Loading...

Активизиране на икономическото сътрудничество с Аржентина обсъди зам.-министър Щонова със зам.-секретаря в министерство на външните работи Клаудио Розенцвайг

Активизиране на икономическото сътрудничество с Аржентина обсъди зам.-министър Щонова със зам.-секретаря в министерство на външните работи Клаудио Розенцвайг

Възможностите за активизиране и задълбочаване на търговско – икономическото сътрудничество между България и Аржентина обсъдиха заместник-министърът на икономиката и индустрията Ирина Щонова и Клаудио Розенцвайг, заместник-секретар по външната политика в Министерство на външните работи, международната търговия и вероизповеданията на Аржентина.

Акцент в разговорите по време на срещата, състояла се в министерство на икономиката и индустрията беше провеждането на Първата сесия на Смесена българо-аржентинска комисия за двустранно икономическо сътрудничество.

Представено беше предложението на аржентинската страна да бъде домакин на първата сесия на Комисията през настоящата година. Беше дискутирана възможността паралелно със заседанието на българо-аржентинската комисия да бъде организиран и бизнес форум, което ще разшири възможностите за партньорство между компании от двете страни.

„Има висок потенциал за развитие на сътрудничеството в различни сектори. Провеждането на смесена комисия ще се отрази благоприятно и за повишаване на търговския оборот“, заяви зам.-министър Щонова.

През 2022 г. българският износ за Аржентина е нараснал с 54.7 % спрямо предходната година, стокообменът за 2022 г. между двете държави възлиза на 41.89 млн. щ.д.

В разговорите участва и Н. Пр. г-н Алфредо Нестор Атанасоф, Посланик на Аржентина в Република България.

Споделете