Loading...

България и Унгария ще си сътрудничат в сферата на автомобилната индустрия и високите технологии

България и Унгария ще си сътрудничат в сферата на автомобилната индустрия и високите технологии

Унгария е важен икономически партньор на България и двете страни имат потенциал да задълбочат сътрудничеството си в сферата на автомобилната индустрия, инфраструктурни проекти, високотехнологичните компании и стартъпите. Това посочи министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов, който се срещна с посланика на Унгария у нас Н. Пр. г-н Миклош Борош.

На срещата стана още ясно, че стокообменът между двете държави достига близо 2,5 млрд. евро , а унгарските инвестиции в страната ни са в размер на 2 млрд. евро.

Посланик Борош подчерта че унгарските компании, опериращи у нас, са доволни от бизнес средата и че в процес на изпълнение са две нови унгарски инвестиции в България. Първата е свързана с производство на електроника и ще бъде приключена през следващата година в Стара Загора , а втората е за производство на слънчеви батерии в района на Силистра.

Двамата обсъдиха възможността през следващата година в България да бъде проведено заседание на двустранната Междуправителствена комисия за икономическо сътрудничество, която не се е провеждала от 2019 година насам.

Министър Богданов и унгарският посланик разговаряха още за активизиране на регионалното сътрудничество, свързано с осигуряване на логистичните връзки.
Двамата посочиха още като перспективно сътрудничеството между индустриалните паркове и обмен на опит с партньори от унгарска страна.

Споделете