Loading...

България и Словения ще работят за задълбочаване на икономическото сътрудничество

България и Словения ще работят за задълбочаване на икономическото сътрудничество

Министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов и посланикът на Словения в България Н.Пр. Наташа Бергел обсъдиха възможностите за активизиране на сътрудничеството в аутомотив сектора, информационните и комуникационните технологии, енергетиката, иновациите, туризма и образованието. Двамата акцентираха на нарастването на стокообмена между двете страни, който отчита увеличение от над 100% за 2022 г.

По време на срещата министър Богданов запозна посланик Бергел с разработваната в момента цялостна нова стратегия за развитието на индустриалните зони и паркове в страната. Той изтъкна, че развитието на зоните ще бъде свързано с конкретни сектори, с изградена инфраструктура и с осигурени за инвеститорите необходими ресурси. Министърът на икономиката даде за пример новата индустриална зона „Доброславци“, която е с фокус върху автомобилната индустрия. По думите му държавата трябва да се фокусира върху отделните региони на България и техните икономически и инфраструктурни специфики. „Приоритетно ще инвестиране в Северна България“, каза Богданов.

Обсъден бе и инвестиционният потенциал между двете държави. Налице е интерес на словенски фирми да развиват бизнес в България, стана ясно на срещата. Н.Пр. Наташа Бергел заяви, че има компании, които искат да разширят производството си тук, както и нови фирми с интерес към партньорства у нас.

Министърът и посланикът на Словения в България разговаряха и за благоприятните перспективи за сътрудничество между двете държави в автомобилната индустрията. Богданов посочи, че това е един от най-бързо развиващите се сектори у нас. По неговите думи през последните десет години значително е нараснал броят на фирмите и заетите в отрасъла, като в момента в автоиндустрията работят повече от 70 хиляди души. „Много от компаниите у нас вече преориентират фокуса си на производство към компоненти за електрически автомобили и автономно шофиране“, каза той.

Двамата акцентираха и на възможностите за сътрудничество в областта на енергетиката. Диверсификацията на енергийните източници, насърчаването на междусистемната свързаност и обмяната на опит в сферата на ядрената енергетиката бяха сред темите на разговор. По думите на министъра България може да се превърне в център за производство на системи за съхранение на енергия и на зелен водород.

Министърът запозна Н.Пр. Наташа Бергел с един от основните приоритети на правителството, а именно приемането на страната ни в Шенген, като посланикът заяви пълната подкрепа на Словения.

Богданов изрази своята солидарност и съпричастност към пострадалите от тежките наводнения в Словения. Той подчерта готовността на българското правителство да предостави подкрепа според нуждите на районите, засегнати от поройните дъждове.

През 2022 г. стокообменът между двете държави възлиза на 1,05 млрд. евро, като се отчита увеличение от над 100%, от които българският износ достига близо 690 млн. евро, а вносът близо 367 млн. евро. Стокообменът само за първото тримесечие на 2023 г. възлиза на 196.6 млн. евро., което е увеличение с 7.3 % спрямо същия период на предходната година.

Споделете