Loading...

България се утвърждава като ключов участник на глобалния пазар за производство на компоненти и системи за автомобилната индустрия

България се утвърждава като ключов участник на глобалния пазар за производство на компоненти и системи за автомобилната индустрия

Около 170 компании произвеждащи части и системи за основните автомобилни производители, създават 4% от БВП и генерират заетост за над 40 000 души в България. Това заяви заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов пред представители на автомобилния бранш, които се събраха на второто издание на Automotive Leaders Summit Europe във Виена.

По думите му проекти на стойност 800 млн.лв., създаващи близо 13 000 работни места са сертифицирани по закона за насърчаване на инвестициите и подкрепени от Министерство на икономиката.

Форумът беше открит от заместник-министър Борисов, който представи основните възможности и предизвикателства, които определят бъдещото развитие на сектора: позитивната динамика на глобалната икономика, рискът от протекционистични мерки, налагани от трети страни и навлизането на информационните технологии.

На събитието присъстваха мениджърите на най-големите компании в сектора. Бяха обсъдени теми, като Брекзит, Индустрия 4.0, новите логистични технологии и умната инфраструктура. Участници в лидерската среща изразиха мнение, че България се утвърждава като ключов играч и една от най-бързо развиващите се дестинации в сферата на производството на компоненти за автомобилната индустрия.

В рамките на форума бяха проведени индивидуални срещи с водещи компании за обсъждане на конкретни възможности за бизнес и инвестиции в България. Отделни двустранни срещи бяха проведени от българската делегация с LKW Walter и Robert Bosch AG, като бяха обсъдени потенциала на България в сферата на логистиката и транспорта, както и изграждането на R&D центрове за автомобилната индустрия. Българската делегация водена от заместник-министър Борисов, включваше и представители на Automotive Cluster Bulgaria и Национална компания индустриални зони.

Бе обсъдено още, че дигитализацията има основно значение за развитието на логистичния сектор по линия на електронната търговия и въвеждането на нови модели на управление. Развитието на технологиите определят и бъдещото навлизане на електромобилите и автономните транспортни средства. На фона на тези глобални тенденции заместник-министър Борисов открои ролята на инициативите по време на Българското председателство на съвета на ЕС в сферата на приемането на единна стратегия за обща индустриална политика на съюза. Автомобилният сектор като един от определящите за индустрията несъмнено трябва да бъде част от тази стратегия.

На форума заместник-министърът представи и приоритетите на българското председателство в сферата на търговската политика и мерките за подписване на двустранни и многостранни споразумения за свободна търговия. Той посочи и предимствата за инвестиции в България – макроикономическа и финансова стабилност, повишен кредитен рейтинг от две от основните рейтингови агенции, ниски данъци и оперативни разходи и пакет от конкурентни инвестиционни стимули.

В заключение на речта си той подчерта необходимостта от съвместни действия на държавите членки в ЕС за постигане на устойчив растеж на автомобилната индустрия, като направи паралел със слогана на Българското Председателство на Съвета на ЕС : „Съединението прави силата“.

Споделете