Loading...

България и Румъния задълбочават сътрудничеството си в областта на малките и средни предприятия

България и Румъния задълбочават сътрудничеството си в областта на малките и средни предприятия

Стокообменът с Румъния бележи ръст от близо 7% и достига 4.6 млрд. евро през 2018г.

Меморандум за разбирателство в областта на малките и средните предприятия /МСП/ с цел насърчаване на потенциала им, както и повишаване на тяхната производителност и икономически резултати беше сключен днес В Букурещ, в рамките на съвместното заседание на съвета за сътрудничество на високо равнище между България и Румъния. Под документа сложиха подписите си министърът на икономиката Емил Караниколов и румънският му колега Щефан-Раду Опря, министър на бизнес средата, търговията и предприемачеството.

Министър Караниколов посочи, че Меморандумът ще стимулира сътрудничеството между предприятия и организации от двете страни, с оглед на развитието и укрепването на трайни икономически отношения. „Ще бъдат насърчени модерните технологии, управление на качеството и развитие на човешките ресурси и повишаване на конкурентоспособността на предприятията както на национално, така и на международно ниво“, подчерта икономическият министър.

По думите му Меморандумът ще осигури насърчаване на сътрудничеството между МСП в областта на иновациите и трансфера на технологии в партньорство с университети и научноизследователски институти както и развитие на МСП в селските райони чрез запазване на традиционните изкуства, занаятите и туризма. „Ще бъде създадена и съвместна работна група на експертно равнище за бизнес средата и сектора на МСП“, допълни той..

Министър Караниколов проведе среща и с Николае Бадалау, министър на икономиката на Румъния, с който обсъдиха развитието на търговско-икономическото сътрудничество чрез насърчаване на различни форми като бизнес-форуми, изложения и сътрудничество на пазарите на трети страни. На срещата стана ясно, че през 2018 г. стокообменът с Румъния бележи ръст от близо 7% и достига 4.6 млрд. евро. „Румъния заема трето място сред експортните ни дестинации в ЕС. Отчитаме увеличаване на българския износ с над 10% за изминалата година, но потенциалът за нарастване на обемите в двустранната търговия остава голям в сектори и клъстери за общо излизане на трети пазари като – автомобилна, хранително-вкусовата промишленост, търговия на дребно, строителството, строителни материали, търговия със суровини, текстилната промишленост, както и други сектори от взаимен интерес“, изтъкна Караниколов на срещата.

Свързана медия

Споделете