Loading...

България и Китай ще задълбочат двустранното си сътрудничество

България и Китай ще задълбочат двустранното си сътрудничество

Възможности за задълбочаване на двустранното сътрудничество между България и Китай бяха обсъдени в Министерството на икономиката по време на среща на главния секретар на министерството Владимир Туджаров и началника на кабинета Лилия Иванова с представители на Комисията по финанси и икономика на Общокитайското събрание на народните представители, водена от г-н Иао Шен.

Основен акцент по време на разговора беше поставен върху увеличаването на износа от страна на България към Китай. В тази връзка бе поискана подкрепа за ускоряване на стартиралите процедури за регламентиране вноса в Китай на български земеделски и хранителни продукти. Главният секретар на Министерство на икономиката изтъкна предимствата на страната ни от гледна точка на законодателната рамка, икономическите и инфраструктурните условия, както и географското местоположение, които правят България отлично място за реализиране на бизнес. Той сподели също така, че България има готовност да създаде Китайска индустриална зона съвместно с Национална компания индустриални зони (НКИЗ), с което китайските инвеститори ще могат да се възползват максмимално от потенциала и предимствата на България като мост към огромния пазар на ЕС и региона.

И двете страни изразиха готовност за съвместно развитие на инициативата “Един пояс един път”. В заключение Владимир Туджаров благодари за оказаната подкрепа от страна на Китай за домакинството на България на срещата на правителствените ръководители във формат „16+1” през идната година.

Свързана медия

Споделете