Loading...

България отчита двоен ръст на износа за Саудитска Арабия през 2021 г.

България отчита двоен ръст на износа за Саудитска Арабия през 2021 г.

България отчита двоен ръст на износа за Саудитска Арабия през 2021 г.

През миналата година България отчита двоен ръст на износа за Кралство Саудитска Арабия спрямо 2020 г. Той възлиза на над 230 млн. щ.д., което е рекордна стойност за 10-годишен период назад. Това стана ясно, по време на посещение на министъра на икономиката и индустрията Никола Стоянов в Рияд. Той участва в международния форум „Future Investment Initiative“, който е едно от най-авторитетните събития в региона. Участие в него взимат представители на над 100 държави.

Инвестиционна карта на България на база суровините, които се добиват у нас бе представена от министър Стоянов по време на среща с Бандар бин Ибрахим Ал-Хорайф, министър на индустрията и природните ресурси на Кралство Саудитска Арабия. Компании от арабската държава имат интерес да се задълбочи сътрудничеството и да се проучат възможностите за партньорство. България бе поканена и да представи възможностите за инвестиции и капацитета на минно-добиваната си промишленост по време на отраслов форум в Рияд.

„Страната ни има сериозни традиции и това е сфера, в която може да си партнираме“, подчерта министър Стоянов. Интерес има както към възможностите за концесии у нас, така и за използване на опита на български компании в минно-добиваната индустрия на Саудитска Арабия, стана ясно по време на срещата. Двамата министри коментираха и развитието на зелената енергия и възможностите за обмяна на опит и стартиране на съвместни проекти.

България да стане логистичен център за Югоизточна Европа за една от най-големите саудитска компании в химическата индустрия. Това бе обсъдено по време на среща на министър Стоянов с Халид Хашим Алдабаг, изпълнителен директор на „SABIC“. Компанията има интерес за инвестиция в локация, която да даде достъп до единния европейски пазар и добри транспортни връзки. „България може да предложи много – и като стратегическо географско положение и като условия за бизнеса“, посочи министър Стоянов. Той акцентира и на повишения интерес от редица чуждестранни компании към България през последните месеци. Участниците в срещата обсъдиха и последствията върху глобалната икономика от поредицата от кризи.

България отчита двоен ръст на износа за Саудитска Арабия през 2021 г.

„SABIC“ е компания, която работи в около 50 държави и има над 31 000 служители. Нетните ѝ приходи през 2021 г. са 6,15 млрд. щ.д. Общите активи на компанията в края на 2021 г. са 78,7 млрд. щ.д.

Участие в първия ден от форума „Future Investment Initiative“ взеха още министри от Франция, Гърция, Финландия и от държавата-домакин, а събитието беше открито от престолонаследника и министър-председател Н.Кр.В. принц Мохамед бин Салман. В рамките на 3 дни мениджъри на едни от най-големите световни компании, политици и инвеститори ще обсъдят новите глобални пътища на инвестициите и тенденции в световната индустрия.

Споделете