Loading...

Българският износ за Великобритания надхвърля 1,3 млрд. лева

Българският износ за Великобритания надхвърля 1,3 млрд. лева

Българският износ за Великобритания надхвърля 1,3 млрд. лева за първите единадесет месеца на 2022 г. Това съобщи министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов по време на отбелязването на 8-мата годишнина от създаването на Британо-българската бизнес асоциация. Той допълни, че за същия период, стокообменът между двете страни надхвърля 2,1 млрд. лева, а зад тези добри резултати стои активната работа на компаниите от двете държави.

„Една четвърт от регистрираните у нас IT фирми и компании, обслужващи бизнес процеси, са от Острова“, каза Никола Стоянов. Икономическият министър подчерта, че българска технологична фирма вече няколко години успешно изгражда 4G и 5G мрежите на един от британските мобилни оператори, което е още едно доказателство, че нашите компании в сектора работят на най-високо ниво и с отлично подготвени специалисти в тази област.

„След Брекзит интересът за инвестиции и бизнес в България дори се увеличава, защото страната ни осигурява достъп на компаниите от Острова до единния европейски пазар“, посочи министър Стоянов. Той коментира, че основен фокус вече е привличането на повече компании, които ще дадат добавена стойност на икономиката ни и конкурентно заплащане на заетите в тях.

Споделете