Loading...

Зам.-министър Шотев : Икономиката ни ще продължи да расте с темпове над средноевропейското ниво

Зам.-министър Шотев : Икономиката ни ще продължи да расте с темпове над средноевропейското ниво

Наблюдава се стабилизиране на цените в потребителската кошница

Икономиката ни ще продължи да расте с темпове над средноевропейското ниво. Това заяви в предаването „Пресечена точка” на “Нова телевизия” зам.-министърът на икономиката Ивайло Шотев.

Той обясни, че не подкрепя инициативата за бойкот на австрийски стоки. „Смятам, че това е функция на емоция. Ние, като българи, знаем и вярваме, че отдавна сме готови да бъдем част от Шенген. Не можем да бъдем третирани като втора категория граждани или икономически обекти. Това, което наблюдаваме, е възвръщане на доверието към нашата страна”, каза той.

Шотев посочи, че австрийският бизнес в България е на второ място като инвеститор. „Те поддържат значително количество работни места. За тях е важно и е добре страната ни да стане част от шенгенското пространство”, каза още той.

Промишленото производство на година спада, посочват от НСИ. Но Световната банка коригира своите данни и очаква по-висок растеж за България. На базата на тази информация перспективите пред страната ни са изключително добри, твърди Шотев.

„Вярваме, че ще продължим да растем над средноевропейското ниво. Вярвам, че изпращаме правилните сигнали не само към европейските ни партньори, но и към българския бизнес. Факт затова е наличието на редовен кабинет. За първи път от много години насам имаме приет бюджет и то навреме. Това дава едно допълнително спокойствие и перспектива, в тази връзка очакванията са за продължение на ръста”, добави той.

Заместник-министърът обясни, че се наблюдава стабилизиране на цените в потребителската кошница. Както и че кампанията “Достъпно за вас” работи и все повече партньори се присъединяват към нея.

Споделете