Loading...

България и Украйна ще засилят двустранното икономическо сътрудничество

България и Украйна ще засилят двустранното икономическо сътрудничество

България и Украйна ще работят за засилване на двустранното сътрудничество в сферата на търговията и инвестициите. Това стана ясно по време на среща на министъра на икономиката Божидар Лукарски и посланика на Украйна Н. Пр. г-н Микола Балтажи.

„Нашето желание е да дадем тласък в двустранните отношения, тъй като те имат голям икономически потенциал“, заяви посланик Балтажи, като допълни, че предстои организирането на две конкретни инициативи, насочени към активизиране на търговско-икономическите връзки между двете страни.Първата инициатива ще бъде информационна и по думите на посланика ще бъде осъществена още през месец февруари в представителството на Европейската комисия в България, където ще бъдат представени възможностите за бизнес в Украйна. Втората ще бъде бизнес форум, който се предвижда да бъде организиран в Бургас, където да бъде представен потенциала на Одеска област пред представители на български фирми.

На срещата Министър Лукарски обсъди с посланик Балтажи и провеждането на Седмата българо-украинска Междуправителствена комисия за икономическо сътрудничество, в средата на тази година, на която съпредседатели са министрите на икономиката на двете държави. Бяха набелязани темите и секторите от взаимен интерес, които ще бъдат разгледани по време на комисията, за да бъде засилено търговско-икономическото сътрудничество в редица области като туризъм, енергетиката, селскотостопанство и др.

Посланик Балтажи допълни, че извършването на реформи и резултатите в борбата с корупцията, които Украйна постига, се очаква да имат стимулиращ ефект върху предприемаческата инициатива и да създадат добри възможности за чуждестранни инвестиции в страната.

Споделете