Loading...

България и Република Корея ще активизират сътрудничеството в аутомотив и енергийния сектор

България и Република Корея ще активизират сътрудничеството в аутомотив и енергийния сектор

Министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов и новоназначеният посланик на Република Корея у нас Н. Пр. г-н Бе Джонгин обсъдиха възможностите за задълбочаване на двустранните икономически отношения.

Двамата разговаряха за потенциала, който има за партньорство между България и Република Корея в сферата на аутомотив сектора, енергетиката, информационни и комуникационни технологии, здравеопазването и иновациите.

Богданов и посланик Бе Джонгин се обединиха, че ще работят активно, за да се разшири търговията и за да се отворят нови възможности за инвеститорите от двете страни.

България и Република Корея ще активизират сътрудничеството в аутомотив и енергийния секторМинистър Богданов подчерта, че Република Корея е приоритетен партньор в Азия. „Търсим стратегическо партньорство с вас в ключови за България сектори“, заяви той.

По думите му България може да се превърне в център за производство на системи за съхранение на енергия.

Богданов заяви, че корейски компании могат да получат ключов достъп до европейския пазар, изграждайки производства в България и допълни, че се подготвят готови терени и индустриални зони с изградена инфраструктура, в които компаниите да се позиционират.

Министърът посочи още, че страната ни вече е член на Европейския алианс за батерии. „Можем да работим над общи проекти и да използваме българския капацитет за рециклиране на батерии и суровини“, каза той.

Богданов изтъкна, че аутомотив секторът е сред най-бързо растящите у нас. Той заяви, че страната ни разполага с талантливи IT специалисти и достатъчна експертиза за разработване на софтуер за автономни автомобили. По думите му все повече инвеститори от аутомотив индустрията разкриват развойни центрове в България.

По време на срещата министърът на икономиката каза още, че сред основните приоритети на правителството са приемането на България в Шенген, еврозоната и присъединяването ни към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

Той увери, че се работи за предсказуема бизнес среда, както и за прозрачност и облекчаване на административните процеси за бизнеса у нас.

На срещата стана още ясно, че се подготвя визита на министър Богданов в Република Корея, още през тази година, по време на която ще бъдат проведени срещи със стратегически инвеститори.

Споделете