Loading...

България и Македония ще работят за активизиране на икономическото сътрудничество

България и Македония ще работят за активизиране на икономическото сътрудничество

Активизиране на търговско-икономическите отношения между България и Македония договориха на среща днес министърът на икономиката Божидар Лукарски и министърът на икономиката на Македония Беким Незири, който е в София за участие в Икономическия форум за Югоизточна Европа. Министър Незири изрази надежда, че политическата криза в Македония бързо ще отмине, тъй като тя дава негативно отражение върху икономиката и планираните инвестиции в страната. В същото време той отчете, че търговският обмен между двете страни е на традиционно добро ниво, но е далеч от потенциала си. “България е на 6-то място сред търговските партньори на Македония, но смятаме, че може много повече да се направи и България може да заеме второ място”, каза министър Незири.

“Ние на Балканите често гледаме надалеч, а не виждаме съседите си”, отбеляза министър Лукарски. Той също изрази мнение, че търговските отношения с югозападната ни съседка имат по-добри възможности за развитие. Министър Лукарски запозна колегата си с икономическата среда в България, като посочи, че благодарение на постигнатата политическа стабилност има съживяване на икономиката. През първото тримесечие на годината има по-голям икономически растеж от очакваното и той достига 2 на сто. Близо 3.5 пъти нарастват чуждестранните инвестиции в страната ни за първото тримесечие, ръстът на износа за четиримесечието е над 12 на сто. Същевременно отбелязваме намаление на безработицата с 3 на сто.

Двамата министри се ангажираха да работят за провеждане до края на годината на заседание на смесената комисия за икономическо сътрудничество между двете страни. Комисията не е заседавала от формирането си през 2012 г. По време на сесията бе договорено да бъде проведен българо-македонски бизнес форум.

Министър Незири отбеляза, че добре работи създадената македоно-българска стопанска камара, но основно дейността й е концентрирана в сътрудничество в областта на туризма. За подобряване на връзките в други сфери, според него голям принос би имало провеждане на съвместен бизнес форум. Той подчерта, че Македония има 13 свободни зони, които предлагат конкурентни условия за инвестиции на тези в държавите от ЕС. Министър Незири покани министър Лукарски на официално посещение в Скопие.

Споделете