Loading...

Богдан Богданов: Очакваме положителен ръст на икономиката и на инвестициите през 2024 г.

Богдан Богданов: Очакваме положителен ръст на икономиката и на инвестициите през 2024 г.

Запазва се оптимизмът за развитието на българската икономика както през 2023 г., така и през тази година. Ръстът на брутния вътрешен продукт ще надскочи този от миналата година, който е около 1,8%, и очакваме той да надвиши 2% и да се доближи до 3%, но това зависи от световната динамика. Това коментира в студиото на “Още от деня” министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов.

„Очакваме положителен ръст на българската икономика и положителен ръст на инвестициите – нещо, което видяхме и през 2023 г. – отчетохме рекордни нива през последните 12-15 години., над 7 млрд. лева преки чуждестранни инвестиции за 11-те месеца на миналата година“, обясни Богданов.

По отношение на влизането на България в еврозоната през 2025 г., министърът каза, че трябва да продължим да се борим с високите инфлационни нива от миналата година и уточни: “Видяхме, че инфлацията намалява. В момента сме на нива под 5%. Това е единственият критерий, който България не е изпълнила към момента. По неговите думи ще бъдат положени всички усилия, за да бъдат изпълнени всички ангажименти за приемането на България в Шенген.

Богдан Богданов добави още, че миналата седмица Държавната консолидационна компания е погасила своя кредит от над 126 млн. лева към Българската банка за развитие. Вече не текат лихви по кредита и държавните дружества не са заложени като обезпечение.

Министър Богданов каза още, че е провел среща с представители на Антикорупционен фонд (АКФ). На нея се е обсъдило бъдещо сътрудничество за гарантиране на максимална прозрачност и преустановяване на злоупотребите с обществени средства.

Споделете