Loading...

България откри свое търговско предстатвителство в Скопие

България откри свое търговско предстатвителство в Скопие

България е сред шестте най-големи инвеститори в Република Македония. За последните 10 г. българският бизнес е инвестирал над 800 млн. евро в македонската икономика. Това съобщи заместник-министърът на икономиката Александър Манолев по време на церемонията по откриване на нова Служба по търговско-икономически въпроси в Скопие. Той заедно със заместник-министъра на икономиката Кире Наумов прерязаха лентата на търговското ни представителство в столицата на Република Македония.

„Още през месец септември пристигна тук първото ни търговско аташе и за този кратък срок мога да кажа, че интересът е много сериозен – както от страна на български компании, така и от македонски“, каза Александър Манолев. Той подчерта, че за 6 м. през 2018 г. са инвестирани повече средства от български компании в Република Македония, отколкото за последните две години.

По думите му вече са проведени редица срещи с представители на министерства, държавни агенции, кметове, фирми и стопански камари. Интересът на българския бизнес е изключително голям, катонай-много запитвания Службата ни получава от секторите: IT, аутсорсинг, хранително-вкусова промишленост, фармация, земеделие, строителство, туризъм. Няколко български медии също проучват възможността за разкриване на свои представителства в македонската столица, стана ясно от думите на икономическият заместник-министър.

„Има запитвания и от български инвеститори за участие в изграждане на станции за пречистване на отпадни води и депа за битови отпадъци, като вече сме влезли в контакти със съответните македонски общини“, каза още Александър Манолев. Той съобщи и за интерес за съвместно разработване на няколко проекта за насърчаване на туризма в пограничните общини, за което Службата ни по търговско-икономически отношения също ще съдейства.

По рано същия ден зам.-министър Манолев участва в откриването на двустранен бизнес форум с участието на над 100 компании от двете страни.

Споделете