Loading...

България и Холандия ще работят за привличане на повече малки и средни предприятия

България и Холандия ще работят за привличане на повече малки и средни предприятия

България и Холандия ще работят за засилване на двустранното икономическо сътрудничество. Това стана ясно по време на среща на министъра на икономиката Божидар Лукарски и посланика на Холандия Н. Пр. г-н Том ван Оорсхот. „Нашето желание е да дадем още по-голям тласък в двустранните отношения“, заяви посланик Оорсхот, като допълни, че едрият холандският бизнес в България е активен, но има още какво да се желае по отношение на присъствието на малки и средни холандски предприятия в България. По думите на посланика съществуват редица области, в които Холандия и България могат да си сътрудничат. Той посочи опита на Холандия във въвеждането на иновациите и в развитието на земеделието.

Министър Лукарски цитира статистиката, според която Холандия е на първо място по инвестиции в България, което се дължи на инвестициите на няколко големи холандски компании. Според него обаче определено има по-голям потенциал за присъствие на малки и средни предприятия. Той подчерта, че страната ни полага усилия за подобряване на бизнес климата и условията за инвестиции, както и за реформиране на съдебната система. „Политическата стабилност и ниските данъци и такси правят България добро място за инвестиции“, заяви министър Лукарски.

Министър Лукарски и посланик Оорсхот се обединиха около мнението, че условията за бизнес и възможностите на страната ни трябва да бъдат представяни по-широко в Холандия. Двамата изразиха готовност чрез организиране на общи бизнес форуми да бъде подобрен имиджа на България пред холандските инвеститори. Министър Лукарски изрази готовност Министерство на икономиката да подпомогне организирането на общи бизнес-форуми, като предложи това да стане посредством Българската агенция за инвестиции и Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия.

Споделете