозен за последните пет месеца, откакто служебното правителство встъпи. Ако съпоставим числата, дори с 25-те стотинки, както бяха, когато те са давани цената на бензина е 80 и повече стотинки надолу, дизела 60 стотинки. Тоест, за мен специално ефектът от тази мярка в голяма степен вече беше използван, по-важното отново социално да е таргетиран… Инфлацията продължава да е висока, разбира се. Аз знам, че и хората, когато веднъж са получавали една мярка и помощ, много трудно е да бъдат изоставени…

Водещ: Веднъж като е дадено…

Водеща: При горивата тенденцията е надолу, очаквате ли да продължи тази тенденция с цените надолу, има ли фактори, които предполагат такава прогноза?

Никола Стоянов: Аз не знам дали имате готовност с графиките, които съм донесъл, да покажем….

Водеща: Ето, виждаме графиките… Червеното ли сме ние?

Никола Стоянов: Червеното сме ние към 2 август…

Водещ: А другите какво са?

Никола Стоянов: Това са други държави, това са Гърция, Сърбия, Германия, Италия, Франция и Унгария..

Водещ: В тази последователност?

Никола Стоянов: Точно така. Както съседни държави, така и държави, в които има рафинерии с участие на „Лукойл“.

Водеща: А какво сравняваме, само да кажем?

Никола Стоянов: Първото стълбче цената към август месец. Взели сме България 2 август, тъй като тогава встъпи служебното правителство, затова, а второто стълбче е към 17 януари. В България виждате първите две стълбчета разликата. Важното е, когато август месец сме встъпили ние, виждате ако вземете третата, четвъртата, пета, шеста, седма държава, горе-долу цените са били еднакви. В момента категорично в България са най-ниските цени на горива сред тези всичките държави, и то виждате при другите стълбове колко е разликата, виждате при нас колко е разликата, за пет месеца колко е намаляло.

Водещ: Италия, Унгария и Франция давате като пример, че се е запазила високата цена там.

Никола Стоянов: Тази е средната цена на бензина по държави за периода, виждате. Да, в някои други държави също спада, червеното е България…

Водещ: Това е за бензина?

Никола Стоянов: Това е за бензина А95, следващата е за дизела, средната цена на дизеловото гориво. Отново както и първата графика цената към 2 август, второто стълбче е към момента цената….

Водещ: Кажете колко е била към 2 август на дизела?

Никола Стоянов: Над 3.50…3.50 и нещо, а към момента е под 3 лева, към 2.80-2.90… Тази последната е най-интересна, защото много се говори и за това, че в България падат цените защото навсякъде падат. Червената е България, вижте, бих я сравнил по стръмнина с писта Томба на Банско, как пада графиката, вижте в другите държави… Това е за дизела във всичките държави поотделно, вижте как пада и при другите, при някои има спад, но вижте почти са равни техните, а при някои…

Водещ: Най-евтино ли е, има ли държави, които сте спестили тука, а пък са с по-ниска цена?

Никола Стоянов: Няма, единствено Румъния се приближава до нашите цени, но България е с най-евтините цени в цяла Европа, не само Европейския съюз, взимаме нарочно и извън ЕС.

Водещ: А на фона на това 1.80 се споменаваше, това резонно ли е. Господин Добрев казваше 1.80 при наличието на този сорт руския „Уралс“, при наличието на тези благоприятни условия, които с дерогацията имаме, не трябва ли да е още повече от 1.80?

Никола Стоянов: Делян Добрев от години е експерт в сферата, аз не бих спорил с него, аз просто показвам как е спрямо другите държави. Ако беше резонно щяхте да видите в другите държави по-ниски цени отколкото в България и по-голям спад там отколкото тук. Смятам, че е видно от графиката.

Водеща: Тенденцията ще продължи ли, защото първо ползваме дерогация и второ, сега има забрана за износ, което се предполага, че трябва да е благоприятно за вътрешния пазар, нали така, да падат още цените?

Никола Стоянов: Тази теория е абсолютно погрешна, аз имах няколко пъти възможност да я коментирам.

Водеща: Защо?

Никола Стоянов: Защото просто рафинерията ще затвори, ако просто спре износа, няма как. Тези допълнителни продукти те няма къде да се съхраняват в България, ако спре износа трябва да кацнат всички самолети, да не могат да излетят, кораби да не могат да отплуват. Няма къде да съхраняваме тези допълнителни продукти, които остават при производството на дизел и бензин.

Водеща: Добре, тогава при тези фактори каква е прогнозата за посоката?

Никола Стоянов: Прогнозата ни е, че може да върви още малко надолу, но вече са достигнати много добри цени в тази ситуация и цените ще се задържат такива, каквито са с още малко намаление, това е прогнозата в момента.

Водещ: От мен по темата горива последен въпрос, в готовност ли сте вече, защото законодателно това също беше гласувано, при форсмажор да влезете в управлението на „Лукойл“?

Никола Стоянов: Подкрепихме и на комисия Министерство на икономиката този законопроект, хубаво е да има такава опция, всичко се случва и е хубаво държавата да може по законен начин да поеме оперативен контрол. Така че, аз се радвам, че този закон беше приет.

Водещ: Ако се наложи кой ще бъде шеф на „Лукойл“?

Никола Стоянов: Аз трябва да определя кой ще бъде.

Водещ: И кой ще бъде?

Никола Стоянов: Не знам, в момента има консултативен съвет към мен, който включва много министерства. Наистина форсмажорна ситуация, ще се наложи… Считайте, това не е просто един човек, за да се поеме такова сложно съоръжение, трябва 50-100 човека екип с много опит, най-вероятно от чужбина да бъдат назначени, тъй като в България трудно ще намерим такива.

Водещ: От къде, от Русия ли ще вземете?

Никола Стоянов: Не, от Русия няма да можем да вземем…

Водеща: Тоест, това не е…, не говорим за някаква предварителна подготовка да имате, ако се наложи? Ако се случи тогава събирате съвета…

Никола Стоянов: Става дума, че тук имаше вакуум наистина, и ако стане нещо ние нямахме законово основание да реагираме. Тук депутатите, за което им благодаря, създадоха възможност ако се случи, при форсмажор ние да имаме законова възможност.

Водеща: Добре, към инфлацията сега. При по-ниски цени на горивата и на природния газ също така да очакваме ли укротяване, стабилизиране и в посока надолу и на битово, на ежедневно ниво, очаквате ли, че е възможно цените на стоки и услуги да тръгнат назад, към предишните си нива, или това само в икономическата теория е възможно, в практиката няма как?

Никола Стоянов: Ще кажа така, август месец когато застъпихме, истината е, че тогава и със синдикати и работодатели правихме списъци коя индустрия ще затвори първа, коя ще е втора, коя ще е трета и кои ще останат най-накрая, почнахме от това. Знаете, и тогава инфлацията на какви равнища беше. Благодарение на работата на колегите най-вече на енергийния сектор, цените се поукротиха, инфлацията се поукроти, знаете октомври-ноември за пръв път започна спад на инфлацията. Знам, че хората не го усещат и аз ходя в магазина, все още не се усеща. Това ще е следващата задача наистина да усетят хората и по джобовете си. Но, има позитивни сигнали, октомври-ноември имаше спад, декември сме около нулата, което всяка година декември се качва инфлацията предпразнично, цени се вдигат, пазарува се повече, и т.н. Тоест, това, че не се покачва дори и през декември сериозно е добра новина. Силно се надявам в тази посока да продължим да вървим – януари, февруари спад на инфлацията…

Водещ: Колко очаквате да спадне без да си залагате главата в момента?

Никола Стоянов: Много е трудно, истината е, че ние и заради еврозоната, нас много ни се иска до април-май инфлацията да почне да е едноцифрена.

Водещ: А можем ли да кажем под 10 процента?

Никола Стоянов: Да, да, едноцифрена, да.

Водещ: От 1 юни, поправете ме, ако бъркам, остава ли тази цел да се въведат половин година преди да влезе еврото, ако не сте се отказали това да е 2024-та, трябва ли тогава от 1 юни да очакваме по две цени в магазините на всичко? Работите ли по това?

Никола Стоянов: В момента знаете, България вече получи разрешение да почне да сече монети декември месец, следващото което е, всъщност окончателното решение дали от 1 януари ще влезем в еврозоната ще се вземе април-май месец с последния доклад. Тогава ако бъде решено тогава вече нещата са на сто процента….

Водещ: Май месец можем ли да разберем тогава, че от 1 юни…

Никола Стоянов: Май месец ще се знае на сто процента, че от 1 януари примерно ще се влиза, това значи, че от 1 юни ще почнете навсякъде да имате цени и в евро и в лева, за да може…

Водещ: Очаквате ли да стане това сега от 1 юни?

Никола Стоянов: То се работи по това, да.

Водеща: Аз имам един въпрос свързан с вчерашния форум и тази енергийна стратегия за след 30 години, знам, че не сте министър на енергетиката, но понеже е важно за икономиката. Нови блокове в „Козлодуй“, „Белене“, енергийна стратегия за десетилетия напред, не е ли твърде голяма хапка това за едно служебно правителство, господин Стоянов?

Никола Стоянов: Нас много неща такива ни се наложи, които, да са големи хапки…

Водеща: Това е за след 30 години?

Никола Стоянов: Виждате, когато встъпихме август месец трябваше да е до октомври, вече сме януари, все още служебното правителство продължава. Надявам се сега след третия мандат… В такава ситуация, когато много кризи са около България и в България, не може да си позволим да чакаме. Да, много е хубаво това редовно правителство, категорично. Но ако стоим и чакаме какво ще стане сега, ако няма редовно правителство пак служебно, какво, още няколко месеца да чакаме, не може да си позволим.

Водеща: Но, ако утре пак се завъртят нещата и се говори за ядрената енергия по начина, по който се говореше преди?

Никола Стоянов: Истината е, че това са теми, по които би трябвало всички политически сили да са се споразумели и те наистина да се планират 10-20 години напред.

Водещ: Харесаха ли ви милите думи на президента към госпожа Нинова, която добре познавате, и към това, че той разчита тя да успее да състави правителство?

Никола Стоянов: Разбира се, аз мисля, че е ясно за всички, госпожа Нинова е уважаван политик, аз също даже и честитих рождения ден и тя ми благодари. Едно е разбира се споровете, които има в работата…

Водещ: Въпреки всичко?

Никола Стоянов: Да, работата и споровете, които има в работата са едно, но отношенията не бива да са лоши.

Водещ: Вашата равносметка каква е? С нагласа ли сте да останете още на поста, с оглед на очакваното следващо служебно правителство, и има ли нещо, от което да сте доволен и нещо, от което се срамувате и смятате, че се провалихте? Имате ли сила да посочите тези два примера, единият с негативен знак, другия с позитивен?

Никола Стоянов: Истината е, че както ви казах, когато поемах отговорността за този пост смятахме, че е за три-четири месеца, сега се удължи повече. Разбира се, че когато веднъж си се съгласил и аз, ако се наложи ще остана толкова дълго колкото се налага. Това, което се гордея е, че днес в България е доста по-спокойна ситуацията отколкото беше когато застъпихме август месец и като инфлация, и като енергийна криза, стрес хората как ще изкарат зимата и т. н., нещата се поуспокоиха. Много бих се радвал, ако при евентуален следващ мандат успеем наистина инфлацията по-рязко надолу да тръгне, вече не само да сме стопирали цените да не растат, а хората да го усетят по джоба си, че нещата се развиват в благоприятната посока. Сигурно е имало и много неща, които не успяхме да свършим. Истината е, че много трудно, без да ги планираш. Аз, когато встъпих и всички останали министри, имахме план до края на октомври. Всичко се случва в движение, седмица за седмица, не знаем колко дълго и е много трудно да се работи по този начин. Така че, със сигурност много неща, които можеше да бъдат свършени, ако знаехме че днес, 18 януари ще сме още тук, можеше да се планират и да се свършат, но не е лесно.

Водеща: Разговори за следващо служебно правителство, ако се стигне до там, имали ли сте вече?

Никола Стоянов: Не, не съм имал.

Водеща: Не знаете дали ще имате предложение да останете?

Никола Стоянов: Не, наистина нямам представа.

Водещ: А такава, равносметката ви не е сигурна дали е само до този период или ще обхваща и бъдещ следващ период. Две думи за…на какво ниво са инвестициите в момента? Свикнали сме с лоши новини да ни заобикалят и да избират други държави…

Никола Стоянов: Там няма лоши новини, инвестициите се развиват добре, всеки ден имам среща с доста инвеститори Истината от една страна това, че България е енергийно подсигурена и цените тук на енергията са добри привлича доста компании от Западна Европа, има интерес.

Водещ: Например?

Никола Стоянов: Пример за компании ли?

Водещ: Дали има нови инвестиции по-скоро е въпроса?

Никола Стоянов: Има постоянно, последно когато бях в Германия октомври месец, декември едната немска компания влезе тук, за авто части в Стара Загора и в Пловдив. Там знаете, винаги изисква някакво време докато се вземат решения. Да, някои временно отложиха, но вървят постоянно, това е нормален процес. Истината е обаче, че ние искаме да го активизираме през развитие на индустриалните зони. Затова и Планът за възстановяване и устойчивост ни е много важен. Сега и покрай това, че депутатите ни задължиха, ще бъде отворен наново и ще се предоговарят някои неща. Ние ще се опитаме да направим и повече за българската икономика, тъй като са пропуснати възможности и важни проекти не са били включени.

Водеща: Благодарим ви, времето ни изтече, още теми имахме, но оставаме ги за следващ разговор.

Никола Стоянов: Благодаря Ви, всичко хубаво.

Споделете