Loading...

Д-р Давид Сукалински: Интелектуалната собственост е един от основните двигатели за устойчив икономически растеж

Д-р Давид Сукалински: Интелектуалната собственост е един от основните двигатели за устойчив икономически растеж

Заместник-министърът връчи награда в категория „Стартираща иновативна фирма 2023“

Интелектуалната собственост е един от основните двигателите за устойчив икономически растеж от наука към иновации и инвестиции. Това каза заместник-министърът на икономиката и индустрията д-р Давид Сукалински на отбелязването на Световния ден на интелектуалната собственост. По думите му днес отбелязваме приносът на изобретатели и творци по целия свят.

„Значението на интелектуалната собственост става все по-голямо и следва да бъде разглеждано в контекста на амбициозните цели, които си поставя ЕС – зелен преход, цифровизация на вътрешния пазар, както и все по-широкото прилагане на изкуствения интелект“, посочи заместник-министър Сукалински.

Той бе категоричен, че подобна трансформация на икономиката и промишлеността ни могат да бъдат осигурени с помощта на иновациите като обекти на интелектуалната собственост.

По думите на заместник-министър Сукалински развитието на много индустрии и бизнес е базирано на защитата на интелектуалната им собственост и обърна внимание на икономическите ползи от нейната закрила. „Защитата й гарантира създадените работни места, насърчава заетостта и обмена на технологии и защитава и бъдещите инвестиции“, посочи той.

Д-р Давид Сукалински: Интелектуалната собственост е един от основните двигатели за устойчив икономически растежПо повод днешния ден Патентното ведомство на Република България и Съветът по иновации, дигитализация и нови технологии (СИДНТ) към Българската търговско-промишлена палата (БТПП) организираха официална церемония по връчване на годишните награди в конкурса “Иновативно предприятие”. Заместник-министър Давид Сукалински връчи наградата в категория „Стартираща иновативна фирма 2023“

Тазгодишнпто мото на Деня на интелектуалната собственост (IP Day 2024), избрано от Световната организация по интелектуална собственост тази година, е “Бъдеще чрез иновации и креативност”.

Споделете