Loading...

Български високотехнологични компании с потенциал на бразилския пазар

Български високотехнологични компании с потенциал на бразилския пазар

„Български компании от високотехнологични сектори като електроника, електротехника и ИКТ имат потенциал за реализация на продукти и услуги с висока добавена стойност на бразилския пазар.“ Това заяви министърът на икономиката Божидар Лукарски на бизнес форум в бразилския град Сао Пауло пред препълнена зала с представители на над 100 бразилски фирми. Събитието се организира съвместно от Федерацията на индустрията на щата Сао Пауло и Българската търговско-промишлена палата и бе официално открито от Президента на Република България Росен Плевнелиев.

Наличието на потенциал за засилване на търговско-икономическите отношения между двете страни бе потвърдено и от президента на Федерацията на индустрията Пауло Скаф. По негови думи причината за скромните обеми на търговията е липсата на знание, тъй като бразилските компании не познават потенциала на България. Същото важи и за българските компании и възможностите, които им предлага Бразилия. „Вашето присъствие тук отваря пътища за взаимно сътрудничество и за нови пазарни позиции“, посочи Скаф. Той призова бразилските фирми да посетят страната ни.

„За нас развитието на отношенията ни с Бразилия е приоритетно“, заяви от своя страна министър Лукарски. Той допълни, че латиноамериканската страна е водещ търговски партньор за България и може да изиграе ключовата роля на мост към останалите пазари на Южна Америка. Следвайки този приоритет във външноикономическата си политика през 2012 г. страната ни възстановява Службата по търговско-икономическите въпроси в гр. Сао Пауло, напомни министърът. Само преди дни беше договорено още създаването на комисия за икономическо сътрудничество. В рамките на настоящото посещение част от официалната българска делегация са и представители на 20 утвърдени български фирми, които ще търсят конкретни възможности на пазара в Бразилия.

„Надявам се, че този бизнес форум ще допринесе за установяване на нови делови контакти, стартирането на перспективни бизнес партньорства и реализиране на съвместни проекти“, посочи Лукарски като определи няколко сектора като високоперспективни за българските компании на бразилския пазар – електроника и електротехника, информационни технологии, инженерингова дейност, гражданско, индустриално и инфраструктурно строителство, миннодобивна промишленост, селско стопанство, хранително-вкусова промишленост, отоплителни системи и инсталации, лека промишленост и други. Министър Лукарски отправи покана към бразилските компании да се запознаят с условията, които предлага страната ни за реализиране на инвестиции като важен транзитен център между пазарите на ЕС, Близкия Изток, Северна Африка, Русия и страните от ОНД и предпочитана инвестиционна дестинация.

В рамките на посещението на официалната българска делегация в Латинска Америка, начело с президента Росен Плевнелиев, министър Лукарски ще вземе участие и в откриването на аржентинско-български бизнес форум, който ще се проведе утре в Буенос Айрес.

Споделете