Loading...

Богдан Богданов: Рекорден е ръстът на преките чуждестранни инвестиции

Богдан Богданов: Рекорден е ръстът на преките чуждестранни инвестиции

През последния месец са одобрени 6 приоритетни проекта

Българската икономика се развива добре, в момента виждаме рекорден ръст на преките чуждестранни инвестиции. Това заяви в предаването „Здравей, България” на “Нова телевизия” министърът на икономиката Богдан Богданов.

„Близо 7 млрд. лева са инвестициите за първите 10 месеца на годината. Това е над 50% повече, сравнено със същия период на 2022 г.”, заяви Богданов. Той коментира и инвестиционно намерение за производство на части за електроавтомобили в размер на 600 млн. евро, което се очаква да бъде реализирано през 2024 г. „Отчитаме конкретните параметри, терените, на които може да се осъществи”, заяви министърът.

Богданов отчете, че през последния месец са одобрени още 6 приоритетни проекта, 4 от които в Северна България. „Имаме инвестиции в Плевен, Разград, Шумен, Търговище, приоритетни проекти от над 100 млн. лв. Това са инвеститори, които вече са в България и развиват своя бизнес успешно”, заяви Богданов.

По думите на министъра България ще предоставя помощ за инвестиционни проекти до максимално разрешените прагове от страна на ЕК – процент на базата на размера на капиталовите разходи. „В зависимост от региона – между 30% и 60% държавата би могла да предостави помощ, за да покрие капиталовите си разходи съответният инвеститор”, каза Богданов.

Според министъра България е конкурентоспособна, въпреки липсата на работна ръка. Затова в тази насока е улеснен достъпът до пазара на труда на граждани от трети страни. „40-50% от тези кадри започват работа тук и в последствие отиват да работят в друга държава от ЕС, това е проблем на нашето законодателство, което трябва да променим”, заяви Богданов.

Той акцентира, че около 100 000 души могат да бъдат директно ангажирани в България. В дългосрочен план доходите трябва да се повишават, за да могат българите да се връщат в страната и да работят тук, коментира министърът. По думите му България е една от първите страни по ръст на доходите. Целта е плавен спад на инфлацията, каза Богданов.

Министърът заяви, че има нанесени щети от 1 млн. лв. на „Ел Би Булгарикум” заради неправилно ценообразуване на продукти. „Виждаме продукти, които са продавани под себестойност, на договори, които са сключвани с определени хранителни вериги, което е доста притеснително”, заяви министърът.

Цялото интервю можете да гледате тук.

Споделете