Loading...

Бизнес делегация от белгийски компании ще посети България с цел проучване на възможностите за инвестиции в страната ни

Бизнес делегация от белгийски компании ще посети България с цел проучване на възможностите за инвестиции в страната ни

Бизнес делегация от белгийски компании ще посети България през м. април 2018 г., с цел проучване на възможностите за инвестиции. Мисията бе договорена по време на среща на министъра на икономиката Емил Караниколов с представители на Европейския център за икономическа, академична и културна дипломация /CIDIC/. Министър Караниколов посочи, че посещението, което ще се състои по време на българското председателство на Съвета на ЕС е отлична възможност за представяне на България, за осъществяване на бизнес контакти и делови партньорства между компаниите от двете страни.

Европейският център за икономическа, академична и културна дипломация (CIDIC), е основан през 2010 г. по инициатива на белгийски дипломати, с цел повишаване на ефективността на контактите им с икономическите и академични среди. CIDIC е един от престижните белгийски клубове, в който членуват представители на бизнес, културния и академичен елит на страната, дипломати и др. От 2015 г. насам клубът организира тридневни мисии в страната, председателстваща Съвета на ЕС.

На срещата бе договорено организирането на форум и В2В срещи между компаниите, а като сектори от взаимен интерес бяха посочени ИКТ, машиностроене, автомобилостроене, козметична и хранително-вкусова промишленост, както и производство на дронове. Представителите на CIDIC г-н Кристиян Муве, Генерален секретар на организацията и г-н Фредерик де Прик, Председател на УС на CIDIC изразиха интерес за инвестиции в инкубатори, както и към възможностите на белгийски стартъпи да стъпят на българския пазар.

Министър Караниколов подчерта, че Кралство Белгия е един от традиционните и водещите търговско – икономически партньори, както и един от водещите инвеститори в България. По думите му стокообменът между двете страни, само за първите осем месеца на 2017 г. надхвърля един млрд. евро.

През месеците януари – август 2017 г., износът на България за Белгия надхвърля 643 млн. евро. Това е ръст от 46.3%, в сравнение със същия период на 2016 г. Делът на износа ни към Белгия в 3.7% от общия износ . Това поставя страната на 7-мо място в българския износ. За същия период, вносът от Белгия е 414.1 млн. евро, като също се регистрира ръст, макар и по-слаб от 4.4%, спрямо същия период на 2016 г. Делът на вноса от общия е 2.1%, а страната е на 15-то място във вноса ни от света. Салдото за България е положително и възлиза на 229 млн. евро за осемте месеца на 2017 г.

Споделете