Loading...

България се представя в първото международно изложение за кръгова икономика, енергетика и строителство “Forward Green 2023“

България се представя в първото международно изложение за кръгова икономика, енергетика и строителство “Forward Green 2023“

България участва като страна почетен гост в първото международно изложение за кръгова икономика, енергетика и строителство „Forward Green 2023“, което се провежда от 8 до 10 юни в Солун. Изложението събира на едно място над 100 изложители от различни държави.

Страната ни е позиционирана с национален щанд, в който се представят 33 асоциации, клъстери, фирми, общини, развиващи дейност и работещи по проекти в областта на кръговата икономика, зеления преход, строителството и други области, които са фокус на изложението. Сред тях са Асоциация по рециклиране, Асоциация по водите, Българска строителна камара, Аутомотив клъстер, Фондация Клийнтех, Сдружение „Клъстер ВЕИ“, Съюз на производителите на екологична енергия, Национален музей „Земята и хората“, фирми, общини и др. България представя своя опит и добри практики в областите, фокус на изложението, и чрез участието на 16 български панелисти в дискусионните панели на съпътстващия Международен форум.

На щанда се визуализират видеоматериали, показващи икономическия напредък на България и възможностите за инвестиции, природните дадености на страната, а фирмите изложители показват техни проекти в областите, които са фокус на изложбата. Национално представителните работодателски организации – БТПП, АИКБ, КРИБ, БСК също са представени с информационни материали.

При откриването на събитието президентът на „TEF-HELEXPO“ Тасос Цикас заяви, че целта на „Forward Green 2023“ е да се постави рамката и основата на темата за кръговата икономика и да се подчертае нейното важно значение за всички страни в региона и не само. „Forward Green 2023“ обединява представители и експерти от правителствения и неправителствения сектор на Гърция, Югоизточна, Централна и Северна Европа, както и Азия и Америка. В рамките на тридневния международен форум се провеждат дискусии за обмяна на опит, както и за стартиране на съвместни партньорства.

Сред темите на събитието са усложнената енергийна обстановка в Европа, алтернативните доставчици на енергоносители, мерки и технологии за повишаване на енергийната ефективност на предприятията и бита. В програма са включени още и дискусии, свързани с инвестициите в кръговата икономика в региона на Югоизточна Европа, управлението на отпадъците, „зелено“ финансиране, енергийната трансформация, „зелен“ транспорт, „синя“ икономика и др.

Споделете