Loading...

Баку предлага наши фармацевтични компании да отворят производства в Азербайджан

Баку предлага наши фармацевтични компании да отворят производства в Азербайджан

Български фармацевтични компании да създадат производствени мощности в Азербайджан, предложи министърът на икономиката и индустрията на Република Азербайджан г-н Шахин Мустафаев на среща днес с министъра на икономиката Божидар Лукарски и изпълнителния директор на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) Евгени Иванов. Министър Мустафаев посочи, че в момента 100% от лекарствата на азербайджанския пазар са вносни. Азербайджан желае да развие собствена фармацефтична индустрия и търси стратегически партньор, какъвто се надява да намери в лицето на български компании, обясни министърът на икономиката и индустрията на Азербайджан.

По думите му държавата е готова да подкрепи български инвеститор с осигуряване на подходящ терен за фармацевтично производство, изграждане на инфраструктура към него, освобождаване от данъци за известен период от време и застраховане. Предприятието може да е смесено с държавата или с частна азербайджанска компания. От българския партньор се очаква да направи и собствени инвестиции в развитието на производството. Според министър Мустафаев става въпрос за дълосрочно сътрудничество.

Министър Лукарски и г-н Иванов поеха ангажимента да организират в най-скоро време посещение на водещи български фармацевтични компании в Баку, за да се запознаят на място с възможностите.

Двамата министри потвърдиха намерението си да подготвят посещение на голяма бизнес делегация от Азербайджан у нас през месеците юли-август.

Споделете