Loading...

България и Люксембург имат огромен потенциал за сътрудничество в IT сектора

България и Люксембург имат огромен потенциал за сътрудничество в IT сектора

Възможностите за сътрудничество в областта на IT сектора, дигитализацията и стартъп екосистемата са огромни за България и Люксембург. Около тази идея се обединиха заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов и посланикът на Люксембург Н.Пр. Роналд Дофинг по време на среща в Министерството на икономиката. На нея присъства и почетният консул на Люксембург г-жа Саша Безуханова.

Зам.-министър Борисов изтъкна, че за последните 7 години е налице ръст от 300% в ИКТ сектора и че Министерството на икономиката работи усилено в превръщането на България в дигитален хъб. По думите му дигитализацията на икономиката ще доведе до ускорено социално-икономическо развитие на страната. Една от мерките в тази посока е изготвянето на стратегия за Индустрия 4.0.

Н.Пр Роналд Дофинг и икономическият заместник-министър се договориха за организиране на бизнес форум в Люксембург след края на българското европредседателство.

През 2017 г. износът за Люксембург възлиза на 9.3 млн. евро (52.4% ръст, в сравнение с 2016 г.,), а вносът от Люксембург е 92.3 млн. евро (5.2% ръст, спрямо 2016 г.,). Салдото е отрицателно и възлиза на -83.0 млн. евро. Стокообменът е нараснал 8.6%, спрямо предходната 2016 г. и възлиза на 101.6 млн. евро.

През 2016 г., износът за Люксембург възлиза на 6.2 млн. евро и регистрира ръст от 13.7%, в сравнение с 2015 г. За същия период, вносът от Люксембург е на стойност 87.3 млн. евро и отбелязва ръст от 9.5%, в сравнение с предходната година. Стокообменът за периода е 93.5 млн. евро. Увеличението, спрямо същия период на предходната година е близо 10%.

Свързана медия

Споделете