Loading...

Богдан Богданов: Изхарчени са 600 млн. лв. за ремонт на язовири, без да има нито един завършен

Богдан Богданов: Изхарчени са 600 млн. лв. за ремонт на язовири, без да има нито един завършен

По думите му около военните предприятия и складове оттук-нататък ще има денонощна охрана от МВР

„През 2018 г. е одобрен ресурс за ремонт на язовири от Министерски съвет, първоначална сума от 500 млн. лева, в момента ние разбираме, че са изхарчени с над 100 млн. лева повече от първоначално одобрените. Правим счетоводен анализ, за да видим как от един първоначално одобрен бюджет се харчи повече. Втори проблем е незаконното строителство на язовири“, заяви министърът на икономиката Богдан Богданов в предаването „Лице в лице“.

„Ние сме в ситуация, в която МС е възложил ремонт на 416 язовира, в последствие са били одобрени 267 за първоначален ремонт. В последствие отпадат 52, защото собствениците отказват да бъдат ремонтирани по този начин“, обясни той.

„Ние имаме от тези 267 по документи 10 язовира, които са формално предадени. Няма направена фактическата проверка дали тези неща са свършени. 5 от тези 10 язовира са прехвърлени към създаденото предприятие към Министерство на икономиката. При проверка от тези 5 язовира 3 са със сериозни нарушения. Нямаме нито един язовир, който да е завършен с необходимата документация, приет и въведен в експлоатация“, добави Богданов.

Той коментира и взривовете, избухнали преди седмица в складове за боеприпаси на фирмата “Емко”, собственост на оръжейния търговец Емилиян Гебрев, край Карнобат.

„Военната промишленост е ключова за българската индустрия. В нея работят пряко ангажирани 70 000 души. За последната една година сме отчели ръст на износа от над 200%. За нас е ключово да положим усилия индустрията да работи добре“, каза Богданов.

Той подчерта „не делим индустрията на частна и държавна. Всичко, което правим, ще бъде валидно за всички предприятия от военната ни индустрия“.

По думите му около военните предприятия и складове оттук-нататък ще има денонощна охрана от МВР.

За големи инвестиционни проекти трябва да има върховенство на закона, стабилност и предвидимост, каза министър Богданов.

Той разкри и за т.нар. правителствен комплекс, който трябваше да бъде построен на територията на “София Тех Парк” и за който бяха дадени 84 млн. лева. По думите му единственото, което се е реализирало по тази задача, е идейният проект от 2021 г.

„Въпросът е защо парите не са върнати на ДКК и съответно в ББР. Към днешна дата ДКК продължава да понася огромни щети, защото това е кредит“, уточни министърът на икономиката.

“Имаме един значителен държавен ресурс в ДКК. Бяха индикирани много проблеми още преди две години. Бяха сигнализирани конкретните институции, имаше доклади. Имаме един значителен държавен ресурс, който е изхарчен без обществени поръчки“ добави той.

Министър Богданов очаква ръст на икономиката и добави, че за първите четири месеца на годината има ръст на инвестициите с 64 процента.

Инфлацията намалява, до края на годината прогнозираме тя да достигне около 5,6% на средна база. Нормално е в даден момент цените да тръгнат надолу. Всъщност цените на едро вече тръгнаха надолу. Но въпросът не опира само до цените, но и до ръста на доходите, за да могат хората да си позволят повече. В крайна сметка икономиката на България ще се развива, но ако искаме големи инвестиционни проекти, трябва да имаме върховенство на закона, стабилност и предвидимост, завърши министър Богданов.

Споделете