Loading...

България става фокус за инвестиционния интерес на Бавария

България става фокус за инвестиционния интерес на Бавария

България се превръща във фокус за баварски инвестиции. Причина за засиления интерес са постигната политическа стабилност и видимите усилия на българското правителство за провеждане на ключови реформи в сфери като съдебна система и публична администрация. Това стана ясно на среща на министъра на икономиката Божидар Лукарски с баварския държавен министър на икономиката, медиите, енергетиката и технологиите Илзе Айгнер.

„Политическата стабилност и икономически ръст, които успяхме да постигнем за едва осем месеца от съставянето на новото правителство ни превръща в перспективна дестинация за немски и баварски инвестиции“, посочи министър Лукарски. По негови думи тези предимства са особено осезаеми на фона на случващото се в Гърция, Македония и Румъния. Провежданите от българското правителство политики срещат подкрепата на министър Айгнер, която заяви, че интерес от баварска страна за инвестиции ще има. „Нашите фирми търсят стабилност и ефективна публична администрация“, заяви тя, като посочи, че фокус в насочването на инвестиционните потоци към България ще бъдат IT сектора, машниностроенето и автомотивната индустрия. През октомври предстои и посещение на бизнес делегация, водена от заместника на министър Айгнер Франц Йозеф Пширер, в която участие са заявили вече близо 40 баварски компании. За насърчаване на инвестициите на баварски компании у нас на срещата бе обсъдена и възможността за сключване на меморандум за сътрудничество между Българска агенция за инвестиции (БАИ) и съответните институции от немска страна – Invest in Bavaria и Bayern International. Изпълнителният директор на БАИ Стамен Янев посочи, че такова сътрудничество би могло да бъде ценно и за баварски и немски компании с производства в Гърция, които предвид кризата обмислят да ги преместят в България.

Като сфера за потенциално сътрудничество между България и Бавария на срещата бе обсъдено и въвеждането на дуалното обучение у нас. Германия финансира съвместни проекти за въвеждането на системата с 11 държави, в които би могла да се включи и България. По думите на министър Айгнер първата стъпка е да бъдат обучени специалисти, които да приложат немския опит за прилагане на модела към българската реалност. В тази връзка тя предложи осъществяването на обучения за такива кадри в Германия, които в последствие да приложат немския опит в България. Към момента практиката на дуалното обучение се реализира от отделни компании у нас.

„Много баварски компании видяха какъв е потенциалът в България и инвестират дългосрочно. Баварският успех се дължи и на България“, посочи държавния секретар Пширер на икономически форум, в който се включи и министър Лукарски. Той добави, че благодарение на реформите, които провежда българското правителство има потенциал за развитие на двустранните отношения и министър Айгнер ще направи всичко възможно да засили контактите между двете страни. Той добави, че фокус в икономическата политика на Бавария ще бъде дигитализацията в няколко основни направления – индустрия, мрежи на мобилност, IT сигурност, енергия, здравеопазване и медии. По негови думи в България има интересни потенциални партньори в сферата на биотехнологиите и соларните модули и София ще бъде важна дестинация за баварските компании.

Интерес за инвестиции в България на форума заявиха представители на компании в IT сектора, автомотивната индустрия, фармацията, производството на енергия от възобновяеми източници, транспорта и по-конкретно железопътен транспорт и концесията на Летище София, към която интерес проявява Летище Мюнхен.

Основни въпроси на баварските компании бяха свързани с наличието на квалифицирани работни кадри и мерките за насърчаване на start-up компании и на малките и средни предприятия.

Споделете