Loading...

Българският износ за Либия през миналата година бележи ръст от над 40%

Българският износ за Либия през миналата година бележи ръст от над 40%

Българският износ за Либия през миналата година бележи ръст от над 40% спрямо 2021 г. Това стана ясно по време на среща между министъра на икономиката и индустрията Никола Стоянов и посланика на Държавата Либия у нас Н. Пр. Абу Бакр Ахмад Саид Салих.

„Вярвам, че с общи усилия ще успеем да възстановим високото ниво на двустранните икономически отношения между нашите две държави“, каза министър Стоянов. От своя страна посланик Салих подчерта, че „най-важната задача е да върнем доброто сътрудничество на нивото, на което е било преди години“. Двамата дискутираха, че в сферата на образованието винаги е имало добри традиции между страните ни и определиха като приоритетен енергийния сектор.

По време на срещата икономическият министър и либийският посланик коментираха провеждането на двустранни събития с участие на представители на бизнеса от двете държави. Подобни форуми ще дадат възможност български и либийски компании да представят дейността си едни на други, да се опознаят и да бъдат набелязани сфери за бъдещо сътрудничество. „Важно е предварително да набележим секторите от взаимен интерес, както и компании, които имат потенциал за общи проекти“, подчерта Никола Стоянов. Двамата се договориха за съвместни действия за организиране на реципрочни посещения, съпътствани от бизнес форуми, с които да се насърчат преките контакти между двете държави.

За 2022 г. двустранната търговия между България и Либия достига над 215 млн. щ. д., а българският износ е на стойност 197 млн. щ. д.

Споделете