Loading...

Зам.-министър Шотев: С един клик на мишката виждаме къде са най-евтините храни

Зам.-министър Шотев: С един клик на мишката виждаме къде са най-евтините храни
Инициативата “Достъпно за вас” ще допринесе за намаляване на инфлацията, убеден е той

Цените на основни храни ще бъдат намалени преди началото на зимата, обещаха от Министерството на икономиката и индустрията. Това е целта на инициативата “Достъпно за вас”.

На този фон, Националният статистически институт отчита нов минимален спад на годишната инфлация, както и поскъпване на живота за година със 107 лв. за един работещ.

“Качество на достъпни цени -това ще се направи с диалог с бизнеса. Единият вариант е да стъпим върху пазарните механизми, вторият е пряка намеса в икономиката, както направиха Румъния и Гърция. Разговорите вървят позитивно. Имаме заявки за групи супермаркети, различни категории в хранителните продукти да се включат в инициативата”, заяви зам.-министърът на икономиката Ивайло Шотев в студиото на “България сутрин”.

Той уточни, че се дава възможност на бизнеса да се включи както сметне за възможно. Инициативата не е за 15 отделни стоки, а за 7 групи, сред които млечни, зърнени, месни.

“В големите търговски вериги ще има информационно табло, в което ще пише кой продукт в коя седмица ще бъде намален. Целта е веригите да дават най-добрите възможни цени за тази седмица. Всяка верига ще има достъп до малката потребителска кошница. Информацията, подавана от веригите към Министерството на икономиката, ще бъде качена на сайта, там българският потребител ще види къде са най-достъпните цени”, уточни зам.-министър Шотев.

Пред Bulgaria ON AIR той изрази убеждението си, че конкуренцията ще направи така, че потребителите да имат достъп до най-добрите цени. По думите му тази инициатива ще допринесе и за намаляване на инфлацията.

“България е отвъд топ 10 на държавите с най-ниска инфлация. Инфлацията е рак за обществото. Една от основните причини за формирането на правителството беше влизане в Еврозоната и Шенген. Към този момент не стигаме необходимите нива на инфлация, една такава инициатива би допринесла за понижаване на инфлацията”, категоричен беше гостът.

Всеки потребител ще може да следи намалението на цените на сайта на икономическото министерство, а всяка седмица веригите ще отчитат изминалия период на промоции.

Вече има заявки за включване в инициативата за по-ниски цени и на стоки извън малката потребителска кошница.

Споделете