Loading...

Български компании развиват успешен бизнес в Беларус

Български компании развиват успешен бизнес в Беларус

Български компании развиват дейност в Беларус в областта на производството на млечни продукти, ресторантьорство и селскостопанска фармация. Това стана ясно по време на среща между заместник-министъра на икономиката на Република България Александър Манолев и министъра на данъците и таксите на Република Беларус Сергей Наливайко.

Има добри примери за реализирани успешни български проекти в Беларус, а позитивен сигнал е, че и към момента са в процес на реализация нови, стана ясно по време на срещата. Българското предприятие „Генезис” строи фабрика за производство на млечни продукти до гр. Могильов, като инвестицията им е за около 8 млн. евро. Същевременно „Булфарма“ разширява производство си на препарати за селското стопанство, в предприятието си до Минск, като основно използва български суровини за него. Един от най-разпознаваемите ресторанти в беларуската столица е български – компанията Грандсон до преди една година е стопанисвала ресторант “Габрово” в Минск. Сега тя работи с ресторант “София” в Минск и ресторант “Габрово” в Могильов.

„Тези компании могат да бъдат използвани и като предпоставка повече представители на българския бизнес да се запознаят с възможностите, които може да предложи беларуската икономика, като се надявам и съвместните ни контакти да доведат и до ръст на инвестициите от Беларус“, посочи зам.-министър Манолев. По време на срещата и беларуски компании представиха и възможностите си в производството на железопътен, автомобилен, тролейбусен и трамваен подвижен състав, както и в областта на машиностроенето.

Подкрепя се установяването на нови контакти на регионално ниво между България и Беларус, а също така на регионалните обединения на предприемачи. Това стана ясно по време на срещата на зам.-министър Манолев с заместник-министъра на външните работи на Република Беларус Олег Кравченко. Двамата се обединиха около мнението, че подобни инициативи могат ще спомогнат за насърчаване на търговско-икономическите връзки. Те обсъдиха и перспективите за увеличаване на двустранния стокообмен, чрез задълбочаване на междуправителствените контакти.

Заместник-министър Манолев е на посещение в Беларус заедно с бизнес делегация за провеждането на Междуправителствена българо-белоруска комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество. По-късно днес ще се проведе и смесен бизнес форум.

Свързана медия

Споделете