Loading...

България да засили търговското си присъствие в руските региони препоръча посланик Исаков на министър Лукарски

България да засили търговското си присъствие в руските региони препоръча посланик Исаков на министър Лукарски

„Трябва да търсим иновативни подходи за развитие на търговско икономическите връзки между Русия и България“. Това призова посланикът на Руската Федерация у нас н.пр. Юрий Исаков на среща с министъра на икономиката Божидар Лукарски днес. Дипломатът отбеляза, че има известен спад с около 10% на търговския обмен между двете страни, като по предварителни данни за първото десетмесечие на 2014 г. той е в размер 4,2 млрд. щ.д. Остава дисбаланса в търговията ни, като дела на българския износ за Русия в стокообмена ни възлиза на около 500 млн. щ.д. Целта ни е да намалим този дисбаланс и един от начините е засилването на търговските връзки с руските региони, посочи посланик Исаков. Той даде пример с открит наскоро обект за български козметични стоки в Санкт Петербург, който се полза с изключителен успех.

Относно инвестиционното сътрудничество, посланик Исаков посочи, че руската рафинерия „Лукойл-Нефтохим Бургас“ е един от най-големите данъкоплатци в страната ни. Той отбеляза също, че има интерес от руски компании към строителството на хидротехнически съоръжения, като руската „Зарубежводстрой“ е подписала договор за обект в Мадан и Рудозем.

Друга област, в която съществува голям потенциал за сътрудничество според посланик Исаков е малкият и среден бизнес, преработвателната промишленост и производството на материали.

Министър Лукарски също изрази съжаление за спада в стокообмена ни и бе категоричен, че може да постигнем по-добри резултати, независимо от спирането на големите енергийни проекти между България и Русия. Той също е на мнение, че двете страни трябва да търсят нови форми на сътрудничество, но смята, че не трябва да остава назад традиционно добрите ни връзки в отрасли като винопроизводство, хранително-вкусовата промишленост, фармацевтиката, туризма и недвижимите имоти.

Двамата се съгласиха, че е необходимо в най-скоро време да бъде назначен български съпредседател на Междуправителствената комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество (от руска страна този пост заема министърът на енергетиката на Руската федерация Александър Новак), чието следващо заседание трябва да се проведе в София в първата половина на 2015 г.

.

Споделете