Loading...

Заместник-министър Николай Павлов: Очакваме инвестиции от ОАЕ, Япония и Египет

Заместник-министър Николай Павлов: Очакваме инвестиции от ОАЕ, Япония и Египет

– Г-н Павлов, какви инвестиции очаква Министерство на икономиката през 2024 година?
– Очакваме още по-голямо увеличение. През изминалата година от януари до ноември регистрирахме 7 млрд. лв. инвестиции, което е значително повишение спрямо предходната 2022 г. Освен нови преки чуждестранни инвестиции, имаме и реинвестиции на компании, които вече оперират в България. Това показва доверие в пазара ни.
През 2024 година очакваме още чуждестранни инвестиции в секторите, в които сме силни – в автомобилния, в IT сектора, в машиностроенето. Да, част от Европа е със своите проблеми. Германия, Австрия, Дания и Нидерландия са в рецесия. По тази причина се обръщаме към нови пазари, в които България е позната и има потенциал за развитие – Япония и Корея, Саудитска Арабия – Египет, Обединени арабски емирства и Виетнам. Насочваме фокуса си на разгръщане външнотърговските ни отношения с тези държави.

– Как по-точно ще привлечете чуждестранните инвеститори?
– Чрез създаването на успешен, позитивен и модерен “Бранд България”. С икономическа и политическа стабилност на базата на географското положение на страната ни и чрез стимулите, които предоставяме на чуждите инвеститори.
Разчитаме на активната работа на нашите търговски аташета из целия свят. В момента е в ход процедура за изпращане на още 23 наши колеги на ключови места, тъй като в продължение на дълги години там не сме имали търговски представители. Тяхната работа на място ще е ключова.
Двустранните икономически комисии могат да дадат тласък на отношенията ни. Ще организираме бизнес форуми с участието на политици и бизнес. Надяваме се на нови партньорства и възможност за инвестиции в ключови сектори.

– Какво се случва с белгийската компания, която в края на 2023 година заяви милиардна инвестиция у нас?
– Нещата се развиват. Неслучайно според статистиката Белгия е един от водещите инвеститори в нашата икономика за 2023 г.

Министерство на икономиката планира ли да разкрие нови работни места?
– Новите работни места идват и с качествени чуждестранни инвестиции, с устойчиво развитие на икономиката ни – чрез повишаване на нейната конкурентоспособност. Това осигурява нови възможности за партньорства – нови пазари. Свежите нови средства, разкриването на нови производства в страната ни. Това са факторите, които допринасят за разкриването на нови работни места, а и на добре платени и качествени работни места. Страната ни вече се оттласна от имиджа си за евтино правене на бизнес. Разполагаме с квалифицирани специалисти, които стават все по-търсени и уважавани. И се превръщаме в място за правене на сериозен бизнес.

– Кои са новите индустриални зони у нас?
– Индустриалните зони – и държавни, и частни – са разпространени из цялата територия на страната. Тези, които са под шапката на Министерството на икономиката, се развиват с добри темпове. Стараем се да осигурим най-добрите условия за бъдещите инвеститори. Така, че те да намерят готова инфраструктура и всичко да се случи много по-бързо тогава, когато има конкретен интерес, за който ние работим. В момента най-много усилия се влагат в индустриална зона “Доброславци”.
Тенденцията е индустриалните зони да привличат голям интерес. Защото позволят бързо навлизане – осигурена инфраструктура, енергия и т.н. С цялото съдействие на държавата за качествени инвестиции, те да се случват бързо там. Вярвам, е бъдещето на индустриалните и зони е важно един от приоритетите в работата ни. а ги напълним с качествени и нови индустрии и тези, които са там, да се разширяват все повече и повече.

Споделете