Loading...

България и Унгария ще създадат междуправителствена комисия за икономическо сътрудничество

България и Унгария ще създадат междуправителствена комисия за икономическо сътрудничество

България и Унгария ще създадат междуправителствена комисия за икономическо сътрудничество. Това се договориха на среща днес министърът на икономиката Божидар Лукарски и унгарският министър на външните работи и търговията Петер Сиярто, който е на посещение у нас. Двамата се ангажираха споразумението за създаване на комисията да бъде подписано по време на планирана визита на министър Лукарски в Будапеща през март тази година.

На срещата Министър Сиярто изрази задоволство от ръста на търговията между двете страни, като отбеляза, че стокообменът надхвърля 1 млрд. евро. За първото деветмесечие на 2015 г. износът ни за Унгария се е увеличил с 19,5%, а вносът с 10,8% спрямо същия период на 2014 г., като ръстът на стокообмена е 13,1%. Унгария е един от водещите чуждестранни инвеститори в България.

Министър Лукарски изрази увереност, че търговията и инвестициите между двете страни ще продължават да растат, за което според него ще спомогне и създаването на смесената комисия за икономическо сътрудничество. Също така той приветства и намерението за откриване на редовна въздушна линия между София и Будапеща, което според него ще спомогне за търговско-икономическите ни контакти.

Споделете