Loading...

България е сред малкото държави, които могат да получат допълнително количество газ от Азербайджан преди зимата

България е сред малкото държави, които могат да получат допълнително количество газ от Азербайджан преди зимата

КПКОНПИ са сигнализирани за конфликт на интереси на Ели Спасова – началник на кабинета (до август 2022 г.) на вицепремиера Нинова

България е една от малкото държави, които могат да получат допълнително количество газ от Азербайджан преди зимата. В спешен порядък е разработена схема, която вече е предложена и принципно подкрепена от азиатската държава, която предвижда реализацията на бартер – ток срещу синьо гориво. Това съобщи министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов в ефира на БНТ. Тази седмица той бе на посещение в Азербайджан, където схемата е била предложена и обсъдена.

„Към момента всички страни търсят допълнителни количества газ. Ако успеем да реализираме тази схема обаче ще бъдем сред малцината държави, които ще успеят да го получат“, каза Никола Стоянов. Той поясни, че цялото производство на ток на Азербайджан е на газ и затова подобна възможност представлява интерес и за тях. Заедно с това са били потвърдени 1 милиард куб. метра годишно, които от началото на октомври ще тръгнат към страната ни. Водят се разговори и за заявяване на допълнителни още 1 милиард куб. метра газ годишно, след завършването на разширението на южния коридор. „Това ще е възможно около 2025 – 2026 г., но сега е моментът страната ни да договори тези количества, в противен случай те ще бъдат заети от други държави“, обясни икономическият министър и подчерта, че се работи по всички възможности за диверсификация на страната ни.

През миналата седмица Министерството на икономиката и индустрията съобщи за съмнителна практика – мнозинството от дружествата в системата на институцията са сключили договори с една и съща адвокатска кантора като общата сума по тях надхвърля 400 000 лв. Получена е информация, че тази кантора, по същото време, е сключила и договор с Държавен фонд „Земеделие“, по който е усвоила над 200 000 лв. „В тази връзка сигнализирахме КПКОНПИ за началника на кабинета на предходния вицепремиер г-жа Ели Спасова и се надяваме на бързи резултати. Хората имат право да знаят на какъв принцип са избрани точно тези адвокати и дали един от съдружниците в тази кантора е в пряка роднинска връзка с въпросната дама“, коментира Никола Стоянов.

Споделете