Loading...

Български проекти за първи път на полуфинал на престижен конкурс за научни иновации, финансиран от американския Държавен департамент

За пръв път тази година български проекти имат възможност да кандидатстват за участие в спонсорирания от американския Държавен департамент конкурс за научни иновации Tech-I в рамките на инициативата GIST (Global Innovation through Science and Technology).

За популяризиране на тази възможност Службата по търговски и икономически въпроси СТИВ – Вашингтон към Министерство на икономиката проведе информационна кампания, в резултат на която бяха подадени проекти от български научни институции, сдружения за иновации, клубове, университети, инкубатори и фирми. Три от тях, на вносителите Магдалена Стефанова, Мартин Куванджиев и Илия Ламбов са класирани на полуфиналите на конкурса.

Определянето на финалистите се осъществява чрез публично международно онлайн гласуване, като желаещите да подкрепят българските проекти могат да го направят на http://www.gistnetwork.org/tech-i/vote. Списъкът на полуфиналистите може да се намери на http://www.gistnetwork.org/tech-i/semifinalists.

Периодът за набиране на гласове е от 1 април до 1 май 2016 г.

Конкурсът на американския Държавен департамент и Американската асоциация за популяризация на науката (American Association for the Advancement of Science (AAAS)), до която за пръв път достъп има и България, осигурява на финалистите в него платено посещение в Силициевата долина, участие в Световния предприемачески форум, сийд финансиране, безплатни ментори, набиране на инвестиционен капитал, достъп до американския пазар на разработваните технологии, комерсиализация и патентоване и др.

Споделете