Loading...

Зам.-министър Ивайло Шотев пред в. „24 часа“: Инициативата „Достъпно за вас” свали цените на основни храни с 10%

Зам.-министър Ивайло Шотев пред в. „24 часа“: Инициативата „Достъпно за вас” свали цените на основни храни с 10%

Вече се включиха 350 магазина, очакваме бройката да се увеличава

Г-н Шотев, инициативата „Достъпно за вас” е в ход вече втора седмица. Дава ли очакваните резултати?

– Целта на инициативата е да даде трайно ниски цени на българските потребители за около 50 продукта от първа необходимост. Това, което наблюдаваме в първите седмици, е намаляване на цените на основни продуктови групи с около 10%, но при зеленчуците например за сезонните продукти намалението стига и до 50%.

– Защо при едни продукти намалението на цената е 10%, при други стига до 50%? От какво зависи?

– Зависи от сезонността, от една страна, от друга – целта на инициативата е да се дадат възможно най-ниските цени и спрямо съответната верига и нейните възможности. Базисните стоки като олио, брашно, захар са тези, при които реален ефект и до момента има такъв с намалението на цените им от 10%.

– Ниската цена отразява ли се на качеството?

-Точно обратното. За нас е важно да гарантираме възможно най-ниските цени за българските граждани, но това да не бъде за сметка на качеството на тези продукти и съответно за сметка на здравето на българския потребител. Напротив” b декларацията за партньорство, която е подписало Министерството на икономиката и индустрията с отделните вериги, ясно е описано, че не може да бъде един продукт от инициативата за сметка на друг такъв, който е заместващ, и съответно те са се съгласили да спазват добрите практики. Ние ще следим за това.

Включилите се в инициативата партньори ще следват механизма в т. нар. „Зелен документ” на Европейската комисия за най-добри практики между търговците във веригата на доставките, където основно се визират хранителните продукти

– Колко обекта вече обхваща кампанията?

– Стартирахме с около 200 обекта в национален мащаб, в. момента са близо 400. Инициативата е отворена и продължават да се водят разговори с различни вериги да се присъединят. Първата фаза беше на договарянето с национално представените обекти, сега водим разговори с по-малки регионални вериги.

– От кои градове има най-голям интерес?

– Дотук са се включили регионални търговски вериги от Варна, Шумен, Плевен, Сливен, Бургас, Русе, София-област, Дупница.

Министерството на икономиката и индустрията събира данни какви са разликите и каква е корелацията между отделните ценови групи. Получаваме добра обратна връзка от потребителите, че успяват да намерят артикулите и че има видим резултат за тях. Ще продължим да наблюдаваме какво се случва и да калибрираме инициативата, за да има максимален ефект върху потребителите.

– В крайна сметка не се включиха всички големи вериги?

– Повечето се включиха. До края на седмицата ще подпишем и с още една от големите национално представени вериги. Тези, които не се включиха, бяха основно големи от София. Дотук важното е, че вече наблюдаваме намаление при тези 50 продукта, които обхваща кампанията, и в магазини, които не са част от инициативата, влияят си на пазарен принцип.

– Нехранителни магазини също участват вероятно?

– Да, при стартирането на инициативата имаше заявки от познати марки вериги, които оперират в сектора на бързо оборотни стоки – козметични продукти, хранителни добавки. Това са по-скоро дрогерии, а не големи фармацевтични обекти. Как инициативата влияе върху потреблението?

Когато цената на дадена стока е намалена, тя се търси повече. Но с конкретни данни колко са се увеличили продажбите ще разполагаме на следващ етап.

– Защо предложихте като мярка „Достъпно за вас”, а не таван на цените?

– Макар и доходите да се увеличават с по-голям темп от инфлацията, у нас тя се проявява основно върху стоки от малката потребителска кошница и част от нашата правителствена програма е да направим стъпки в тези посоки. Изследвахме различните методи и подходи на близки до нас държави. Това, което се направи в Румъния например с таван на надценката, която обхваща цялата верига на добавена стойност, там не даде резултат.

Това бе причината да тръгнем по нов подход, който стъпва на конкурентни принципи и механизми, и по този начин да дадем на потребителите ниските цени, от които имат нужда. Каква е разликата между промоциите, които има в магазините, и инициативата? Основната разлика е във фокуса, тъй като големите търговски вериги понякога разполагат с 10 000-12 000 артикула и те се конкурират в една широка гама от продукти. Голяма част от тях при промоция бързо се изчерпват и остават празни рафтове. Нашата цел е тези продукти, които биват част от инициативата, да са налични в търговските обекти на възможно най-ниски цени. Ако отделна стока е изчерпана, тогава да бъде заменена със сходна, но не заменящ продукт, който копира основния.

– Ако дава желаните резултати, ще удължите ли мярката и след изтичането на 6-месечния й период?

– Най-естественото нещо е, ако дадена инициатива работи, и ако са доволни потребителите и икономическите субекти, тя да се запази за по-дълъг период.

– Планирате ли промени в инициативата?

– Част от идеята за инициативата .Достъпно за вас” е до някаква степен да повишим и потребителската култура на населението. Има информационни та белки, в обектите продуктите са отразени с логото на кампанията – малка потребителска кошница, като по този начин по-лесно могат да бъдат намерени артикулите, които са част от инициативата. Паралелно, когато вече получим обратна връзка какви са намаленията, ние ще представяме пред обществото каква е била цената на кошницата преди на тези продукти, и каква е сега след инициативата. Но това е по скоро, когато видим и другите вериги до какви най-ниски цени могат да стигнат.

– Обмисляте ли и други подобни инициативи за в бъдеще за други стоки например?

– Нека да видим тази как ще се развие и на тази база ще се вземе решение.

Интервю на Виктория Бочевска

Споделете